I bodlák léčí, nevěříte?
Ilustrační foto: pinterest.com

I bodlák léčí, nevěříte?

27. 4. 2019

Přicházím opět s jednou rostlinou, která je krásná a pochopitelně i léčivá. 

Parcha léčivá zvaná Maralí kořen. 

I lidová pojmenování jsou zajímavá -  Raponitka, Leuzen raponitka, Leuzen šustivá, Parcha světlicová nebo Saflor. 

Svoje pojmenování získala díky tomu, že ji rádi ve své původní domovině na Sibiři konzumují jeleni. Konkrétně jeden druh, a to Maral. Je velmi dekorativní a dorůstá úctyhodných 130 cm výšky. S oblibou se pěstuje i na zahradách. Což dokazuje úvodní fotografie. 

Je krásná i v dekorativních suchých vazbách. Je to rostlina na pěstování opravdu nenáročná. Roste jak na slunci, tak i ve stínu. A daří se jí i v obyčejné půdě. Kvete nádherně růžovými květy.

Sběr

Sbírají se jak listy, tak i kořen. Listy lze sbírat celoročně. Poté je sušíme. Kořen sklízíme až ve třetím roce života rostliny. To má nejvíce účinných látek. 

Kořen se svojí účinností podobá a přirovnává k ženšenu.

Léčebné využití 

Působí proti nespavosti, vyčerpanosti a únavě. Má dobrý vliv na paměť a nárůst svalové hmoty Čaj pomáhá při migrénách a snižuje hladinu cukru i cholesterolu. Pomáhá překonávat únavu při virových onemocněních, například při borelióze a mononukleóze. Zvyšuje koncentraci a má dobrý vliv na paměť. 

Nálev

3 polévkové lžíce nasušených listů zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 3 hodiny vyluhovat. Potom přecedíme a užíváme 1 polévkovou lžíci 3x denně před jídlem. 

 Odvar

1 polévkovou lžíci nasušených listů zalijeme 1/2 litrem vody a 1 minutu povaříme. Poté scedíme a užíváme 2x denně 1 šálek. 

Tinktura

50 gr kořene maralu zalijeme 1/2 litrem 40-60% alkoholu. Necháme 3 týdny vyluhovat. Nezapomínejme lahví každý den protřepat  Poté scedíme a užíváme 2-3x denně 30 kapek na lačno, aspoň 1/4 hodiny před jídlem.

Těhotné a kojící ženy a děti by neměly maralový kořen užívat v žádném případě. Neužívejte před spaním, můžete si snadno přivodit nespavost. 

A dvě zajímavost na konec.

Pro muže - kořen maralu má i afrodiziakální účinky. Pro ženy - užívání má vliv na velikost poprsí.

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků. 

bylinky
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Každý dáme, to co máme :-) :-) :-)
Dagmar Bartušková
Naďo, to je nás víc. Už jsem to dnes napsala na chat.
Naděžda Špásová
Nedá mi, abych se do téhle hloupé a zlomyslné debaty nevmísila. Sedí to od dvou chytrých Horákyň, jedna sama nenapíše ani řádek, všude byla dvakrát a všechno zná a druhá sice občas něco vypotí, ale číst se to moc nedá. Paní Horká a paní Caklová, vezměte se za ruce a jděte a jděte a nezastavuje se. Zkuste se strefovat jedna do druhé, možná to bude zábava. Jitko C, mohla bys napsat něco ze své hlavy a ne neustále někoho citovat. Dany P., se ráda zastanu a ostatní ať si myslí, co chtějí. :-)
Zorka Horká
Odkazy zkopírované, díky. Poslechla jsem zatím jen jeden. Je to pro mne zase úplně jiný, nový pohled. Zajímavé...
Jitka Caklová
No vždyť jsem psala, že odpověď je nasnadě :-) Pak by ale bylo dobré poslechnout si skutečného bylinkáře: https://www.youtube.com/watch?v=SAjxkTGqSIA https://www.youtube.com/watch?v=HkdKuOTXX5c https://www.youtube.com/watch?v=7v7V1M16Mbc a ne, co "jedna paní povídala".
Dana Puchalská
Protože bydlí v panelovém domě a nemá zahradu. A přitom by ji to bavilo.
Jitka Caklová
Ještě se zeptám, proč si kořen vaše přítelkyně kupuje, proč si naň nejde do přírody, nebo si ho nevypěstuje? viz. diskuze níže Odpovídat mi nemusíte, odpověď je nasnadě.
Jitka Caklová
Hrajte si na bylinkářku, na pana doktora, nebo na jakéhokoliv odborníka a nechte na mě a na komkoliv jiném, co si mají myslet.
Dana Puchalská
Paní Caklová. Mám dost zápisků a knížek o rostlinách i bylinkách. Že kterých čerpám, nemám důvod si něco vymýšlet. A nedá mi, abych nereagovala na diskuzi paní Horké. Schválně jsem se podívala na názory a rady pana doktora Mlčocha. Myslíte že i on si své rady vycucal z prstu nebo chce balamutit národ? Moje přítelkyně si kupuje sušený kořen téhle byliny a moc si ho chválí. To jen na vysvětlenou. Hezký den.
Jitka Caklová
Takže "Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků.", je další mýlka? Tak kde je vlastně pravda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.