Fibromyalgie. Chronická bolest není v pořádku
Ilustrační foto: ingimage.com

Fibromyalgie. Chronická bolest není v pořádku

14. 5. 2019

Fibromyalgie je syndrom vyznačující se chronickou bolestí, která pacientům brání v běžné činnosti. Lidé s fibromyalgií trpí bolestí svalů, šíje, ramen a zad. Špatně spí, často bývají ztuhlí po probuzení nebo při pohybu po delším sezení.

Intenzita a lokalizace bolesti stejně jako stupeň únavy jsou proměnlivé, mohou se zhoršovat při nadměrném cvičení nebo při stresu.

Představte si, že s těmito problémy chodíte opakovaně k lékaři. Možná se vám podaří získat diagnózu nemoci, o které jste dosud nevěděli, ale vaše problémy stále přetrvávají. Bolest, únava a četné další příznaky spojené s fibromyalgií, mohou být frustrující nejen pro pacienta, ale i pro lékaře. Pacient se často cítí velmi špatně, ale tento stav nevyvolává zánět ani jiné viditelné poškození postižených tkání. I když se bolest a ostatní příznaky nepředvídatelně objevují a zase mizí, nedochází v průběhu času k progresi do nemoci, ani k jejich úplnému vymizení. Dříve se pacientům velmi často říkalo, že jim nic není, že si to jen „namlouvají“, nebo že se příznaky objevují v důsledku deprese nebo stresu.

Běžné příznaky
Fibromyalgie byla poprvé definována v roce 1990, ale stále toho o tomto syndromu moc neznáme. Definice stanovuje běžné příznaky fibromyalgie, nikoliv však její příčinu, která stále není známá. S fibromyalgií se pojí mnoho různých příznaků, ale tento syndrom vždy začíná chronickou šířící se bolestí a bolestí při pohmatu tzv. „citlivých bodů“. Většina lidí s fibromyalgií trpí také chronickou únavou různého stupně a přerušovaným spánkem.

K dalším příznakům patří:

  • tělesná ztuhlost, zvláště ráno a po delším sezení
  • bolesti na hrudi, nepravidelný puls, dušnost
  • zácpa
  • deprese a úzkost (někdy obojí)
  • průjem
  • ztížené soustředění, výpadky paměti
  • polykací obtíže
  • točení hlavy, problémy s rovnováhou
  • suchost v očích, problémy se zaostřením zraku
  • sucho v ústech
  • plynatost a křeče, bolesti břicha
  • bolesti hlavy atd.

Více na www.labtestsonline.cz

Diagnostika
Neexistuje jediný test, který by mohl plně diagnostikovat fibromyalgii. Lékaři mohou vycházet z kritérií, která využívají indexu bolesti a stupnice závažnosti symptomů. Symptomy by měly být přítomny po dobu nejméně tří měsíců a žádná jiná diagnostikovaná porucha jinak nevysvětluje bolest. Laboratorní vyšetření může přispět k diagnóze nemocí s příznaky podobnými fibromyalgii a k odhalení poruch, které se mohou vyskytovat současně s fibromyalgií, např. revmatoidní artritida, Sjögrenův syndrom, onemocnění štítné žlázy a lupus.

Léčba
V současné době není fibromyalgie vyléčitelná. U nemnoha pacientů dojde k úplnému vymizení příznaků, ale většina lidí se naučí s tímto syndromem žít a vést vcelku normální život. Fibromyalgie nevede k invalidizaci pacienta a neovlivňuje délku života. Léčba je zaměřena na úpravu životního stylu a úlevu od příznaků. Účast v podpůrné skupině a psychoterapie mohou pacientům pomoci vyrovnat se s frustracemi fyzické, psychologické, finanční a sociální povahy, které bývají tímto syndromem způsobeny. U těch, kteří to snesou, je velmi vhodný lehký cvičební program. Pravidelné aerobní a protahovací cvičení pomáhá udržet svalovou kondici, zlepšuje spánek, zmírňuje bolest a ztuhlost.

Další informace zde.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Nepatřím mezi hypochondry, ale možná jsem si právě teď přečetla něco, co mi mnohé vysvětlilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.