Kozí mléko prospívá zdraví i gurmánské kuchyni
FOTO: Farmam Bon Lait

Kozí mléko prospívá zdraví i gurmánské kuchyni

2. 5. 2019

Zdá se, že nejlepším přítelem člověka není pes, ale koza. Jednak je to zvíře, které díky své příslovečné mlsnosti upozorňuje v přírodě na škodlivé plísně i jinak napadené rostliny, které prostě odmítne spásat, jednak je kozí mléko nejpodobnější lidskému mateřskému mléku.

Kozí kolostrum, tedy sušené mlezivo, první a nejvýživnější mléko pro mláďata savců, obsahuje 140 látek stimulujících lidskou imunitu.

Kozí mléko snáší lépe organismus alergiků i pacientů s autoimunitními chorobami. Přidává se také do náhradních mlék pro kojence. Tuk obsažený v kozím mléce je lépe stravitelný a je v něm asi o 10 % méně laktózy než v mléce kravském. Kozí mléko působí pozitivně na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity a stresu, posiluje imunitní systém, významně reguluje vlhkost pleti, působí blahodárně při onemocněních kůže, trávicího traktu, jater a slinivky. Funguje také jako prevence nádorových onemocnění. Kozy (a také žraloci) netrpí rakovinou.

Vůně mléka napovídá o jeho původu a kvalitě
Důležitý je samozřejmě zdroj kozího mléka a také hygiena při jeho zpracování. „Mléko, které výrazně páchne, místo toho, aby mělo jen běžně přijatelné kozí aroma, je podezřelé a já bych se ho nenapil,“ říká veterinář Lukáš Hlubek. Se svou manželkou, také veterinářkou, založil před pěti lety na severu Moravy kozí farmu Bon Lait.

K chovu malých přežvýkavců využili Hlubkovi zchátralý areál po zkrachovalém zemědělském družstvu v Krmelíně nedaleko od Ostravy. Do Česka přivezli původně 300 sánských koz z Francie. Pro chov právě tohoto typu koz se veterináři rozhodli kvůli genetickým charakteristikám francouzských zvířat s vysokou dojivostí kvalitního mléka.

Dnes má farma Bon Lait skoro 850 sánských koz k dojení a k tomu kozly, kůzlata a také ovce. S celkem 1 500 zvířat je farma jedním z největších specializovaných chovů v České republice a majitel přednáší doma i v cizině o tom, jak pečovat o malé přežvýkavce a produkovat kvalitní mléko.

„Kozí farmaření je náročnější než chov krav. Musíte vědět, jak na to, získat  know-how a být velmi pečliví. Než jsme koupili první kozy, absolvoval jsem asi 40 pracovních cest do zahraničí a učil se hlavně v Holandsku a ve Francii, kde mají kozí chovy dlouhou tradici a farmáři spoustu zkušeností. Nic nového jsme nevymýšleli, učili jsme se od těch nejlepších,“ říká Hlubek. 

Francouzské sánské kozy dávají mléko, které má velmi slabé kozí aroma. Právě proto jsou vhodné jako zdroj produktů pro české spotřebitele. „Čistokrevná sánská koza je speciálně vyšlechtěná tak, aby dávala mléko s velmi slabým až žádným kozím aroma,“ podotýká majitel Bon Lait. Ostatně i název farmy Bon Lait znamená v překladu dobré mléko. K  farmě je v současnosti připojena i mini mlékárna. Ta je producentem kozích a ovčích jogurtů, kozího sýra v nálevu a také zmíněného kozího kolostra.

V kozím mléce si libuje Billa i michelinská restaurace
Díky vysoké dojivosti francouzských koz (v průměru 4,1 litru od jednoho zvířete za den) dodává krmelínská farma asi 70 procent produkce mléka jiným zpracovatelům. Ze zbytku vyrábí ve své mini mlékárně jogurty, kterých udělá zhruba 40 tisíc měsíčně. Část prodává pod svou značkou v obchodech s farmářskými potravinami, ve zdravé výživě a v obchodech zaměřených na delikatesy, další část pod privátní značkou Billa Premium v řetězci Billa. Některé produkty exportuje Bon Lait i do Polska. Zajímavostí je fakt, že farma spolupracuje s pražskou restaurací Eska oceněnou v průvodci Michelin Guide 2018.

 „Musíme dodržovat přísná opatření. Pokud jde o výrobu kozího mléka, není v ní prostor na jakékoli chyby,“ upozorňuje Hlubek s tím, že právě kvůli dodávkám pod privátní prémiovou značkou Billy je chov i mlékárna pod několikerou kontrolou. Celý provoz musí absolvovat jak standardní kontroly dané českou legislativou, tak přímo zákaznické audity Billy.

Důležitým faktorem je vysoká úroveň hygieny a čistoty. K dojení používají na farmě u Krmelína kvalitní automatickou dojírnu značky. Mléko je po nadojení zchlazeno zhruba za 3 minuty na 4 °C, čímž se dosahuje vynikající bakteriologické kvality. Ani po sedmi dnech skladování v tanku pH mléka neklesá, mléko je tedy díky mikrobiologické čistotě neobyčejně stabilní.

Objem produkce mléka ukazuje na parametry celého chovu, protože jen zdravé a spokojené zvíře produkuje velké množství kvalitního mléka. V kozím stádu krmelínské farmy se nachází několik rekordmanek. Dvě kozy dojí nad 10 litrů denně, asi dvacet koz nadojí 9 litrů a více. „V přírodě si kozy dokážou samy vyselektovat, co je pro ně nejlepší, a to se musí respektovat i při umělém krmení - vybrat kvalitní krmivo s vysokým obsahem dusíku a bílkovin,“ prozrazuje veterinář Hlubek část svých farmářských zkušeností.

Farma Bon Lait dosahuje standardně vysoké produkce i tzv. zimního kozího mléka, kterého je ve všech chovech oproti letní sezoně mnohem méně. I to je dokladem kvality chovu a mléka z něj.  

 

 

Zdravá strava zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Když jsem ve statku chovala kozu, vypila jsem denně nejméně litr studeného mléka. Ono také záleží na tom, v jakém prostředí je koza ustájená a co žere. Mléko od Matyldy nebylo cítit, moc mi chutnalo a hlavně jsem se po něm cítila skvěle. Kdyby nebylo nyní tak drahé, pila bych ho stále.
Margita Melegova
Kozi syr je pro nas pochoutka,ale jen obcas, brzdou je cena, mleko jsem pila jako dite, nepamatuji si chut.
Zdenka Jírová
Mám ráda kozí sýry, mlékone, ale mohu si je dopřázjen občas, kvůli ceně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano naprostý souhlas - kozí sýt či mléko ani náhodou. Ale komu to chutná ať ho konzumuje.
Dana Puchalská
Mléko mám ráda, ale kozí..... Nemůžu ho pít a ani sýry z něj nemám ráda, právě pro ten specifický pach. Ale vím, že je zdravé,kamarádce pomohlo při léčbě.
Jana Šenbergerová
Přestože kozí mléko do sebe nedostanu, ostatní kozí výrobky mám ráda. Všechny druhy sýrů z něho mi moc chutnají a jednu dobu jsem používala i kosmetiku s ním. S cenou je to horší, o to jsou mi kozí výrobky vzácnější.
Jana Kollinová
Nekupuji výrobky z kozího mléka, nějak mi vadí specifické aroma.
Zuzana Pivcová
Souhlasím. Co se týče chuti i ceny.
Věra Ježková
Kozí mléko jsem pila čerstvě nadojené vždy o prázdninách na venkově. Dnes si občas dopřeju kozí sýr. Ale ta cena.
Jitka Hašková
Kozí mléko a všechny výrobky z kozího mléka miluju, ale bohužel si je mohu dopřát jenom občas jako pamlsek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.