Zajeďte si na Konopiště za třemi Rudolfy
FOTO: Marek Prokop pro commons.wikimedia.org a Národní památkový ústav

Zajeďte si na Konopiště za třemi Rudolfy

27. 4. 2019

Turistická sezóna na českých hradech a zámcích odstartovala. Jaké novinky čekají návštěvníky českých památek? Na to jsme se zeptali Tomáše Pospíšila z Národního památkového ústavu.

Jaké novinky připravil Národní památkový ústav pro letošní letní sezonu ve Středočeském kraji?
Bez novinek bychom novou sezonu již zahájit nemohli. Návštěvníci jsou nároční a očekávají vždy něco nového. Zmínil bych pár věcí: konkrétně na hradě Točníku jsme zpřístupnili horní patra královského paláce. Otevřeli jsme novou prohlídkovou trasu na zámku Konopiště věnovanou třem Rudolfům –  Rudolfu I., zakladateli rodu Habsburků, Rudolfu II., milovníku umění a alchymie a korunnímu princi Rudolfovi, od jehož tragické smrti uplyne letos 130 let. Při těchto prohlídkách budou zpřístupněny některé dosud nepřístupné prostory a budou představeny předměty z depozitáře zámku. Hořovický zámek loni obnovil hlavní návštěvnickou trasu s důrazem na rody, které se nejvíce zasloužily o jeho vybudování – na pány z Vrbna a knížata z Hannau. Zmínil bych ještě další novinky – například na Křivoklátě s velkým úspěchem předvádíme noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátě. Letos budou zaměřeny na Václava IV., od jehož smrti uplyne 600 let. Doplnil bych také klášter Sázava, kde obnovujeme v ambitu nástropní fresky s výjevy ze života svatého Prokopa. Obnoveno je již sedm z celkového počtu 24.

Je známo, že hrad Karlštejn má projít velkou rekonstrukcí. Jak dlouho bude probíhat a nakolik to zasáhne prohlídky samotného hradu?
Národní památkový ústav v minulém roce započal na hradě Karlštejn několikaletý projekt obnovy přízemí a sklepů v Císařském paláci a vybudování moderního návštěvnického centra. Až do září tohoto roku nepředpokládáme jakékoli omezení návštěvnického provozu ani prohlídkových tras, neboť projekt je nyní ve fázi soutěže na zhotovitele stavby. A dokonce i od září, kdy očekáváme, že začnou fyzické stavební práce, nebudou nijak dotčeny prohlídkové trasy. Co by mohlo nastat od podzimu a jen ve velmi omezené a krátkodobé míře, jsou dočasná opatření typu zúžení prostor na nádvoří. Čili opatření, kterými se ve velmi malé míře omezí komfort před vstupem na prohlídku. Správa hradu Karlštejn a Národní památkový ústav činí veškerá opatření, aby si návštěvníci z prohlídky této mimořádné památky odnesli jen dobré vzpomínky. Projděte si posvátné prostory hradu Karlštejn, které patří k mimořádnému kulturnímu dědictví. Prohlídkový okruh vede kaplí sv. Kříže, kaplí sv. Kateřiny, bývalou sakristií, hradním lapidáriem, velkou obrazárnou, pracovnou architekta Josefa Mockera nebo věžním schodištěm s nástěnnými malbami ze 14. století.

O kolik se zvýšilo vstupné ve vámi řízených objektech a jak zvýhodňujete seniory?
Důvody, které vedly Národní památkový ústav ke zvýšení ceny vstupného, jsou dlouhodobě rostoucí vstupy energií a služeb. Rostly také například tarifní mzdy, které byly dlouhodobě podfinancovány. To všechno se projevilo v rostoucích nákladech. Například ve středních Čechách si návštěvníci v průměru připlatí 20 korun k základnímu vstupnému. Snížené vstupné, o které mohou žádat senioři starší 65 let, vzrostlo o méně než 20 korun.

Údajně na některých hradech a zámcích chybějí průvodci. Kde je ta situace nejsložitější a jaké nároky musí splnit zájemce o tuto práci? Není příčinou nezájmu špatné finanční ohodnocení?
Chybějící průvodci jsou pro naše objekty problémem. O problémech se získáváním průvodců víme již minimálně pět let. Situace v této oblasti se nelepší. Například u některých objektů jsou limitujícím faktorem pro průvodce náklady na dopravu, které z odměny ukrojí určitou část. Ekonomická stránka je jednou z podstatných částí úvah průvodců. Problém nedostatku průvodců jsme začali řešit celostátní kampaní, která do řad průvodců přivedla celou řadu výborných spolupracovníků. Máme velkou radost, že se k nám hlásí i senioři, například bývalí kantoři. Navíc často jde o lidi z bezprostředního okolí památek.

Kterou vaši památku považujete za velmi ohroženou a budete jí letos věnovat největší pozornost?
Za jednu z památek, které stihl v minulém století krušný osud, je zámek Jezeří nalézající se v Ústeckém kraji. Tento zámek byl převzat do správy státní památkové péče v roce 1996 v havarijním stavu. Následně započala kompletní obnova střech, krovů, komínů a stropů hlavní zámecké budovy a hospodářských budov v areálu. V dnešní době jsou jak hlavní zámecká budova, tak všechny hospodářské budovy plně chráněny novým střešním pláštěm proti povětrnostním vlivům. K zajištění návštěvnického provozu a zázemí správy zámku bylo nutné stavebně upravit několik hospodářských budov.

Postupně se obnovují všechny terasy hlavní zámecké budovy. Restaurátorské práce se soustředily na pískovcové sloupy s bustami imperátorů, obnovu balkonu nad portálem západního nádvoří, mozaikové podlahy v zimní zahradě nebo na konzervaci raně barokních fresek v chodbě u zámecké kaple. Obnova celého areálu zahrnuje i park a zahradu.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

cestování hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Na Konopišti jsem byla asi 10 x za svůj život. Nejvíce mě bavilo jít tam pěšky přes les z Benešova, báječný výlet.
Rostislav Mraček
Konopiště rozhodně stojí za návštěvu! Byl jsem uchvácen rozsáhlými sbírkami zbraní, loveckých trofejí a zvláště někdejší oranžerií. Ta je plná nejrůznějších podob svatého Jiří. Pěkně dochovaná je i terčová střelnice. Na podrobnou prohlídku jedna návštěva nestačí, tolik nejrůznějších a zajímavých předmětů je k vidění.
Zuzana Pivcová
Na Konopišti jsem byla pouze jednou na výletě, i když směrovku Konopiště poblíže Benešova míjíme každoročně při cestě na jih Čech. Tehdy jsem se již v květnu koupala v rybníku pod zámkem. Díky dřívější práci ve vojenském archivu spojuji však Konopiště také s neblahou historií. Za války tam sídlilo velitelství Cvičného prostoru SS Benešov.
Dana Puchalská
Konopiště je krásný zámek. Jako malá jsem tam jezdila ráda. Je to pár let, co jsme se tam byli s manželem podívat. Obešli jsme celý park a koukali se na jeho bývalé pracoviště Myslivnu. Strávil tam hezkých pár let. A park je kouzelný a moc se mi líbila procházka kolem rybníka. Všem vřele doporučuju udělat si výlet právě tam.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.