Dechovka opět rozezní město Kolín

Dechovka opět rozezní město Kolín

6. 5. 2019

Jsou na světě místa, která jsou naší srdeční záležitostí. Jejich krása a genius loci nás jímá neopakovatelnou touhou se tam vrátit, či v nich žít. U mnohých z nás jsou tato místa spojena s jejich narozením a tak to mám i já.
Mým rodným městem je město ležící na řece Labi, v úrodné Polabské nížině, kde se v letních měsících slabým vánkem rozvlní lány obilí, v zimě, když je štěstí, zde jiskří sníh na nedozírných úrodných polích. Město po staletí protíná tiše plynoucí tok řeky Labe.
Kolín charakterizují dvě dominanty postavené v různých staletích, chrám sv. Bartoloměje a vodárna, která je nejen technickou památkou, ale v poslední době i rozhlednou. Obě jsou jakýmisi majáky.Ze všech světových stran, odkud směřujete do Kolína, jsou majestátními dominantami, do dáli viditelnými právě díky rovinaté krajině, a já se při tomto pohledu třesoucím se hlasem neubráním slovům: A zase jsem doma, a přitom mám slzy na krajíčku. Když máte štěstí, můžete zahlédnout z vodárenské rozhledny Sněžku, Studniční horu, další vrcholky Krkonoš nebo Bezděz a další. K blízkému okolí Kolína se svažují Železné hory, nejsou sice vysoké, je to jakési pohoří, ale při výjezdu z města směrem na východ je vidět jejich krásnou přírodní kulisu, měnící se během celého roku.

Kolín je starobylým městem s bohatou historiíí. Díky Františku Kmochovi je Kolín městem hudby, které právě Kmoch proslavil po celém světě. Jistě, s městem jsou spjati i další velikáni jako malíři Kremlička, Morstadt, Radimský, básník Leger, fotograf Sudek, herci Brzková, J.G.Deburau a další.

Já se zastavím u Františka Kmocha, na jehož počest se každoročně koná v městě Kolíně festival dechových hudeb. Jako rodačka z Kolína si vás dovoluji pozvat na již 56. Kmochův Kolín, který se uskuteční

                                                                        ve dnech 7.- 9. června tohoto roku.

V počítači si ve vyhledavači zadejte Kmochův Kolín a najdete zde všechny potřebné informace a můžete si vybrat z bohatého programu festivalu. Kdo sobotní, odpolední, nádherný pochod hudeb viděl, ví, o čem píši, ti, kteří ho třeba zhlédli v televizi nebo jen o něm slyšeli, by si neměli tuto podívanou alespoň jednou naživo nechat ujít. Průvod městem, kdy kapely včetně zahraničních, které se sjely do Kolína, defilují městem a hrají skladby známých skladatelů, např. Kmocha, Vacka, Vejvody, mažoretky roztleskají tísíce přihlížejících, stojících při okraji silnic a pak všichni dopochodují a zpívají za zvuků hudby na náměstí, kde spolu zahrají známé skladby. Všechny hudby tak vzdají hold odkazu významné historie spojené se jménem hudebního skladatele a kapelníka Františka Kmocha.
Od pátku do neděle je na různých místech Kolína bohatý hudební program, který je završen nedělním odpoledním koncertem na kolínském náměstí.
Neopakovatelným zážitkem je pak v pátek Nocturno v chrámu sv. Bartoloměje a v sobotu večer v kolínské synagoze se uskuteční komorní program.
Hosté letošního festivalu jsou: David Koller, Jitka Čvančarová, Ivan Mládek a Banjo Band, Ondřej Havelka a Melody Makers, Modrý cimbál, Šoulet, Eva Pilarová, Vlaďka Skalová a další hosté budou v synagoze.

Přijměte pozvání do města Kolína. Město vás uchvátí v době festivalu nejen hudbou, ale i svojí historií a i letos jsou všechny akce zdarma

 

Tak vítejte, přátelé hudby, brány Kmochova Kolína se pomalu otevírají a z dáli zní Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině....

 

foto: autorka, zdroj MÚ Kolín

Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Díky za pozvánku.
Soňa Prachfeldová
Díky Hanko,
Alena Vávrová
Něco jsme se tam najezdili, ale sama jsem tam už nikdy nebyla. Pozvánka je to lákavá.
Hana Rypáčková
To musí být rachot... Nevím, jak vše stihnout....
Hana Nováková
Soni, i pokud já budu živa a zdráva, písnu v příštím roce dřív, abyste měla nějaký program a představu výletu. Nejlepší je sobota, i kdž nedělní monstr koncert taky stojí za vidění, zažila jsem koncet kde hrálo 1200 účastníků známé dechové skladby, zpíval kde kdo a bylo to neskonale krásné.
Soňa Prachfeldová
Hanko, škoda, že jsem neměla dříve informace, nás klub by určitě přijel. Už máme zajištěn zájezd do Hořovic na heligonky v srpnu a vcervnu do Frant.Lazni. moc hezké pozvání. Využijeme příští rok, budeme-li živí a zdraví :-)
Eva Mužíková
Takovou slávu bych ráda viděla slyšela.
Věra Ježková
Byli jsme už několikrát, je to vždy moc hezký zážitek. Nevím, jestli nám to letos vyjde.
Marie Novotná
Hezká pozvánka.A rozhledna mi stále uniká,tak možná.......děkuji.
Zuzana Pivcová
Kmochova dechovka je řízná, pochodová, něco úplně jiného než třeba jihočeská nebo moravská dechovka. Nedivím se, že si ji Kolín stále pěstuje. Samotné město znám jen maličko, spíš jsme tudy jen s krátkou zastávkou projížděli. Hani, já jsem podobně dojatá, když se vždy po čase blížím k Českému ráji a pak už vidím předhůří Krkonoš. To zažiji teď o víkendu, až pojedu na třídní sraz. Díky za pěknou informaci i pestré fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.