Spolek seniorů v Dobrušce
FOTO: autorka

Spolek seniorů v Dobrušce

17. 3. 2019

Dlouho jsem se tady neukázala a ještě déle jsem sem nic nevložila. Mnozí mě znají. Chci se všem přátelům omluvit, že jsem přestala komunikovat, ale musela jsem se poprat s nemocí. A teď mám málo času. U nás jeden moudrý pán založil Klub seniorů a já ho našla čistě náhodou. Spolek mi zabírá hodně času. Rozhodla jsem se vám představit naše společenství. Máme členy po celém Hradeckém kraji a všem se u nás líbí.

Tady je něco málo o nás.

Nejprve bych měla představit náš spolek důchodců. Úmyslně píši, důchodců, protože členy nejsou jen senioři, ale invalidní důchodci bez rozdílu věku, tím je náš spolek výjimečný. Byl založen v červnu 2017 panem Petrem Tojnarem a za dobu jeho trvání jsme uspořádali nespočet akcí nejen pro členy. S plánovanými akcemi nás seznamuje paní Renata Moravcová na posezeních.

Jen za letošní rok se uspořádalo mnoho akcí, a to je teprve první čtvrtletí.

Za zmínku stojí odpolední posezení s hostem, které se uskutečnilo 17.1. Přišlo mnoho lidí, i nečlenové, jen tak se podívat. Někteří požádali o přihlášku, protože se jim líbí program našeho spolku. Hostem byl ten den kastelán pan Ondřej Daněk ze zámku v Novém Městě nad Metují. Dozvěděli jsme se zajímavé věci nejen o sochách, ale třeba o stopě architekta Jurkoviče na zámeckých úpravách.

20.1 2019 bylo posezení s muzikou. Hráli Muzikanti z Podkrkonoší. Všichni jsme se dobře bavili, zazpívali si při harmonice a někteří si zatančili.
A najednou tu je únor a i ten je bohatý na akce. Tradičně se začínal posezením Na slovíčko, kde nechybělo jako vždy pohoštění a seznámení s dalším programem .

Následovalo 17.2  Zpívání pro potěšení. I tady se objevili lidé, kteří nejsou členy. Program byl pestrý a všem se líbil.

21.2 se uskutečnilo další sousedské posezení, na kterém nechybělo pohoštění a kterého se zúčastnili vzácní hosté z Českého rozhlasu Hradec Králové, pan ředitel Jiří Kánský a paní redaktorka Lada Klokočníková. Pověděli nám veselé historky, které se jim přihodily při natáčení, a historky svých kolegů, v neposlední řadě jsme se dozvěděli, že Československý rozhlas, dnes Český rozhlas, začal vysílat hned po stanici BBC. Hosté se nám podepsali do naší kroniky a při loučení slíbili další návštěvu.

Poslední akcí února byl 27.2 výlet do Vamberka, kde jsme navštívili krajkářské muzeum. I tady jsme se dozvěděli mnoho zajímavého, kupříkladu, že krajkářství bylo v našem kraji zavedeno před 400 lety, když na panství příšel císařský generál, Nizozemec Kryštof z Grambu. Jeho manželka, belgická šlechtična Magdalena z Meldeka, zavedla na panství paličkování jako robotní povinost. V muzeu jsme viděli mnoho nádherných krajek. Cestou domů jsme se zastavili v zámecké zahradě v Kostelci nad Orlicí. Zahrada byla ještě smutná, sem tam vykukovaly sněženky, pomalu se probouzí k životu, za pár dní budou k vidění v plné kráse. Po návratu do Dobrušky nás pár zašlo ještě do kavárny na Šubrtově náměstí, kde jsme si vyprávěli naše dojmy z výletu. Domů jsme se rozcházeli s vědomím, že se nám den vydařil, a natěšeni na další výlety.

Skupina se rozrostla o další členy. Někteří lidé nečlenové si vzali od paní Renaty Moravcové přihlášky a příště s námi pojedou už jako naši členové.
Zapomněla jsem se zmínit, že našich akcí se může zúčastnit každý, kdo má zájem, s tím rozdílem, že členové mají cestu zdarma, ale nečlenové si musí na cestu přispět malou finanční částkou.

Tento článek je napsaný z podnětu paní Renaty Moravcové, místopředsedkyně spolku.
Přidávám pár fotek z posledního výletu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Jen tak dál Růženko, užijte si dalších společných akcí.
Růžena Marková
Alenko Vávrová už se těším, až se zase sejdeme u nás. Neboj něco vymyslíme a když to bude o prázdninách, tak i taxika budeme mít.
Růžena Marková
Hanko nemáš za co děkovat, mně to potěšilo, že jsi se na mně obrátila, ale jinak jsi mi poděkovala až moc.
Danka Rotyková
Za mne to výstižně vyjádřila pí Anna Potůčková. Děkuji a vnímejme život z té lepší stránky. ?
Hana Práglová
Růženko,je to moc dobře,že je další aktivní spolek lidí.Naposledy jsme se viděly na podzim,kdy ses o nás postarala v Dobrušce.Ani nevím,zda jsem ti stačila patŕičně poděkovat.Ještě jednou velký dík!!!Až pojedete někdy k nám,taky pomůžeme!!!
Alena Vávrová
Ahoj Růžo, dobrá práce, ať se vám daří naplňovat spolkový život i nadále. Těším se na naše další setkání v D., nebo kdekoliv.
Růžena Marková
Zdraví se mi snad umoudřilo. 27.4 Jedeme do Prahy do botanické zahrady kde se máme sejít s některými Pražskými seniory, tak jsem zvědavá jak se setkání vydaří
Soňa Prachfeldová
Moc Tě zdravím Růženko, mám radost , že zase píšeš, mohla jsi to dát do Moje energie - jak je to pozitivní. Zrovna dnes jsem o Tobě a Alence hovořila, jak jsem vás vezla z Moravy. Hlavně, že se Ti zdraví umoudřilo a líbí se Ti v klubu. Hodně zdravíčka v jarních dnech :-)
Hana Rypáčková
Hodně dalších společných zážitků...
Marie Ženatová
Přeji hodně dalších zajímavých aktivit...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.