Ležérně, tedy casual. Styl pro vyšší věk
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Ležérně, tedy casual. Styl pro vyšší věk

28. 3. 2019

Casual. Tak se říká stylu určenému pro volný čas, na vycházky, na nákupy, ale i do práce a na akce, při nichž není vyžadováno formální, přísně elegantní oblečení. Zkrátka jde o styl, který se dá  popsat slovy ležérní, pohodlný. Tedy takový, který nyní preferuje většina lidí.

Jenže pozor, nepředstavujme si pod ním oblečení, které se hodí na hory. Bohužel, hodně lidí si pojmy casual a sportovní plete.

Být ležérně a vkusně oblečen neznamená, že člověk chodí po městě v trekové obuvi a ve sportovní bundě zvané flíska. Jenže právě ty hodně mužů a žen běžně nosí. Ve snaze cítit se pohodlně rezignovali na jakoukoli snahu vypadat hezky, podtrhnout přednosti, zakrýt nedostatky, odlišit se od davu.

Je jedno, jestli je člověku třicet nebo šedesát, mnoho z nich se nyní obléká naprosto uniformně a zdůvodňují to snahou cítit se pohodlně. Výsledkem pak je, že nejedna žena vyššího věku nosí od října do dubna neforemnou bundu, která není ani sportovní ani elegantní. Je jen tuctová, nudná, stejná jako tisíce dalších stejných bund.

Je jaro, čas, když i ty nejkonzervativnější povahy začnou mít chuť ve svém šatníku něco změnit, vyrazit v něčem svěžím, třeba barevném, zkrátka jiném, než obvykle. Není třeba si pořizovat elegantní šaty, pokud je žena vlastně nemá kam nosit a většinu času tráví vycházkami se psem nebo prací na zahrádce. Zajímavě, vkusně, dokonce elegantně se totiž dá působit i v jednoduchých kalhotách, svetříku a teniskách. Jde jen o to, umět vše sladit a vybrat si kousky, které nejlépe vystihují to, čemu se říká casual. To znamená pohodlí, ale zároveň styl, odlišnost, ne snahu být jedním z davu lidí v pohorkách a kalhotách zvaných kapsáče, které nosí i ve městě.

Tak tady je malá inspirace, ukázka, čemu se casual styl říká. Ale hlavně, je to důkaz, že právě tento styl sluší ženám vyššího věku, pokud dotyčné pochopí, o co v něm jde.

móda
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šimonová
Obrázky 11 a 14 nebrat, jinak podle mne super - pohodovost, účelnost a sluší ženě každého věku i postavy. Extravaganci se dvěma bundami bych já nevolila, ale budiž :).
Eva Mužíková
Já bych si nevybrala ani jeden model, necítila bych se v žádném dobře. Jsem ulítlá na černo bílou kombinaci, zvykám si na modro bílou. U nás do fitka v lesoparku, při práci na paloučku, nebo při pochůzce k rybníkům pro větvičky papouškům, vyrážím i v pohodlných teplácích a tričku.
Eva Stoklasová
Jen můj názor- č.4 dvě bundy na sobě ?? to asi moc ležérní nebude, poslední 3 fotky snad pro 60+ moc inspirativní nejsou-holé ramena,pletené mini-šaty a co ty vlasy ala "stará bosorka"? Ostatní fotky jsou ta elegance pro nás starší holky. Bohužel však v našich obchodech je velký problém hezké oblečení pro starší koupit (v menších městech).
Jitka Hašková
Ani jedna modelka nemá sukni, všechny uniformě v kalhotách. Trekové boty jsou v Praze bohužel praktické, na ostré dlažbě mě v jiných botách bolí chodidla.
Slávka Kobylková
Tak něco bych vzala na milost, modelka je však plnoštíhlá a malá, takže zkrácené kalhoty jí nesluší!!! Jsem vyšší a štíhlejší(to se nechlubím, jen konstatuji), ale takovéto zkrácené džíny nebo tolik ohrnuté bych nenosila,, zkracují nohy a dělají je kopytami, no hlavně, že je to dnes in. Jinak nemám připomínek, jen k některým botám, dají se najít k danému modelu daleko lepší. Jo, a neurážejte kvalitní kožené trekové boty, nic lepšího ke sportovnímu oblečení neznám.
Lenka Capíková
Jako nezlobte se na mě, ale kde jsou ty Češky, který se takhle oblíkají? Na ulicích většinou vidím Češky nevkusně oblíknutý, protože nosí to, v čem se cítí dobře, bez ohledu na to, jestli jim to sluší nebo jestli si to můžou dovolit... dejme tomu, že padesátnice jsou v pohodě, ale s přibývajícími lety to je smutnej příběh. V drtivý většině jsou vkusně oblíkaný většinou jen cizinky...
judita lišková
Já považuji za ležérní můj nejoblíbenější ohoz - tmavé sako, modré či černé, bílá halenka, džíny a bílé tenisky na silnější podešvi...když říkám tenisky, tak klasické, látkové. Dříve se tomu říkalo sportovně elegantní styl. Co se týká barev, nikdy jsem na pestrost a barevnost oblečení nepotrpěla...snad krom letních šatů. Mám ráda tmavé barvy, odstíny, snad ještě tak šedorůžová se mi líbí. Kabáty a bundy v barevných provedeních se mi nelíbí vůbec. Není třeba barevně zářit oslňovat...někdy se člověk pobaví, vidí-li ty kreace a nejen na starších...
Věra Halátová
Ležérně, tedy casual. Casual=neformální, všední, pro volný čas. Ležérní (francouzsky léger=lehký á la légére=lehkomyslný). Slovo ležérní se užívalo ve smyslu "nedbalá elegance". Takže já jsem "casual" odjakživa, i když jsem o tom nevěděla. V pravém slova légére je asi ta žena s těmi šedivými bílými rozcuchanými vlasy.
Margita Melegova
Brala bych vsechno, jen nevim co s tou prebytecnou vahou.
Soňa Prachfeldová
Docela se mi to líbí, rada nosím i delší rozevláté sukně, zejména v teplém období.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.