Báby Žižkovandy:  Potůčková
ilustrační foto: pixabay.com

Báby Žižkovandy: Potůčková

16. 4. 2019

Patřila také k „perlám Žižkova“. Bydlela u nás v domě, se synem v celém suterénu činžáku. Byla už stará, suchá a zlá. Syn byl kriminálník za všech režimů. Seděl prý vždycky jenom z politických důvodů! Matce zdvořile onikal.

Zabývali se vyklízením bytů po zemřelých lidech bez potomků. Věci si nakládali na dvoukolový vozík a přiváželi je do svých bytů. Ona vozík řídila, syn tlačil. Často vykřikovala Pepíku, kde to vlastně bydlíme? Odpovídal jí, oni stará krávo, už tu bydlej 80 let a ještě si to nepamatujou!

Pak spolu odešli do hospody Na Komutovce. Tam dovezené zboží notně zapíjeli mnoha rumy. Občas se tam některý jiný návštěvník Potůčkové zeptal na názor na nějakou osobu v ulici bydlící. Okamžitě ho pomluvila a na důkaz hněvu si dvakrát na podlahu odplivla, na obě strany!

Syn svou matku bil jenom v neděli odpoledne, po obědě. Domem duněly jeho mohutné rány. Křičel, co jste mi dala do života, ho.no! A cos mi do života dal ty, Pepíku? Kulový!

S jejím kriminálnickým synem jsem měl incident i já. Jedno dopoledne jsem nesl čerstvě zasklené okno. Kriminálník mi sklo prokopl a chytil mě za límec. Ten mi utrhl, s výkřikem teď tě zabiju! Z kurzu sebeobrany jsem s ním praštil na chodník, chvatem uki goši. Pak jsem na něj přivolal policistu. Ten ho vyvláčel z jeho bytu. Křičel, já jsem kriminálník a piju! Pak ho odvezli na záchytku.

Ona dožila vysokého věku jenom skoro hladověním a díky pitné rumové kúře!   

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Moc se mi líbí Váš nápad s "rumovou kúrou".
Hana Šimková
Ráda Vás čtu a moc se bavím.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc se bavím příběhy ze Žižkova a zajímavým vyprávěním. I když jsem na Žižkově v mládí žila nemám takový postřeh. Dodnes vzpomínám na pavlače a věšení prádla. To vlálo na šňůrách neustále.
Zuzana Pivcová
Zasmála jsem se, dobře se to čte, ale jako sousedku bych ji mít nechtěla. Zajímalo by mě, v jakých se to zhruba odehrávalo letech.
Jana Šenbergerová
Žižkov, to je jedna pitvorná figurka vedle druhé. Takhle samostatně představené ještě víc vyniknou. Ty kdyby jednou vytáhly ze Žižkova ... Raději nedomýšlet! :-)))
Dana Puchalská
Dala jsem omylem jen 4 *. Super čtení, dodávám tu chybějící pátou hvězdičku *.
ivana kosťunová
Vaše báby Žižkovandy mě vždycky dostanou. Takhle jednotlivě představované jsou daleko čtivější, než vše v jednom článku.
Jana Kollinová
Mě zaujal Váš chvat uki goši. Hned jsem si vybavila film Jáchyme, hoď ho do stroje. Zdá se, že jste spolu s Koudelkou navštěvoval kurz Juda v STS Chvojkovice Brod. Zase žádný žižkovský dědek, který by stál za zmínku?
Věra Ježková
Pobavila jsem se. Pitná rumová kúra nemá chybu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%