Voňavé koření, které také léčí
Ilustrační foto z pixabay.com

Voňavé koření, které také léčí

16. 5. 2019

Toto koření má určitě každý doma, protože je důležitou ingrediencí při přípravě perníku, hruškového i jablkového kompotu, různých grogů a čajů. Ale věděli jste, že má i léčivé účinky?

Je to mimochodem moc krásný až 18 metrů vysoký neopadavý strom. Do Evropy se prvně dostal v 17.století, kdy jej dovezl anglický mořeplavec Thomas Cavendish. Proto jsem fotografii stromu i jeho květu přidala pod článek.  

Badyáník pravý - Ilicum verum. Též známý pod pojmenováním - Badyánek, Čínský anýz, Indiánský anýz.  

Léčivé účinky 
Posiluje organismus, pomáhá při svalových křečích, zmírňuje zácpu i nadýmání, koliky, bolesti v krku, revmatoidní artritidu. 

Čaj
Semeleme 1 hvězdičku badyánu najemno a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme louhovat alespoň 6-7 minut. Takto připravený čaj je dobrý jako prevence i lék při bolestech kloubů, průjmu a chřipce. Čaj si můžeme osladit medem nebo špetkou skořice. 

Tinktura
1 polévkovou lžíci badyánu dáme do láhve a zalijeme 60% alkoholem. Necháme 2 týdny vyluhovat. Každý den lahví několikrát protřepeme, potom přecedíme a uzavřeme. Uchováváme na tmavém místě. Užíváme 3 x denně 15 kapek minimálně po dobu 10 dní. 

Vnitřně - při nachlazení, při zánětech v krku a onemocnění dýchacích cest. Zevně - je vynikající na potírání míst postižených revmatismem. 

Pro zajímavost - v Asii, odkud badyáník pravý pochází, se z jeho tmavě červeného dřeva vyrábí nábytek. 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků. 

 

bylinky koření
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Perníky se bez tohoto zajímavého voňavého koření u nás doma neobešly. A vychlazené letní kompoty s hvězdičkou badyánu, hřebíčkem a kouskem skořice - to byla vůně a dobrota! O léčivých účincích ale nic nevím, nebádala jsem po tom.
Zdenka Soukupová
Malý kousek badyánové kytičky si přidávám do čaje z čerstvého zázvoru (+ kousek celé skořice, med, citron). Moc mi to chutná a krásně to voní.
Věra Ježková
Sympatické koření. Slovo badyáník čtu prvně.
Naděžda Špásová
Badyán znám, nechápu tu přednášku JC.
Jana Šenbergerová
Krásná rostlina, ale koření pro mě příliš voňavé.
Jitka Caklová
Výluhy bylin za studena se nazývají maceráty, přelitím vroucí vodou - nálevy a vařením - odvary. Jsou to léčivé nápoje, použitelné i k obkladům. Nápoj zvaný čaj je pouze z čajových lístků, případně z mladých čajových výhonků.
Jitka Caklová
A je proti zácpě, odst. 4., nebo proti průjmu, odst. 5.? Kdo zná aromatičnost a výraznou chuť badyánu, určitě by rád viděl člověka po vypití čtvrt litru "čaje" dle uvedeného návodu. Není to čaj, je to nápoj z......
ivana kosťunová
To mám. Ale komu z vás se to povedlo ?
Zuzana Pivcová
Já myslela, Ivano, žes vyťukala 10 hvězd, ale Ty máš dvě hodnocení po pěti. :-D Ale badyán si to zaslouží. Je hodně aromatický, ale do perníku nebo kompotu akorát. Překvapil mě ten nábytek.
ivana kosťunová
Nevím, jak jsem to dokázala, ala ohodnotila jsem tě deseti hvězdami. Myslím, že máš rekord :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.