Žižkovská hygiena
ilustrační foto: pixabay.com

Žižkovská hygiena

2. 5. 2019

Náš původní činžák byl z roku 1905, poměrně dokonalý. Tehdejší stavitelé budovali domy pro svou dobu. V každém patře byly jen koncové byty s koupelnou a záchodem. Šest ostatních nájemníků bylo odkázáno na společné příslušenství.

Jedna koupelna na výtop uhlím nám nefungovala už od tatíčka Masaryka. Mohli jsme se mýt žínkou, všude! Jediný záchod nesplachoval už od konce 2. světové války!

Ráno byla před ním dlouhá mlčící fronta. Čekající měli zkřivené tváře držením obou dolních svěračů. Byli vybaveni rekvizitami. V jedné měli vědro s pitnou vodou ze společného kohoutku na chodbě. V druhé ruce měli dva papírové podklady na prkénko a balíček toaletního papíru. Když už někdo nemohl svěrače udržet, pustili ho předběhnout. Před polednem už bylo vše dokončeno.

Ve frontě stával i důchodce Spěváček. Byl v penzi už od začátku 1. světové války. Byl prý v zákopu, vylezl se nahoru podívat, jestli to už skončilo? Hned ho to trefilo, a tak byl celý život válečný invalida, pobírající penzi.

Penzista přijímal milenku jenom v pátek večer. Přicházela se dvěma taškami potravin. Klepala na něj smluveným signálem, na ten jí otevřel. V jeho místnosti měli dvě vědra, do těch vykonávali potřebu, mezi akty lásky! Vklouzla do bytu a odcházela až v neděli večer. To si vesele točila prázdnými taškami.

Také na tomto záchodě došlo málem k tragédii! Manželka vyprala prádlo v benzinu a ten vylila do mísy, nespláchla. Pak tam přišel kuřák s cigaretou, na závěr díla hodil hořící nedopalek do mísy. Došlo k explozi! Vyléčil se a zůstal ještě mužem!

Čistotnější paničky se chodily koupat do Lázní Žižkov, řečených Plivátko. Po napuštění vany si otevřely okno dokořán. Hned za ním vedla železniční trať. Vlak tam míval vždycky červenou a musel zastavit. Strojvůdce a topič se se zalíbením dlouze dívali na ženy myjící si prsa.

 

                          

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Ano lidé to tehdy neměli lehké aby nesmrdeli. Ty dvě tašky a dvě vědra to mě dostalo. :-)
Lidmila Nejedlá
Možná si v té frontě byli lidé blíž a lépe se znali. Nechtěla bych ton zažít.
Hana Šimková
Můj bratr bydlel také v domě s pavlačemi a jedním záchodem, bez .koupelny. Postavil si tedy vanu doprostřed kuchyně a napouštěl ji malou karmičkou Jelikož v malé kuchyňce karmička vyčerpala veškerý kyslík, tak málem přišel o život . Jo, nebylo to někdy lehké.
Danka Rotyková
Vtipné a milé. Umím si to živě představit, i když v takovém domě žila jen naše tetička. Moc jsem jí to záviděla.
Zuzana Pivcová
Takové bydlení s frontou na WC přece jen nepamatuji, avšak bydlení na nízké úrovni jsem si užila dost.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc trefně napsáno. I já s nostalgií vzpomínám na náš pavlačový dům. Do WC sice nikdo benzin nenalil, ale pamatuji na prací dny, kdy všude pak na pavlačích ležely a sušily se necky.
Dana Puchalská
Dobrý článek jako vždy. :-) :-) :-)
ivana kosťunová
Dovedu si představit, co všechno se v té frontě probralo, než přišli jednotlivci na řadu. :))
Jana Šenbergerová
Obzvláště pikantní téma. Vy nezklamete. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.