Velikonoce na Slovácku - rozjímání i rozpustilost
Foto: Archiv Slováckého muzea Uherské Hradiště a Václav Šálek

Velikonoce na Slovácku - rozjímání i rozpustilost

9. 4. 2019

Letos na Velikonoce čekáme až do třetího dubnového týdne. V lidové kultuře jsou Velikonoce svátky obnovy života, konce zimy a začátku jara.

Zároveň jsou křesťanskými svátky umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou závěrem předcházející čtyřicetidenní postní doby a pro křesťany představují vyvrcholení liturgického roku. Začínají Květnou nedělí a vrcholí Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem, Bílou sobotou a nedělí Zmrtvýchvstání Páně.

Na Slovácku si lidové tradice spojily Velikonoce s obyčeji ochranné a blahonosné magie v souvislosti s příchodem jara a nového hospodářského roku. Jejich smyslem bylo zajištění hojnosti úrody, ochrana budoucího zdraví a živobytí rodiny. Pro tento čas jsou charakteristické lidové zvyky obřadního umývání a modlení před východem slunce u pramene. Tento zvyk na Velký pátek již léta dodržují členky pěveckého souboru Tetičky z Kunovic na Uherskohradišťsku, které se za zpěvu jímavých mariánských písní za úsvitu vydávají ke studánce na okraji města. Po omytí obličeje následuje společná snídaně, samozřejmě důsledně v duchu bezmasého půstu.

Svou důležitou roli plní o křesťanských Velikonocích i chlapci, a to hrkáním, na Zelený čtvrtek, kdy zvony na kostelních věžích utichnou a „odletí do Říma“. Tehdy obcházejí obcemi a až do Bílé soboty do večera nahrazují pravidelné zvonění. Skupinky mají svou hierarchii: vedoucím je vždy nejstarší chlapec, kterým se říká v jednotlivých lokalitách různě, např. „páni, velitelé, kapitáni“ apod. V Tupesích, Břestku, Velehradě a Modré se v současnosti koná také obchůzka s Jidášem, kterého představuje maskovaný chlapec v kožichu nebo režném pytli se začerněnou tváří.

Na Bílou sobotu je přísně zapovězena jakákoliv práce se zemí. Pole i zahrady musí na paměť Božího hrobu zůstat netknuty.

Na Velikonoční neděli dodnes nosí lidé do kostela k posvěcení pokrmy – především vejce a obřadní pečivo. Lidová tradice navíc nařizuje, aby si v tento den lidé na sebe oblékli něco nového: kdo pravidlo poruší, musí počítat s tím, že jej pokaká beránek. Těžko říct, kdy byl u vzniku této tradice.

Poslední velikonoční svátek – Červené pondělí – je už zcela v duchu lidových tradic, tedy radostný, mnohdy rozpustilý. Podle Marty Kondrové, etnografky Slováckého muzea v Uherském Hradišti, probíhá v obcích obchůzka bez větších rozdílů: „Někde chlapci vycházejí již po půlnoci, jinde chodí ti, kteří v tom roce dovrší osmnáct let. Rozdíly jsou pouze v názvech mrskaček – žíla, tatar, kantár, šibačka. Vždy však jsou zhotoveny z čerstvých vrbových proutků. Paním a dívkám pak takové vymrskání zajistí krásu a svěžest po celý rok.“

Jak dlouho na nás děvčata budou moci v době genderově velmi korektní ještě chlapci na velikonoční pondělí chodit, je otázkou. Dnes se ještě koledníci naštěstí ničeho zlého obávat nemusí, naopak mohou se těšit na záplavu dobrot, i těch tekutých, kterých se jim na koledě dostane.

Je ctí každého správného koledníka, aby si uměl tuto pomůcku zhotovit sám. A kdo to neumí, určitě pochodí na některém z velikonočních jarmarků.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
To je nádhera! Jen je škoda, že titulní obrázek není barevný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.