Udělejte si radost s mrštilkou
Ilustrační foto: wikipedia.commons a pinterest.com

Udělejte si radost s mrštilkou

23. 4. 2019

Představme si jednu z květin, které zatím nepatří k nejběžněji pěstovaným, ale jejichž obliba stále roste. Péče o ni sice není příliš složitá, ale vyžaduje hodně světla a vyšší vzdušnou vlhkost. V létě miluje letnění, k přezimování naopak potřebuje poměrně nízké teploty.

Mrštilka skvrnitá, chmelíček (Justicia brandegeana, Beloperone guttata)
Lidový název chmelíček dostala mrštilka podle květů připomínající chmelové šištice. Nápadná klasovitá květenství s listeny, které jsou zčásti žlutavé a zčásti oranžové až červenohnědé (proto i pojmenování granátová rostlina), mohou majiteli dělat radost po dlouhou dobu. Vlastní nevonící bílé květy s fialovými skvrnami, které se objevují na vrcholcích klasů, vydrží jen několik dnů a potom opadají. Zato samotné klasy tvořené obalovými listy jsou za optimálních podmínek schopny zdobit rostlinu po celý rok. Aby bylo květenství pěkně zbarveno, je nutné rostlinu pravidelně zaštipovat a udržovat její nízký vzrůst nepřesahující 30 cm. Pokud rostlina příliš přeroste, málo kvete a nevypadá dobře, lidé ji většinou vyhazují. Existuje však možnost nevzhledný keřík zmladit. Seřízneme větévky na výšku 3 až 5 cm, čímž se podpoří následné zahuštění korunky.

Základem je najít správné stanoviště
Mrštilce nejlépe vyhovuje světlé, teplé a vzdušné stanoviště bez průvanu. V létě je možné ji umístit venku, a to i na slunci, které snáší velmi dobře. Jinak tomu však je, pokud rostlina stojí na přímém slunci za oknem. V takovém případě škodí paprsky tenkým sametovým lístkům, které ošklivě popálí. V zimě jí vyhovuje spíše chladnější místnost s teplotami mezi 12 až 15 °C. Od podzimu do jara je potřeba udržovat zeminu spíše sušší či jen mírně vlhkou, jinak květina shazuje listy. I v této době kvetoucím rostlinám dopřejeme hnojivo, ale jen polovinu množství, které běžně aplikujeme v rámci vegetačního období. Od března do září by zemina neměla vyschnout vůbec (přemokření však škodí), v této době zaléváme podle potřeby jednou až dvakrát týdně, přičemž hnojivo přidáváme do každé zálivky. Protože mrštilka vyžaduje poměrně vysokou vzdušnou vlhkost, je dobré ji postavit do velké misky s hrubým štěrkem zalitým vodou. Zmíněné nároky na teplotu a vlhkost souvisejí s původem mrštilky skvrnité. Pochází z tropické části Mexika, kde se vyskytuje ve formě polokeře.

Přesazujeme brzy na jaře
Po období klidu, tj. zhruba v únoru, chmelíček přesadíme do čerstvého substrátu na kvetoucí pokojové rostliny (neškodí přidání trošky jílu) a výhony nejméně o jednu třetinu (lépe však o jednu polovinu) zkrátíme. Získané vrcholové řízky 8 až 10 cm dlouhé, které mají alespoň dva silné páry listů, můžeme použít k množení. Dva spodní lístky odstraníme a řízky sázíme do vlhké směsi rašeliny a písku v poměru 1 : 1 (postačí i květinový substrát vylehčený pískem). Sesazujeme je vždy po 3 až 5 do květináče o průměru 10 cm, na jehož dno nasypeme drenážní vrstvu. Řízky vysazujeme tak hluboko, aby zemina sahala až po listy. Pro lepší zakořenění můžeme použít i růstový stimulátor kořínků, následné zalití lignohumátem a počáteční zakrytí fólií s větracími otvory. Nádobu umístíme na světlé, ale zatím chladnější místo. Sazeničky dvakrát až třikrát přesadíme a přitom vždy zaštípneme, aby se dobře rozvětvily. Při troše trpělivosti si můžeme vytvarovat i malý stromeček.

Když se objeví problémy
Přestože mrštilka (chmelíček či chmelníček v jednom) nevyžaduje nijak složitou péči, mohou se objevit některé problémy. Jedná se například o bledé listy, které vypovídají o chybějících živinách. V takovém případě je nutné zvýšit dávky hnojiva. Pokud jsme však dlouhou dobu nehnojili, musíme začít opatrně nejprve s menšími dávkami, a ty pak postupně zvyšovat. Pokud se listy zabarvují dožluta, je nutné omezit zálivku. Černání klasů vzniká, když se na ně dostane voda, stačí větší opatrnost při zalévání. Jednoduchá pomoc existuje i v případě nevybarvených klasů. Rostlinu je třeba postavit na světlejší místo. Stanoviště je nutné změnit i tedy, když se kmínky rychle vytahují. Způsobuje to příliš teplé a tmavé místo. Je-li zemina hodně suchá, mohou se na spodní straně listů objevit svilušky. Pomoc je jednoduchá – zvýšení vlhkosti vzduchu (velká miska se štěrkem a vodou).

bylinky květiny
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Škoda, že nevlastním botanickou zahradu, mrštilka-chmelíček by tam nesměla chybět ! Jinak jsem se zasmála paní Margitě, která nechce kvůli kytkám bydlet na chodbě...já bych měla vlastně dostat ocenění za pěstování květeny na poušti - něco jako medaili "Pouštní Mičurinec/ka". Tahám totiž kytky ze země očima, jak máme na zahradě sucho, a to už celá léta, ne jen teď ta poslední. Asi mi tam teď už nic nezbyde... :-((
Zdenka Jírová
Hmelíček jsem pěstovala již asi přer40leta, vyprosilajsem si kousek od jedné paní na venkově,kde za oknem krásně kvetl. Měla jsem ho roky, ale při stěhování zašel. Je to krásná kytička,ale je pravda, že vše závisí na umístění.V paneláku je to horší.
Margita Melegova
Jeste par kytek a budu bydlet na chodbe, tak to radeji bez nich.
Jitka Hašková
Hezká kytka, ale do sucha v paneláku to není.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.