Artrózu začněte řešit včas
Ilustrační foto: ingimage.com

Artrózu začněte řešit včas

7. 5. 2019

Osteoartróza (artróza) je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a důsledkem toho i ke změnám v kosti a přilehlých měkkých tkáních. Celkově postihuje asi 12 procent populace a četnost jejího výskytu s věkem stoupá. 

Podle aktuálních průzkumů jí trpí více než polovina lidí ve věku nad sedmdesát let.

Na vzniku a rozvoji se významně podílí mnoho faktorů: genetická dispozice, poruchy metabolismu, zlomeniny kloubů, opakované drobné úrazy či stereotypní zátěž kloubů (velkým rizikem je jednostranná zátěž při sportování). A možná někoho překvapí, že dalším faktorem negativně ovlivňujícím klouby, je stres. Pokud člověka bolí klouby delší dobu a může vyloučit fyzické přetížení, je třeba vyhledat lékaře, aby zjistil příčinu bolesti a stanovil léčebný postup.

Onemocnění se rozvíjí pomalu, dá se říci téměř nepozorovaně, i několik let. V případě, že není zánět včas rozpoznán a léčen, může vést až k ubývání chrupavkové hmoty a postihovat i další kloubní tkáně, především pak kloubní kost. Ta se v konečné fázi začne postupně rozpadat a pak už pomůže jenom chirurgické řešení, tedy instalace totální endoprotézy.

„Celá akce s výměnou obou mých kyčelních kloubů – endoprotézou - skončila přesně před dvěma lety,“ říká třiašedesátiletá Zdena a pokračuje: „Výsledek se pro mě rovná zázraku, protože léta bolestivého pohybu mi docela kazila život. Teď můžu normálně žít i chodit na procházky, výlety a lehce sportovat. Jsem opravdu moc vděčná za to, že takové řešení existuje, i když časově a na psychiku to bylo náročné. Vyšetření, čekání na operaci, rehabilitace po operaci. A pak všechno nanovo s druhým kloubem. Ale samozřejmě, že bych do toho šla znovu, protože s těmi bolestmi to nebylo k životu.“

Ačkoliv rozvinutou osteoartrózu již zcela vyléčit nelze, její vznik a vývoj ovlivnit lze.

Prevence artrózy spočívá v udržování ideální váhy, v dobré fyzické kondici, v pohyblivosti kloubů a svalů. Důležitá je i zdravá strava s dostatečným obsahem vitaminů a minerálů. Je také vhodné užívat doplňky stravy s kolagenem, jako je například Geladrink apod.

„Osteoartróza trápí velké množství lidí, a i když postihuje i mladé, přece jenom největší procento nemocných je staršího věku. Proto jsme na základě konzultací s odbornými lékaři do naší nabídky preventivních programů zařadili i příspěvek pro seniory na výdaje při nákupu doplňků stravy určených k podpoře zdraví kloubů a k prevenci artrózy, což jsou přípravky s kolagenem či glukosamin sulfátem,“ vysvětluje Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

artróza zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Paní Jano K., nevím co "je marného" na skutečnosti, že pro mě, v sedmdesáti letech, není problém jezdit na koloběžce i 15 kilometrů, co "je marného" na tom, že cvičím a žiji zdravým stylem, který je pro mě přínosem, co "je marného" na tom, že mě v tomto věku nic nebolí a tudíž nepotřebuji žádné prášky na tlumení různých bolesti a jiných neduhů. Zkuste se zamyslet, než budete vynášet soudy.
Jana Kollinová
Jsem v euforii z poselství paní Jitky C. Chcete se zbavit artrózy? Věřte, nevěřte! Vše souvisí se vším..Slova, slova, slova! Je to marný, je to marný, je to marný"
Jitka Caklová
Všechno souvisí se vším. Nevěříte? Pak děláte chybu.
Jitka Caklová
Artrózu UŽ nepotřebuji řešit. Poprvé mi ji lékaři diagnostikovali před třiceti lety. Dalších dvacet let jsem se z "nevědomosti" trápila v bolestech. Po deseti letech dispenzarizace v kostní poradně, DEXA vyšetřeni, která jsou po dvou letech, ukazují vzestup. V současnosti jsem bez léků, bez bolestí a ve svých, už mohu říci, sedmdesáti letech vesele proháním koloběžku :-)
Zdenka Jírová
Artrózou trpím víc než 20 let, mám nový kolenní kloub. Artrózu mám i v ostatních kloubech v různém stádiu, měla bych jít na operaci druhého kolene, ale už se na ni necítím / 75 let/, zlobí mne páteř a přesto, že jsem celou dobu v péči ortopeda, žádný z propagovaných léků zhoršování stavu nezabránil. Jen to nové koleno je dobré. V odborných článcích jsem se dozvěděla,že se vlastně neví, co ji způsobuje a je prakticky neléčitelná, pouze operativně.
Karel Boháček
Nevím proč čekat na celkovou endoprotézu, když se dá dnes kyčel léčit laparoskopicky např štěpy či vložkou. Odpadá pak náročné léčení, které velmi zatíží organismus jak psychicky, fyzicky a časově. Podpůrná léčba praparáty dost často nezabírá a je velmi drahá / navíc je to byznys pro farmac.firmy/.
Dana Puchalská
S artrózou žiju už skoro 30 let. Takže moc dobře vím, co to je za nepříjemné onemocnění. Zejména když se mění počasí. To pak moje klouby "vržou" jako pendlovky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...