Přehlcena informacemi

Přehlcena informacemi

14. 4. 2019

Ne, že bych si stýskala po nějakých starých časech. Všude totiž bylo nějaké to pro a nějaké proti. V jeskyni  čekat, až se partner vrátí s mamutem a přežvykovat kožky, tam by se mi žít nechtělo. Ve starověku taky ne, při mé smůle bych určitě byla něčí otrokyní.  No a  středověk ? Tak ten ani náhodou! Co kdybych se narodila jako chlap a odtáhli mě z mé rodné vesnice do nějaké té války v cizině…ani kdybych se narodila jako nějaká šlechtična, by se mi nelíbilo. Sice bych se asi dobře najedla, nemusela pracovat. A vyjíždět si na koni a cestovat - to by teda šlo, ale v podstatě by to byla stejně nuda – pořád nějaké ty hodiny klavíru a vyšívání…jako mladá jsem cosi z donucení vyšívala do školy, a když jsem to dokončila, zjistila jsem, že jsem si výšivku přišila na koleno k teplákům.

No tak mi zbývá jen ten současný novověk, ve kterém musím žít, ať se mi to líbí nebo ne.  Daní za to ale je, že začínám trpět „přeinformovaností“  - zahlcením  informacemi. Spočívá to v tom, že jste od rána až do večera bombardováni informacemi z televizních zpráv, z internetu, z novin, časopisů, knih i od ostatních lidí. Víte zkrátka všechno, co se kde šustne, a dokonce i to, co se chystá šustnout.. Tady, ale i na konci světa. A já si nejsem teda jista, jestli je to dobré pro naše zdraví.

V dřívějších dobách byli lidé informováni různě a rozhodně to bylo v tomhle směru přeci jen klidnější. Lidé věděli možná jen to, co se přihodilo ve vedlejší jeskyni či později vesnici. Nebyli znervózňováni, že se někde utrhl ledovec, někdo se ztratil v Antarktidě, že začíná být nedostatek velryb, řítí se na nás obří meteorit a že bychom se v budoucnu měli vystěhovat na Mars (mluvím samozřejmě o době, kdy ještě nebyly takové sdělovací prostředky, jaké máme dnes). Za socialismu zas nám zprávy filtrovali, zřejmě tak dbali o naše duševní zdraví. Dnes se dozvíte, že si někdo včera ukopl palec na velké čínské zdi, dozvíte se i to, co byste ani vědět nechtěli a nemuseli. Nejhorší na tom je, že ukopnutému palci se zasmějete, ale tomu, co se na vás denně valí kolikrát za hrůzy, se prostě smát nemůžete. A taková je většina zpráv. Drtí to naši psychiku a rozhodně to nepřispívá k životní pohodě.

Nečíst, neposlouchat, nepřipouštět si to, slyším vaše rady. Ale jak? Nemůžu přece žít jako poustevník a nebýt informována! Na informacích jsme se už totiž stali závislými. A chytré telefony k tomu notně přispívají. Informační zahlcení (anglicky Information overload) je termín, kterým rozumíme situaci, kdy jedinec nedokáže efektivně pracovat s informacemi, jelikož informací je příliš...

Asi se stávám tímto neefektivním jedincem. Můj mozek se začal vzpírat a přehlcen vypouští to, co podle něj nepotřebuji nutně k životu. Získané informace za mých x let už ze mne totiž vypadávají snad i ušima. Mozek mi je sice milosrdně vymazává, či spíš je někam ukládá do míst, která zná jen on, ale dost často se splete a vymaže něco, co bych ještě potřebovala. Třeba, kam jsem položila máslo, když si chci namazat chleba. Nebo nějaké to heslo, které dnes nutně téměř ke všemu potřebujete. Přímo slyším, jak mi v hlavě haraší ten můj kompjůtr a přehrabuje se už mezi dobrou padesátkou hesel. A pak mi samozřejmě třikrát vybere to špatné! Číselná hesla jsou pro mne něco jako mor. Jednou jsem si číslo poznamenala v těsnopise a ve zkratce na papír. A když jsem ho potřebovala, nebyla jsem schopná to přečíst. Zmocnila se mě panika – už po sobě nepřečtu ani svůj těsnopis, no to je teda konec! Úplně mě to odrovnalo a nadávala jsem na to hnusné stáří. A pak jsem zjistila, že ten papír držím obráceně !!!

Dochází u mne i k jiným kuriózním situacím, kdy si třeba nemohu vzpomenout na jméno/pseudonym Marka Twaina, ale místo toho vám řeknu, že se ve skutečnosti jmenoval Samuel Clemens. Možná, že to je jen to dočasné přehlcení informacemi, možná, že přichází plíživě to stáří. Ale utěšuju se, že své jméno si dosud pamatuju, domů taky trefím a náš panelák není naštěstí ještě pořád na heslo, takže zatím nemusím trávit noc v parku.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Shrnula bych své poznatky i poznatky a názory vaše: NEVĚŘTE VŠEMU, CO SE KDE PÍŠE, JINAK SE FAKT ZBLÁZNÍTE ! Navíc se po čase objeví informace zcela protichůdná a co pak ? Uzavřela jsem to pro sebe prohlášením, že je potřeba používat svůj vlastní (i když často přesycený) mozek. Často najdete pravdivou odpověď v historii (která se opakuje) nebo ve zkušenostech jiných lidí. Tohle nepodceňujte. :-))
Libor Farský
Já také.
Lidmila Nejedlá
Komické je, že informace, kterou se dnes dozvím, zítra už neplatí. Beru je od jisté doby s rezervou.
Zdenka Jírová
Docela s vámi souhlasím.Lidé často dostanou informace,s kterými si neumí poradit, protože daná informace je příliš odborná. Získají nějaké číslo a jsou zděšeni a diví se , že ještě přesto žijí. To jsou většinou údaje o katastrofách, životním prostředí nebo si přečtou nežádoucí účinky na léku. Tam se často ptám,zda nemám raději pozvolna umírat na svou chorobu než okamžitě zemřít na vedlejší účinky doporučeného léku.
Soňa Prachfeldová
Ne vše musím vnímat, informace všeho druhu dokáží způsobit pěkný zmatek v hlavách lidí. Vše opravdu nemusím
Jana Šenbergerová
Pěkně jste to napsala. A bude hůř, ale optimistům to nevadí. Přeji hodně optimismu. Jen díky němu se mi ještě "nezavařil" mozek. :-)
Eva Mužíková
Také mne spousta informací míjí, proto jsem docela v pohodě. Hezky napsáno.
Danka Rotyková
Já přehlcena informacemi nejsem, protože to můj mozek nedá. Bývalo to horší při zaměstnání. Dnes už si vybírám.
Věra Ježková
To, že vypouští informace neužitečné, je vlastnost mozku všeobecná, nikoli pouze mozku vašeho. Jinak by se, laicky řečeno, jeden zbláznil. Přehlcena informacemi se necítím – vnímám je selektivně nebo průtokově.
Zuzana Pivcová
Mám pocit, že mě toho ze současné reality míjí stále víc. Mně to vyhovuje, jelikož to je pud sebezáchovy, ale v kontaktu s jinými jsem stále větší mimoň. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.