Tomáš bude nejčastější jméno
Ilustrační foto: pixabay.com

Tomáš bude nejčastější jméno

5. 3. 2019

Jiří, Jan, Petr. Tato mužská jména se v Česku řadu let drží na předních příčkách žebříčku těch nejoblíbenějších. Jejich dosud pevná pozice se však chvěje v základech. Za třicet let se bude nejvíce mužů v Česku jmenovat Tomáš.

Takové propočty dělají autoři databáze s názvem Kde jsme, kteří již několik let sledují vývoj v módě křestních jmen. Je třeba je brát s určitou rezervou, nicméně vycházejí z vývoje, jakým nyní česká jména procházejí a ten je jasný.

Nyní je nejčastějších českým jménem Jiří. Neznamená to však, že by ho nyní rodiče dávali novorozencům nejčastěji, to vůbec ne. Jen se prostě za roky nasbíralo Jiříků tolik, že se dostali do čela. Bývaly časy, kdy bylo jedno z nejpočetnějších jmen Josef. Tak těch naopak ubývá. Staří Josefové umírají a novorozenci toto jméno nedostávají tak často, jako kdysi. Takže oproti roku 2010 klesl v roce 2016 počet Josefů o více než čtrnáct procent. Josefové jsou zkrátka nyní většinou starší pánové, ne malí kluci.

Z těchto propočtů vyplývá, že pokud je nyní hodně nositelů jména Tomáš a podle trendu, že toto jméno rodiče dětem poměrně často dávají, bude rok 2049 rokem, kdy se toto jméno dostane do čela žebříčku. Zkrátka, Tomášů rok od roku přibývá a zároveň je jich docela dost ve starší generaci.

Jak jsou na tom ženy? Největší skluz prožívají Marie. Zatímco v generaci současných seniorek bylo Marie nejběžnější jméno, rok od roku je jich méně. Ty staré umírají a novorozené dívenky se Maruškami stávají málokdy. Za šest let ubylo Marií o šestnáct procent.

Ani dříve hodně oblíbené Jany na tom nejsou moc dobře. Jejich zlaté časy zřejmě končí. Sice je to stále nejčastější české jméno, ale nepřibývá jich tak jako dříve. Stačí se podívat na generaci dnešních žen ve věku mezi čtyřiceti a padesáti. Tam je Jan jako máku, snad každý měl nějakou ve třídě jako spolužačku nebo jako kamarádku nebo kolegyni. Ale v dnešních školách Janiček až tak moc není.

Třetí příčku si nyní drží Eva, ale i těch bude do budoucna ubývat, stejně jako Haniček a Aniček. Tato jména nyní prostě rodiče nedávají dětem tak často jako dříve a za třicet let se to projeví.

V roce 2040 bude podle odhadů nejčastějším českým ženským jménem Lucie. Je jich už totiž hodně v generaci současných čtyřicátnic a zároveň je rodiče stále rádi dávají narozených holčičkám.

Zároveň je znát jasný trend spočívající v tom, že lidé dávají dětem stará česká dříve zapomenutá jména: Anežka, Amálie, Vincent, Hynek, Matěj a podobná. Zkrátka, statistiky databáze Kde jsme, která vychází z údajů ministerstva vnitra, jasně potvrzují, že jména podléhají módním vlnám.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

 

jména
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Moje matka měla bratra Tomáše. To jméno se mi líbilo. Když se mi narodil druhý syn, dala jsem mu jméno Tomáš. V tom roce se Tomášové takřka vyrojili a hodně jeho spolužáků a kamarádů se jmenuje Tomáš. Tomáš není české jméno. A také nejsou česká jména Anežka, Amálie, Vincent, Hynek a Matěj. Z mých spolužáků se jmenoval jen jeden Hynek. Ostatní jména se dávala snad v devatenáctém století. I když Matěj se začal dětem narozeným nějak v roce 1990 dávat. Ono těch ryze českých jmen je moc málo. Nejčastěji se užívala jména podle bible a pak jména přejaté z němčiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%