Moje energie: Tragikomická úvaha
Foto: archiv autorky

Moje energie: Tragikomická úvaha

25. 3. 2019

Moje energie? Ta je na úbytě. Možná jedu už jen na rezervu. Jsem seniorka, dáma v letech...nalomená větev...mám nalítáno. Netrápí mě to, klidně si můžu myslet, že energie se mnou jenom šije! Rostou mi vlasy, nehty, dokonce i něco na nose a jeden vytrvalý chlup pod bradou, dokonce se daly do pohybu i moje zuby. Přesto, kde je konec mé energie, kdy jsem na chalupě kácela stromy.

Moje energie ze mne proudem vytryskala během toho dlouhého života. Jak by ne, musela jsem ji vydávat za dva a s uspokojením ji teď pozoruji kolem sebe. Vynaložila jsem ji velmi účelně do svých dětí, do domu, do zahrady, chalupy, pěšiny u Labe, studentů, přátel s handicapem a ve velké míře i do sportu, někdy jsem ji zbytečně vyplácala v žabomyších válkách, prostě, rozdávala jsem svoji energii plnými hrstmi. Byla jsem organizmus energií přeplněný, dle pana  Galéna  temperamentní sangvinik. V energii jsem nebyla spořivý člověk.  Nelituji, myslím, že to tak je správně. Kdybych ji kumulovala v nějaké tajné kapse a šetřila na stáří, byl by můj život chudý, organizmus bez odolnosti, kterou si budujeme trénováním. No, uznejte, měla bych dnes takovou zásobu krásných vzpomínek?

Jsem seniorka a moje energie pokulhává za výkonovou motivací. Sjezdové lyže jsem pověsila na hřebík, přibudou k nim záhy i inline brusle. Atributy vůdčí osobnosti, které mne charakterizovaly, jsou tytam. Pokorně se nechávám vést. Moje reflexní aktivita zaznamenala útlum. Seznámila jsem se s únavou a musím ji respektovat. Ale řeknu vám, když zasednu s přáteli u kafíčka třeba ve Špalíčku nebo s přáteli z íčka kdekoliv, tak nepostrádám nic. To je řečí, smíchu, rad a plánů, že bychom tou energií navršili kopec v kolínské rovině. Kde se ta energie bere? Přece ve vícestranném kontaktu, v přátelství, v zábavě, která rozproudí krev, potěší duši, uhladí trápení. A z toho zase nějaký čas čerpám energii, která mi stačí i na péči o nevidomou kamarádku, práci v předklonu na zahrádce, na poklus za nevychovaným psem. To se ví, kdyby byla možnost dojít si někam s kanystrem energii načerpat, běžela bych jak o závod, ale nejsem ten typ, který energií plýtvá na různé fikce. Prostě, moje energie je přímo úměrná mému věku. Je váhavá, sporá, trucovitá, výbušná, nevyzpytatelná jako sám život.

Tak životu zdar a energii zvlášť!

 

Partneři soutěže:

710x100-4.png

DIG_680x140_stat.jpg

Soutěž Moje energie
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Paní Lidmila všem milá, obdivuji tvou všestrannost p
Marie Magdalena Klosová
Lidmilko, po mnoha letech Tě zase čtu, vidím a směju se s Tebou. Jsi nezapomenutelná, ráda na Tebe vzpomínám a přeji hodně zdraví a dostatek TÉ energie. papa mm.
Anna Čípová
Lidmilko, pěkné vyznání.
Ilona Erika Kolář
Lidmilko, krásné vyznání.:)
Olga Štolbová
Ahoj Lidu, a díky, díky. Mám tě ráda a máš můj obdiv. Škoda, že dnes nepřijdeš na naše pidi setkání, těšila jsem se na tebe. ********* ♥
František Matoušek
Hezká tragikomická úvaha. Vaše energie určitě není na úbytě, máte ji dle článku na rozdávání. Blahopřeji k žití.
Lidmila Nejedlá
Vážení přátelé, děkuji za laskavé komentáře.
zuzana šišková
Jen tak pro zajímavost jsem si rozklikla hodnocení a zaskočila mě jedna hvězdička u Vašeho příspěvku jedné z kolegyň v i60. Přiznám se, že nerozumím. Vždyť umět přenést radost ze života na své okolí je tak moc důležité. Stačí jen a jen vnímat pozitivní lidi a dívat se okolo sebe a vnímat krásu, kterou nám pořád ještě nabízí příroda, pustit si hudbu, která v nás ladí struny, dělat něco, co nás baví.....to vše dohromady nám dává sílu odehnat to "zlé", co se nás snaží zatlačit k zemi. Snažme se prosím nasávat pozitivní energii kde se jen dá a předávat ji pokud je to jen trochu možné. Jinudy si myslím cesta pro 60+ nevede. Tato energie je naše místo na slunci!
Soňa Prachfeldová
Lidmilko, jsi pro mě člověk člověčí boží :-)
Zdenka Soukupová
Tak takhle si představuji pozitivního energického člověka. Paní Lidmilo, článek se mi moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.