Mám venku kolo!
ilustrační foto: pixabay.com

Mám venku kolo!

23. 4. 2019

Toho dne byla ve vesnici Borovany, v domech popisné číslo 145 a 146, porušena lidská práva celkem třikrát. Poprvé porušili lidská práva zloděje nešetrným zatýkáním policisté. Podruhé porušily lidská práva babičky Moutelíkové dvě ženy romského původu. A potřetí porušil lidská práva těch dvou Romek syn postižené, stokilový řezník Bohdan Moutelík.

To bylo tak:
Babička Moutelíková se vyškrábala na zahrádku pro čerstvou mrkev. Z ptačí perspektivy zahlédla, že v sousedním opuštěném domě je ze dvora otevřeno a skleněná náplň dveří je rozbita. Napadlo ji – v domě je zloděj! Rychle všechno oznámila telefonicky policii. Ta se dostavila za půl hodiny. Na starém gauči ve vystěhované kuchyni spal bezdomovec. Pod hlavou měl pytel a přikryt byl kusem ze stejného materiálu. Na zemi ležel starý ruksak naplněný nádobím a částečně z něj koukaly hodiny s kukačkou. Při zatýkání se bránil, kopal a kousal. Dostal pendrekem. Při nasazování ocelových pout protestoval, že ty svině policajtský porušily jeho lidský práva!

O několik hodin později zazvonil někdo u dveří babičky Moutelíkové. Ta pootevřela dveře. Stály před nimi dvě Romky. Když chtěla dveře zabouchnout, tu jedna z dam vsunula mezi dveře špičku boty a zděšenou babičku vtlačila dovnitř. Zavřely ji do špajzu a v klidu likvidovaly v kuchyni cenné věci, včetně obálky s důchodem. Snědý pán venku v automobilu zatím hlídal. Snad byl zamyšlen, snad se mu porouchal mobil. Postřehl pozdě, že se domů náhodou vrací řezník Bohdan Moutelík, dvoumetrový a metrákový pořízek. Zabíjel na opačné straně vesnice a vrátil se pro nějaký zapomenutý předmět. Přišel včas jak legendární vojska z dávných kronik. Obě Romky zahnal na dvorek, osvobodil babičku ze špajzu a dal průchod revoluční spravedlnosti. Obě Romky děsně zmlátil, vymetl jimi dvorek, plný slepičinců, a vykopal je do chodby. V kopání pokračoval až na ulici. Mezitím hlídač provinilec přistavil automobil s otevřenými dveřmi. Obě bité zlodějky se do něj vrhly střemhlav. Rozlícený řezník ještě vrhal za automobilem kameny, dopouštěl se četných urážek rasy a národnosti, to před svědky. Měl štěstí, že trojice snědých obyvatel republiky už vykradla více domácností důchodců a na jejich pohyb byli občané několikrát upozorněni místním rozhlasem. Poprvé porušily Romky lidská práva babičky a pak porušil lidská práva obou Romek řezník Moutelík. V Absurdistánu, zvaném Česká republika, by porušení lidských práv zlodějek řezník odskákal. Soud by přece mohl kvalifikovat celý řezníkův zákrok jako rasově motivovaný útok!

Dohru měla celá událost v hospodě. Řezník Moutelík vyprávěl u hospodského stolu celou událost starému komunistovi Jordánovi.
"Tos neměl, Bohdane, pravda, vykradli tě, ale musíme se také zamyslit nad příčinami. Málo jim vycházíme vstříc. To, že se romské děti toulají po nocích a že neumějí česky, to je vina nás všech. To máš jako s černochy a těmi muslimy. Vždy i filozof Erazim Sosák neodsoudil útok na mrakodrapy v Americe přímo, ale říkal, že se máme zamýšlet nad příčinami chudoby v rozvojových zemích!“

Radek Jordán byl internacionalista. Před očima se mu promítaly barevné plakáty z jeho mládí. Byla na nich zeměkoule, kterou obepínali lidé všech národností. Na plakátě bylo heslo Z národů ač jsme různých, naším přáním je světový mír. V lokále se posléze rozvinula diskuse o soužití s etnickou menšinou. Všichni čin řezníka Moutelíka schvalovali, na jeho stranu se přidal i hostinský Palivec. Jenom internacionalista Jordán trval na svém a bezděky se tak řadil k zastáncům lidských práv, tolik oblíbených v dnešních časech.

Najednou se před hospodou zastavilo auto se čtyřmi snědými pány. Jeden vystoupil a šel koupit cigarety. Celá hospoda utichla. Komunista a internacionalista Jordán prudce vyskočil. Beze slov vyběhl před lokál, jako by mu za patama hořelo. Všichni přítomní jeho výkon překvapeně pozorovali.
Snědí pánové odjeli.
Internacionalista Radek Jordán se vrátil zpět k hospodskému stolu. Rozhlédl se po udivených tvářích štamgastů a tiše pravil:
"Mám venku kolo!“

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Ale i tak máte, myslím, hodně kladných ohlasů a to Vás může těšit. Všichni takový talent nemáme.
František MENDLÍK
Paní Zdenko já tak píši patnáct let a je mi to houby platné. Prostě bez peněz a známostí mi zbydou jen okresní noviny a Internet.
Zdena Proboštová
Tak to jsem se zasmála. Perfektní! Fanoušku měl byste kandidovat na prezidenta :-) ***********
Zdenka Soukupová
Pane Františku, pište, pište, pište! Vždycky se u článku náramně pobavím.
Ilona Erika Kolář
*****
Rostislav Mraček
Zase jsem se pobavil.
František MENDLÍK
Tahle povídka je úplně první, kterou mi v roce 2012 uveřejnila redakce I.6O cz. Ještě se objevila ve Vyškovských novinách. Nejde ani tak o Romy, jako o lidskoprávní rozumbrady. No a ta reakce komunisty Jordána je pravdivá a k povídce mne inspirovala.
Alena Vávrová
Nj, internacionalita sem, nebo tam, i pro mne je kolo svaté, já už bych se na nové nezmohla ;-)
Jitka Hašková
Jako Dana R. - to nemá chybu!!!
Danka Rotyková
To nemá chybu ☺

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%