Na zámek Ctěnice
FOTO: autorka

Na zámek Ctěnice

5. 4. 2019

Vydat se na tento zámek jsem měla v úmyslu již hodně dlouho. Stal se cílem mého 21. výletu Do stovky. Nachází se na severovýchodním okraji Prahy, patří do katastru obce Vinoř. Tu znám ze studijních let z autobusu, jako jednu ze zastávek na cestě do Brandýsa nad Labem. Jela jsem autobusem od metra Vysočanská a vystoupila na zastávce Vinořský hřbitov. Odtud jsem se vydala pěšky k zámku – nejprve kus cesty obcí, poté Ctěnickým hájem. K zámku jím vede naučná stezka. (Pejsek na fotografii patřil paní, jíž jsem se ptala na cestu.)

Zámecký a hospodářský areál zámku pochází ze středověku; postupně byl upravován do renesanční a barokní podoby. Zámek spadá pod Muzeum hlavního města Prahy.

Při vstupu do zámku mě zaujala drábovna – pan dráb neměl špatné bydlení. (Mimochodem, vzpomínám si, že školník v základní škole, kam jsem chodila, se jmenoval Dráb. Nomen omen.) Kočárovna už je bohužel bez kočárů. Jeden je vystaven venku. V areálu působí i jezdecká společnost.

V budově se nachází několik výstav. Nejdřív jsem se šla podívat na současnou tvorbu studentů a pedagogů Sklářské školy v Novém Boru. A pak na tu, kvůli níž jsem přijela především. Jmenuje se Řemesla v pořádku. Historie sdružování řemeslníků od středověku po současnost. (Pokud to náhodou nevíte, pořádky byl název, který se užíval v českém prostředí pro cechy. Tedy, ne, že by některá řemesla byla v nepořádku.) Fotografie z těchto dvou výstav vám představím časem; zpracování hlavně té druhé mi dá dost práce. Ale byla jsem nadšena a nechci vás o ty zajímavé exponáty připravit. Ještě vám prozradím, že jsem tam nechtěně spustila alarm. Sympatický pan kustod mě hned přišel uklidnit, že se nic neděje, že se to stává, i když v místnosti nikdo není. A připojil několik zajímavých informací. Když jsem se dostatečně vynadívala a nafotila, vydala jsem se na zpáteční cestu. Odjela jsem z nedaleké autobusové zastávky na Palmovku.

Chcete-li, podívejte se na fotky zámku a jeho blízkého okolí.

 

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Hodně zajímavé.Tady jsem nikdy nebyla...
Dagmar Bartušková
Věro, článek jsem si ráda přečetla. Ctěnice také patří k těm, které bych chtěla vidět. Fotky pěkné. Popis trasy si opíšu. Díky.
Soňa Prachfeldová
Zámky také velmi ráda navštěvuji. Díky za hezké seznámení s tímto zámkem i za pěkné fotky.
Jana Šenbergerová
Moc hezké povídání i fotky. Už se těším na ty z výstav.
Věra Ježková
Děkuji vám.
Jitka Hašková
Hezký výlet. Také se tam chci někdy podívat.
Alena Vávrová
Prima výlet a povedená fotodokumentace.
Naděžda Špásová
Věrko, krásně jsi to vyfotila i napsala. Ten pejsek je fešák. :-)
Hana Čadová
Okolo Ctěnického zámku jezdím na chatu. Neteř na tomto zámku měla vdavky.
Alena Tollarová
Ve Ctěnicích jsem se ocitla celkem náhodou loni a byla jsem překvapená, jak je to tam pěkné. Výstava cechovních praporů a dalších věcí se mi moc líbila. Taky mám fotky, ale nějak nebyl čas je zpracovat a teď si ráda počkám na Tvoje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.