Nenechte si ujít zámek a park v Chlumci nad Cidlinou
FOTO: Lubomír Havrda, commons.wikimedia.org

Nenechte si ujít zámek a park v Chlumci nad Cidlinou

16. 3. 2019

Hrady a zámky se začínají těšit na své návštěvníky, mnohé z nich otevírají brány už v průběhu března. Pokud zavítáte na zámek Karlova Koruna a do jeho rozlehlého parku v Chlumci nad Cidlinou, určitě nebudete zklamáni. Od 6. dubna je zde pro vás připraveno i několik novinek.

V písemných pramenech je Chlumec nad Cidlinou zmiňován už v roce 1110, tehdy zde tvrz chránila brod přes řeku Cidlinu. Vodní hrad střídal majitele a byl významný i za třicetileté války, později byl přestavěn na zámek rodu Vchynských (Kinských z Vchynic a Tetova), kteří Chlumec drželi od roku 1611 s přerušením v letech 1618-1620. Po roce 1745 původní zámek vyhořel a zanikl. Nový vznikl na návrší nad městem. V letech 1721-1723 byl pro Františka Ferdinanda Kinského vystavěn v barokním slohu F. M. Kaňkou podle plánů G. Santiniho Aichela.

Zámek je neobvyklá stavba s centrální dvoupatrovou budovou, na kterou navazují tři patrová křídla. Původně se jednalo o letohrádek nebo lovecký zámeček, nepočítalo se s celoročním obýváním - možná proto nebylo dobře vyřešeno vytápění objektu. V roce 1723, hned po dokončení, sídlo navštívil císař Karel VI. a na jeho počest byl zámek nazván Karlova Koruna.

Park citlivě navazuje na krajinu
Stavba je sice architektonicky dokonalá, ale málo prostorná, proto kolem ní postupně vyrostly hospodářské budovy (Tereziánský trakt a Lichtensteinský trakt). Severně od zámku stojí také barokní zámecká kaple Zvěstování Panny Marie Sedmibolestné. Zámek leží nad městem, ale provoz města ani frekventované silnice k němu příliš nedoléhá, protože leží uprostřed přírodně krajinářského parku o rozloze zhruba 18 ha. Ten vznikl na začátku 19. století a hlavní osou je jírovcová alej od města. Park tvoří palouky, lemované starými dřevinami, exotičtější stromy najdete hlavně v blízkosti zámku. Park při svém vzniku navazoval na krajinu, od zámku vedly hvězdicovitě aleje ke třem branám parku a pokračovaly do okolní přírody. Kolem roku 1820 byla také vybudována pod zámkem empírová oranžerie (stavitel Koch) se sloupy a trojúhelníkovým štítem. Před oranžerií stála socha Nymfy z roku 1862. Po zrušení kláštera Lorety (postaven 1717-1719 F. M. Kaňkou, zrušen Josefem II.) byla v blízkosti zámku umístěna torza soch z klášterní kašny. V roce 1948 byl majetek znárodněn, zámek opraven podle návrhů Buška a Kvasničky, byla zde umístěna sochařská expozice ze sbírek Národní galerie. V roce 1992 bylo v restituci vše vráceno rodině Kinských. Dnešní expozice se vztahuje, mimo jiné, i k tradici honů a chovu koní, kterými byli Kinští známí.

Zámek se otevře 6.4. a pro tuto sezonu nabídne výstavu Vilém Kinský – diplomat ve službách Albrechta z Valdštejna. Návštěvní doba je od dubna do konce října, s výjimkou července a srpna, o sobotách, nedělích a svátcích (9-12, 13-16). O prázdninách sem můžete zavítat denně kromě pondělí (9-12, 13-17).

Nadchnou vás staré stromy
Současný park prochází postupnou proměnou – jeho kostru stále tvoří staré krásné stromy. Louky jsou většinou květnaté, s jetelem, kakostem lučním a dalšími bylinami. Dnes obvyklé časté sekání trávníku nakrátko se týká především okolí zámku, kde se také procházejí pávi. Letité stromy lemují palouky, nebo stojí soliterně v loukách - javor babyka, staré tisy, duby, lípy, modříny a buky, ale i neobvykle mohutné exempláře hlošiny úzkolisté. V parku byly postupně přestárlé a pravděpodobně i ze statických důvodů nebezpečné stromy odstraňovány a nahrazovány mladšími výsadbami, a to i exotických dřevin, např. dřezovcem a katalpou. V blízkosti zámku se ze staré úpravy parku zachovaly cypřišky, zeravy a jalovce. Nepřehlédnutelný je malebný exemplář borovice černé - varieta krymská, roste zde jedlovec kanadský. Z častěji pěstovaných stromů jsou tu kaštanovníky jedlé, červenolisté buky, převislý buk, katalpa vejčitá, dřezovec trojtrnný. Poblíž oranžerie roste několik starých cesmín, magnolie, stříhané tisy. K méně obvykle pěstovaným patří starý exemplář bělopestrého kultivaru zimostrázu.

V zámeckém parku si nově můžete v Café Orangerie vypít kávu v opravdu malebném prostředí.    

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Kdysi dávno jsem tam také byla.
Dana Puchalská
Musí to tam být opravdu krásné. Škoda, že není u článku více fotografií.
Jitka Hašková
Kolem toho zámku jsem jezdívala skoro dvakrát ročně autem, ale nikdy jsem neměla čas se tam zastavit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.