Jak si zažádat o lázně
Karlovy Vary. FOTO: pixabay.com

Jak si zažádat o lázně

5. 4. 2019

„Pamatuji si, že za totality byli lidé lázeňští a ti druzí,“ vzpomíná šedesátiletá Vendula a vybavuje si podrobnosti.

„Moje maminka sice asi nikdy nepomyslela na to, že by se vzdálila od rodiny a odjela do lázní, ale často hovořila o konkrétních osobách z blízkého okolí, kteří jezdí na „křížek“ do lázní každý rok, a přitom se těší plnému zdraví. Jestli to tak opravdu bylo, to už se dnes těžko dozvím.“

Dnes je to každopádně přehlednější. Po úsporných opatřeních, která v roce 2012 razantně omezila nárok na lázeňskou péči a způsobila těžké chvilky pacientům, ale hlavně lázním, které se musely více přeorientovat na samoplátce, se od roku 2015 zase začalo blýskat na lepší časy. Lázeňství se těší velké oblibě u starších i mladších, u nemocných, ale i zdravých. Nebude tedy na škodu si připomenout, jak a případně za kolik do lázní vyrazit.

Lázeňská léčba jako nezbytná součást péče zdravotní je buď hrazena plně (komplexní lázeňská péče – KLP – je hrazeno léčení, stravování, ubytování) nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP – je hrazeno léčení). Součástí platného zákona o veřejném pojištění je indikační seznam pro lázeňskou péči, který přesně vymezuje nároky pacientů s konkrétními diagnózami. Tento seznam je veřejně přístupný a naleznete jej na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jak si zažádat o lázně?

  •  Pokud se domníváte, že splňujete podmínky nároku na lázeňskou péči, požádejte svého praktického lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči, dodejte mu doporučení odborného lékaře.
  •  Lékař navrhne typ lázeňské péče (KLP nebo PLP) a vhodné místo pobytu. Máte však právo si sami vybrat z míst poskytujících péči pro vaši diagnózu.
  •  Komplexní nebo příspěvkovou péči schválí revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Pokud péče schválena není, zapátrejte po důvodech, neboť bude možná stačit doložit nějaká vyšetření a podobně.
  •  Schválený návrh zašle pojišťovna (nebo vy) do lázní a budete vyzváni k nástupu. Pokud vám termín nevyhovuje, domluvte se přímo v lázních na jeho změně.

Nemáte na lázně nárok?

  •  Můžete jet do lázní jako samoplátce. Obraťte se přímo na vybrané lázně a tam vám poradí, jak a kdy nejlépe a nejvýhodněji absolvovat pobyt.

„V nákladech na lázeňskou péči zaznamenáváme každoroční několikaprocentní nárůst,“ vysvětluje Jan Mates, vedoucí marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR a dodává: „V roce 2018 náklady na jednoho odléčeného klienta překročily hranici 30 tisíc Kč a do lázní odjelo více klientů než rok předcházející. Tento trend bude pokračovat, pro rok 2019 počítáme s nárůstem nákladů o 4%.  Poměr pacientů, kterým je schválena komplexní lázeňská péče je 90% ku 10% pacientů s příspěvkovou lázeňskou péčí.“

lázně zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Hillová
Smutne že za vším hledat ,peníze ,protekci atd je to tak a bylo to tak kdo nemá známosti ,nebo peníze čekej snad se dočkáš
Ladislav Melichárek
Lázeňská péče...Podvod -podvod na slušný lidi!! Manželka po operaci kýli vznesla dotaz na lázně na křížek a lékař ji odpověděl,že lázně se dávaly za totality!!
Květa Řičánková
Některé indikační skupiny mají možnost prodloužení,musí schválit pojišťovna.Praktický lékař pouze vypíše návrh ale schválení je na lékaři zdravotní pojišťovny. Na ** www.lecebnelazne.cz/groups ** najdete podrobné informace.
Bronislava ZITKOVA
DOBRY DEN, vratila se jsem z lazni. Nektery pacijenty dostavali tyjden i vice navic k rehabilitaci v laznich od pa. doktorky a byli z toho prekvapeny, nektery ani necekali a ja po onkologii + 2 operaci pouze 3 tyjdne a nikdo mne ani nenabidl navic. Tak podle ceho prodlozeji pobyt, dekuj za odpoved
Věra Halátová
Vážně? Mám jednu známou, která má dva flíčky nad loktem. Její lékař je její bývalý student a za flašku koňaku jí napíše lázně každý rok. Ona sama vždy říká, no musím mu něco tady koupit, když mi skoro nic není a on mi to napsal. Má každoročně 4 týdny dovolené zadarmo, hrazené ze zdravotního pojištění. Já nechápu, proč to někdo nekontroluje. Na druhé straně, další žena, po operaci zlomené ploténky, čekala na lázně - tedy nutnou rehabilitaci - přes půl roku.
Alena Tollarová
V lázních jsem byla jen jednou a jela jsem v září 2012. Ano, patřím k těm posledním, kdo využil plně hrazený 7týdenní léčebný pobyt. Pro mě nezapomenutelný a čerpám z něho dodnes.
Magda Škodová
Na lázně, tzv. křížkové, bývá nárok po operaci, po ukončení např. onkologické léčby apod. většinou do jednoho roku. Doporučení pro praktika by vám měl napsat odborný lékař po ukončení léčby a praktik už ostatní zařídí. Zatím jsem to nevyzkoušela, ale mí spolupacienti tuto možnost využívají a zatím jim nikdo léčbu neodmítnul (jedná se o onkologická onemocnění).
ivana kosťunová
Užitečné informace- třeba se někdy hodí.
Dana Kolářová
Díky za info.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.