Hřebíček je nejlepší přírodní dezinfekce, působí i proti vráskám
Ilustrační foto: pixabay.com

Hřebíček je nejlepší přírodní dezinfekce, působí i proti vráskám

16. 4. 2019

Hřebíček známe jako koření, které nechybí v žádné kuchyni. Ne každý ale ví, že je to také užitečná léčivka. Hřebíček je v podstatě usušené poupě sebrané těsně před rozkvětem ze stálezeleného tropického stromu s poetickým názvem hřebíčkovec vonný, který dorůstá až dvacetimetrové výšky.

Poupata se sklízejí ručně v době, když se zbarví do oranžova až nachově červena. Známou hnědou barvu a dřevnatou konzistenci získávají až následným sušením.

Hřebíček (Syzyum aromaticum)
Hřebíčkovec pochází ze Západoindických ostrovů, dnes se pěstuje převážně v Brazílii, na Jávě, Srí Lance, Molukách, Mauriciu, Zanzibaru a Madagaskaru. K nám se dováží hlavně z posledních dvou jmenovaných oblastí, kde se pěstuje na rozsáhlých plantážích.

V Asii se stal uznávaným dezinfekčním prostředkem už před mnoha tisíci lety, dlouhou tradici má především v Číně. Hřebíček a jeho výtažky se užívaly jak k dezinfekci úst, tak k ošetření kůže, zejména špatně se hojících ran. Antisepticky působí i vnitřně, například při žaludečních a střevních potížích, při plynatosti, při otravách zkaženým jídlem, napomáhá i trávení. Nejvhodnější je v těchto případech užívat tinkturu.

Dezinfekčního účinku hřebíčku se využívá také při aromaterapii. Silice, které se uvolňují z oleje (nesmí se v žádném případě používat vnitřně), dezinfikují nosní dutiny, dýchací cesty, plíce a průdušky. Při delším působení však může dojít k nadměrnému podráždění sliznic, na což je potřeba dát si pozor. V období chřipek je dobré pomocí aromalampy dezinfikovat celý byt, aby se omezila možnost virových nákaz.

Dobře známy jsou také anestetické účinky hřebíčku. V lidovém léčitelství se osvědčil zejména k tlumení bolesti zubů a dásní, při paradontóze. Při potížích se do hřebíčkového oleje či tinktury namočí kousek vaty, která se přiloží na dáseň či přímo do zubu. Tinkturou si také pravidelně 2 - 3x denně vyplachujeme ústa a masírujeme dásně. Před rozšířením ústních vod se hřebíček běžně užíval k osvěžení dechu, ústa se vyplachovala připraveným odvarem. Hřebíček se také mohl chvíli převalovat v ústech nebo žvýkat. Ústní dutina se tak zároveň dezinfikovala. Schopnost lokálního znecitlivění se využívá i při revmatismu a dně. Hřebíčkový olej se v tomto případě vtírá do kůže v okolí postižených kloubů.

Hřebíček je také považován za afrodiziakum. Jeho aroma dovede probudit naše smysly, a proto se jeho silice od dávných dob přidávaly do voňavek a vonných olejů. I dnes jsou součástí parfémů.

Dávkujeme přiměřeně

S vůní hřebíčku a skořice jsou u nás spojeny Vánoce, ale nejen ty. Protože je hřebíček opravdu výrazný, dávkujeme jej s mírou. Pokrmům dodává nasládlou vůni a přiostřuje jejich chuť. Používá se k ochucení slaných i sladkých pokrmů, jako např. při úpravách masa, k naloženým houbám a zelenině, přidává se do některých kompotů a zavařenin, uplatňuje se při výrobě likérů a cukrovinek, zejména perníků. V zimě se rádi zahřejeme sklenicí svařeného vína nebo punče, které by bez hřebíčku a skořice ztratily své typické aroma. Vánoční dekorace se mnohde neobejde bez pomeranče s ornamenty vytvořenými ze zapíchaných celých hřebíčků.

Hřebíček obsahuje vysoké množství silice (až 20 %), malé množství tříslovin, pryskyřice, slizu, flavonoidů a oleje. Droga se nejčastěji využívá formou éterického oleje, který se dávkuje po kapkách či formou lihové tinktury s dávkováním okolo 10 kapek. Může se podávat i formou prášku, obyčejně 2x denně na špičku nože před jídlem. Hřebíčkovým odvarem lze vymývat např. nehojící se hnisavé rány a bolestivé kožní infekce. Hřebíček také povzbuzuje činnost srdce a krevní oběh. Esenciální olej pomáhá ve formě inhalací při celkové slabosti, stresu a úzkosti. Dále se používá k masážím při svalovém vypětí, prohřívá, tiší bolest a odpuzuje hmyz. Je třeba ho používat v malých koncentracích, jelikož může dráždit pokožku. Není však vůbec vhodný pro epileptiky!

Nálev proti vráskám: 5 celých hřebíčků přelijeme šálkem vařící vody a necháme 20 minut přikryté luhovat. Tímto nálevem si pravidelně ráno a večer omýváme obličej.

Směs k dezinfekci: Výluh ze směsi hřebíčku, tymiánu, černého či zeleného čaje představuje jeden z nejúčinnějších přírodních dezinfekčních prostředků, který je možno podávat vnitřně i zevně.

Zuzana Musílková pro portál i60

 

 

bylinky koření
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Srpa
Mám rád jeho vůni ve spojení s citrusy.
Hana Rypáčková
Dávám do rýže, do svařáku, cucala jsem při bolesti zubu a psovi dávám do obojku látkového (asi proti blechám?)
Zdenka Soukupová
V zimě si přidávám 1-2 hřebíčky do čaje z čerstvého zázvoru (+kousek celé skořice, kousek květu badyánu, med, citron), krásně to voní a moc mi to chutná.
Věra Halátová
Hřebíček používám jen do svařeného vína. Matka ho dávala do rýže, když ji vařila. Nálev proti vráskám? Neměli jste nám to říct cca před padesáti lety?
Zdenka Jírová
V malé míře ho používám při vaření
Dana Novotná
Taky se dobře uplatní při bolesti v krku jako kloktadlo. Zdezinfikují mandle.Pokud už nemáme angínu. Potom jedině šalvěj.
Marie Doušová
Já ho použila ,když mě bolel zub a pomohl .Zajímavé uplatnění. Dík.
Věra Ježková
Hřebíček mám ráda. Prý je dobrý také proti moučným molům. Ty mé domácí ale nevyhnal. Ani bobkový list. Musela jsem zvolit prostředky drastičtější.
Zuzana Pivcová
Hřebíček mám odzkoušený na bolest zubu. V jídle, třeba do rýže, mi jeho aromatická chuť moc nesedí. Další účinky neznám a něco ráda vyzkouším.
Dana Puchalská
Velmi zajímavé. Ano koření je i léčivé. Vůní hřebíčku mám ráda. A často ho doma v kuchyni používáme a nejen o vánocích .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.