Léčba konopím vyjde napřesrok na čtvrt miliardy
Ilustrační foto: pixabay.com

Léčba konopím vyjde napřesrok na čtvrt miliardy

14. 3. 2019

Zatímco rok 2019 se teprve zvolna rozbíhá, zdravotní pojišťovny již začaly plánovat, jak bude vypadat rozpočet roku 2020. Především odhadují, že se nárůst peněz zpomalí. I přesto to může být pro pacienty dobrá zpráva.

Loni i letos se totiž velká část přírůstku rozdělila na přídavky k platům lékařů i dalších zdravotníků. Pro příští rok ale žádné další mimořádné zvyšování mezd zatím politiky naplánováno není, a tak by většina peněz měla jít přímo na zdravotní služby a výkony.

Přírůstek peněz ve zdravotnictví letos dosáhne zřejmě osmi procent, napřesrok tempo poklesne na 6 procent. Navýšeni tedy představuje 19,5 miliardy korun oproti letošku. Celkem by se mělo ve zdravotnictví hospodařit s 344 miliardami korun.

„Růst příjmů o 6 procent vypadá příjemně, jenže jen na inflaci, stárnutí obyvatel a rozvoj medicíny je nutný nárůst kolem 4 procent. Je třeba si uvědomit, že loni byl nárůst příjmů dlouhodobě bezprecedentní, tak dobře již nebude. Při rozumném hospodaření by ovšem zdroje pro rok 2019 i 2020 měly být dostatečné,“ upozornil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Ještě letos může české zdravotnictví těžit z výrazného hospodářského růstu a zejména rostoucích platů v soukromé i veřejné sféře, ekonomika však již začíná zpomalovat, a to s sebou nese pokles zaměstnanosti, a tedy i ve výběru zdravotního pojistného.

Zhruba 13 miliard korun plánuje Svaz zdravotních pojišťoven příští rok rozdělit vyváženě mezi všechny segmenty zdravotní péče, aby mohly pokrýt vedle inflace i přibývání pacientů v důsledku stárnutí obyvatelstva a postupné rozšiřování nákladných metod do praxe. Rád by také využil případnou rezervu na odměnu těm lékařům, ambulancím i nemocnicím, které léčí kvalitně, a na bonusy pro zdravotní služby poskytované v odlehlých regionech.

Zbylých šest miliard si musí pojišťovny vyhradit na nové služby, výkony či léky, které se do zdravotnictví dostanou především díky připravovaným či již platným změnám zákonů. Například 2,5 miliardy navíc by měly spolknout nové nákladné léky, dalších 780 milionů půjde na genovou terapii. Na psychiatrickou reformu zamíří 750 milionů korun, na následnou péči 500 milionů korun, na domácí péči včetně mobilních hospiců zhruba 300 milionů a na zdravotní služby poskytované například v domovech pro seniory chce svaz vyčlenit nárůst o 350 milionů. Kromě toho počítá s úhradou za léčebné konopí ve výši 250 milionů a 300 milionů korun mají stát nové zdravotní výkony, které nyní čekají na ministerstvu zdravotnictví na schválení.

Zdravotnictví se podle Svazu zdravotních pojišťoven bude v roce 2020 i v následujících letech potýkat s negativními trendy. Vedle zpomalující ekonomiky je to stárnutí populace (zatímco v roce 1990 bylo lidí nad 65 let 1,3 milionu, nyní jich je přes dva miliony), vstup nových a drahých terapií, úpravy legislativy, které nereflektují budoucí náklady systému, i neefektivní rozložení zdravotnických služeb.

Dalším dlouhodobým trendem, které zdravotnictví prodražuje, je růst podílu výdajů na lůžkovou péči. „V roce 2006 se dostaly poprvé nad padesát procent všech nákladů a stále rostou. Nyní je to již 55 procent,“ upřesnil Friedrich.

 

Marcela Alföldi Šperkerová pro i60

 

 

 

konopí zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Léčba pomocí konopí by se měla nějak víc propagovat. Je mnohem lepší používat konopnou mastičku, nebo přímo konopí, než léky, které mají mnoho vedlejších účinků a ani ty pozitivní nejsou takové, jako u konopí. Já třeba nedám dopustit na CBD. Přivedl mě k němu syn a zlepšilo se mi díky němu zdraví. Není to tak dlouho, co jsem si přečetl další pěkný článek o CBD na https://entuzio.cz/cbd-kapsle-recenze/ , tak jsem si rovnou objednal další kapsle, aby mi náhodou nedošly.
Zdenka Jírová
Nevím jak vy, ostatní, ale v seniorském věku je nutné počítat s nějakou chorobou, Nemám jich moc a nejsou nijak neobvyklé, ale je zajímavé, že si , byť na předpis, si léky musím hradit buď úplně nebo z větší části sama. O zubaři ani nemluvím. Rovněž injekce proti bolesti jsem si musela předem zaplatit. Tak nevím, na co se neustále se zvyšující náklady pojišťoven vynakládají?
Hana Rypáčková
No jo, ale ještě sehnat kvalitní semínka..
Karel Boháček
Pěstuj si to sám. Máš jistotu o kvalitě a druhu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%