Literární hádanka
úvodní foto a grafický předěl jsou z pixabey.com

Literární hádanka

11. 3. 2019

Připravila jsem pro vás  čtyři krátké texty z různých knížek jednoho známého a plodného autora. Záměrně nejde o úryvky, ze kterých by to bylo zřejmé na první pohled. Ale i v těch, co jsem vybrala, jistě najdete dost indicií.

Pokud si budete myslet, že znáte správnou odpověď, nepište do komentářů celé jméno autora. Napište tam jen POSLEDNÍ písmeno z každé části jména autora. To ostatním moc nenapoví, ale já budu vědět, že víte...

Odhalení bude jako vždy následující den po zveřejnění.   Grafický předěl

Paní Bantryové se zdá sen. Je v kostele, na výstavě květin a právě přijímá první cenu za své hrachory od vikáře oděného v tunice a komži. Přisluhuje mu jeho manželka v plavkách. A jak už sny rády staví realitu na hlavu, farníky to nijak nepohoršuje, ač ve skutečnosti by něco takového vyvolalo pravé pozdvižení.

Paní Bantryová si vychutnává svůj sen s opravdovým potěšením. Často mívá k ránu příjemné sny, z nichž ji obvykle vytrhne služebná, když jí přinese do postele šálek čaje. K paní Bantryové už nejasné doléhají zvuky ranního provozu domácnosti: zachřestění kroužků rozhrnované záclony na schodišti; zaharašení smetáku a lopatky při otvírání domovních dveří.

Začíná nový den. Ještě musí honem načerpat co nejvíce radostných dojmů z květinové výstavy, protože jí svitlo, že jde jen o sen.

Grafický předěl „Ano,“ řekla a zarecitovala:

„Zpívej píseň penízků, kapsu plnou žita,
kosí havěť, tucty dva, v koláči je skryta.
Koláč načli, ptačí sněm hned v něm zazpíval:
nemá tuhle lahůdku dostat sám pan král?
Král byl ve své účtárně, sčítal groše předem,
královna zas v salónku, jedla chleba s medem.
Služka byla v zahradě, přiletěl k ní kos,
jak tam prádlo věšela, uštípl jí nos.“Grafický předěl

„To okno bylo zavřené na zástrčku a dveře odemčené. Ve čtvrt na jedenáct, kdy byla vražda objevena, byly dveře zamčené a okno pootevřené. Kdo je otevřel? To přece mohl udělat sám pan Ackroyd, a to ze dvou důvodů. Buď proto, že v místnosti bylo nesnesitelné horko (ale proto, že oheň už dohoříval a teplota venku poklesla, důvod nesedí), anebo proto, že tím oknem pouštěl někoho dovnitř. A když tím oknem někoho pouštěl, musel toho někoho velice dobře znát, protože předtím byl právě kvůli tomu oknu znepokojen.“Grafický předěl
Odjakživa chovám obdiv k Eskymákům. Jednoho krásného dne uvaří babičce něco dobrého, ona pak odejde po ledu pryč – a už se nevrátí... Člověk může být hrdý, když odchází ze života takto – důstojně a odhodlaně.

Takováto velká slova se samozřejmě krásně píší. Co se stane doopravdy, bude patrně to, že budu žít do třiadevadesáti, všechny budu uvádět v šílenství, že vůbec neslyším, co mi říkají, budu si zatrpkle stěžovat na nejnovější umně sestrojená sluchadla, nepřetržitě se na něco ptát, okamžitě zapomínat odpověď a klást tytéž otázky znova. Zuřivě se budu hádat s nějakou trpělivou ošetřovatelskou a obviňovat ji, že se pokouší mě otrávit, nebo utíkat z nejmodernějšího ústavu pro staré dámy a působit své nešťastné rodině nekonečné potíže. A až nakonec podlehnu bronchitidě, bude se kolem mě šeptat: „Nemohu si pomoci, ale je to opravdu milosrdné vysvobození...“

A bude to milosrdné vysvobození (pro ně) a skutečně to nejlepší, co se mohlo stát.

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Od té paní jsem toho moc nečetla. Radši jsem se dívala na filmy.
Dana Puchalská
První kniha co jsem od Agathy Ch. četla se jmenovala N či M. Jejda to je let.
ivana kosťunová
Ten životopis jsem nečetla, proto mi to bylo neznámé. Díky za doporučení.
Vladislava Dejmková
Odtajnění: Jak většina z vás uhodla, jde o úryvky z knih Agathy Christie. První ukázka byla z knihy Mrtvá v knihovně (1. kapitola). Druhá ukázka z knihy Kapsa plná žita (14.kapitola), třetí z knížky Vražda Rogera Ackroyda (7. kapitola). A ta poslední, ze z knížky Vlastní životopis. Agatha Christie ji napsala sama o sobě. Kdo má Agathu rád a nečetl ji, tak ji doporučuji. Úryvek je z Epilogu, Agatha Christie se zde zamýšlí nad koncem svého života. Já sama mám knížky od této autorky velmi ráda.
Zdenka Jírová
Tu básničku jsem určitě někde četla,ale nevzpomínám si, kde. Jinak nevím.
Hana Nováková
Já se nechytám, hledat to mi připadá jako opisování, ale férově to přiznám. Hodnotím, kdo neví přizná, vždyť o nic nejde a vychloubat se, že vím, když to najdu na internetu, mi připadá ponižující.
Dana Puchalská
Asi už vím . AE. Hloubala jsem ale dlouho.
Naděžda Špásová
Třikrát hurá, je to AE, stačilo mi si to přečíst, tento žánr mám ráda. Dokonce jsem si vzpomněla i na tu básničku.
Anna Potůčková
Dala by se odpověd najít na netu, ale to by nebylo férové odpovědět, tak si na odpověd počkám. Sama jsem asi tato díla nečetla, nejsem velký čtenář.
Hana Rypáčková
Prima nápad..Ano, to jméno prozradí jméno autora, knihy neluštíme, ale není to můj šálek čaje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.