Pohroma: americké letouny
zaútočily ze Štýrského Hradce

Pohroma: americké letouny
zaútočily ze Štýrského Hradce

19. 10. 2012

Do třídy vletěl ozbrojenec. Na hlavě měl vykrojenou černou německou přilbu. Přes rameno se mu houpala schrána s plynovou maskou. Dojem příslušníka Volkssturmu dotvářel zelený montgomerák.

,,Soudruzi, svaz amerických létajících pevností právě opustil Štýrský Hradec. Za několik minut napadnou Valtice a okolí. Nařizuji okamžitou evakuaci! Ukázněně vyklidíte třídy a rozptýlíte se po širokém okolí. Požární jednotka zaujme stanoviště u motorové stříkačky. Stojí u bazénu před hlavní budovou!“

Tento pán se jmenuje Jan Formánek a je ředitelem Průmyslové školy železniční ve Valticích. Kdyby nebyl opatřen černou přilbou Waffen SS, připomínal by spisovatele Jana Drdu po redukční dietě.

,,Člověče, už  jsem myslel, že jsou to jenom kecy s tím cvičením. Já jsem se ale pro jistotu na dnešní rozvrh vůbec nepřipravoval,“ sděluje malý Guma sousedovi.

,,Proč myslíš, že včera přivezli hasiči s koněm Grétou tu motorovou stříkačku? Ondryš Kadula se motal kolem nich. Má tam nějaké kámoše z divadelního  kroužku. Byli naštváni, že je ředitel požádal, aby ten drek přivezli k bazénu, že zítra bude jako hořet druhý internát po zásahu letecké  bomby!“ dodává Frantík Menclů.

Tak proto Ondryš čmárá jen tak po papíru a vůbec se nevzrušuje! Venca Kotoun, sedící vedle něj, řeší vyučování v hodině profesora Hurdese po svém. Pospává! Také profesor Hurdes učí jen tak naoko, ačkoliv jinak poletuje v černém plášti a své výklady o politické ekonomii prokládá rozmáchlými gesty a významnými pohledy do světlé budoucnosti.

Všechno ven, ukázněná evakuace. Učitel, v jehož hodině má přijít k náletu, odchází se třídou do lesa. Pohodlný profesor Hurdes mizí v suterénu a velení předává Frantíkovi Černému, zvanému Kapitán Flint.

Flint je osoba nepřehlédnutelná, velký chlap a volený zástupce třídní samosprávy. Tělocvikář František Kloupar, zvaný Chlebíček, je pověřen hašením objektu. Byl určen samotným ředitelem, aby zorganizoval obsluhu stříkačky stojící u bazénu. Nikdo ze třídy není školeným požárníkem, ve škole není ani kroužek mladých požárníků! Kolem stříkačky se to už hemží nějakými čtvrťáky. Před Klouparem prchá v děsu celé áčko. Předposlední uhání Vláďa Boudar a poslední Frantík Mencl. Vrátil se totiž do lavice pro svou oblíbenou knížku Nani Sutra, povídky z Malajska. To jako kdyby se evakuace protáhla, aby bylo co číst. Chyba! Poslední dva evakuanty zastihl tělocvikář. Přivádí je ke stříkačce. Budete hasit!

Tělocvikář pak obdrží také černou, vykrojenou přilbu Waffen SS a přidává se k dalším členům místního Volkssturmu. Jsou to kantoři a vychovatelé! Pánové v letech s patřičnými pupíky připomínají poslední obránce obsazeného Berlína. Ruštinář Jiří Sernický vyfasoval tak velikou přilbu, že u něj nastává problém se ztrátou orientace. Určitě nevidí před sebe a nastává nebezpečí, že by pro naprostou ztrátu orientace, ne vlastní vinou, mohl emigrovat do Rakouska!

Všichni volkssturmáci posléze mizí v lese. Zčásti na čele svých jednotek, zčásti individuálně. Exkluzivní češtinářka mizí v suterénu s někým z mladších kolegů.

Dva odchycení jedinci stojí v rozpacích u hadic hasičské stříkačky. Někomu se podařilo nahodit motor. Za chvíli mizí savice v malém bazénu. Podařilo se hadice sestavit a někdo u motoru stříkačky něčím zakvedlal a něčím otočil. V rukou obou ,,požárníků“ se objevují koncovky.

Obrovský tlak vyráží subtilnímu Vláďovi Boudarovi koncovku  z rukou. Koncovka sebou mlátí o zem a stříká na všechno kolem. Motor vyje na plné obrátky. Vláďa se snaží koncovku zachytit a obrátit proud na ,,hořící“ budovu druhého internátu. Podařilo se! Motor přede, savice chlemtá vodu z malého bazénku a oba požárníci u koncovek mají novou zábavu. Oblévají stěny budovy proudy vody a strefují se do oken, která evakuovaní zapomněli v organizované panice pozavírat.

Obrovský řev přehluší bohulibé dílo. Ředitel!

,,Sakra chlapi, co blbnete! Máte stříkat do parku! Kterého vola napadlo šplíchat na zeď budovy! To si odskáčete!“

Razantně odnímá koncovky z rukou ,,požárníků“. Předtím seřval obsluhu stříkačky. Podivoval se však, že celá parta bojuje se živly bez velitele! Měl by naopak ocenit ten fakt, že když všichni odešli do lesa, včetně pedagogů, zůstala jen hrstka hrdinů! Ti pak navzdory nebezpečí čelili důsledkům nepřátelského bombardování Američanů!

Svazy létajících pevností zmizely za obzorem. Nezanechaly po sobě pražádné stopy. Akorát bylo v několika místnostech mokro od záchranných požárnických akcí. Evakuované studenty se nepodařilo umístit zpět do tříd. Měli přece právo na panický strach z bombardování!

Kapitán Flint, Guma a Ondryš Kadula se strategicky umístili na zalesněném pahorku. Dalo se odtud dobře pozorovat okolí. Evakuovaní studenti hráli mariáš. Čelili tak náletu amerických létajících pevností z neutrálního Štýrského Hradce tím nejrozumnějším způsobem.

Zatímco Vláďa Boudar a Frantík Mencl ničili proudem vody stěny druhého internátu, nebrali ti volové vůbec na vědomí své ohrožení...

Hazardovali tak, holt, se svými mladými životy!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%