Klavírista Karel Košárek: Umění je cestou k porozumění mezi lidmi
Klavírista Karel Košárek

Klavírista Karel Košárek: Umění je cestou k porozumění mezi lidmi

18. 5. 2019

V pondělí 3. června vystoupí s filharmonickým orchestrem v pražském Rudolfinu jeden z největších českých klavíristů Karel Košárek. Koncert s velkolepým repertoárem je podporován japonskou nadací. I proto je možné získat vstupenky na koncert za velmi příznivé ceny.

Na koncertě v Rudolfinu zazní Dvořákova Novosvětská nebo Beethovenův Klavírní koncert číslo 5. Patří mezi vaše oblíbené skladby?
Ano, Symfonie z Nového světa je mimořádně nádherná a hluboká skladba, kterou české orchestry hrají většinou v zahraničí. Jsem moc rád, že tentokrát zazní doma, v Dvořákově síni Rudolfina. A Beethovenův klavírní koncert patří k tomu nejzásadnějšímu, co bylo v klavírní literatuře napsáno. Mám také velice rád ruské autory, především Rachmaninova, ale také Prokofjeva, Šostakoviče a Čajkovského.

Jak jste se vlastně dostal ke hře na klavír?
Jsem z hudební rodiny, maminka učila na klavír, zobcovou flétnu a hoboj, tatínek je houslista a sbormistr. Takže doslova celá naše rodina hudbou žila. Ve čtyřech letech jsem dostal housle. Velmi živě si pamatuji, jak krásně voněly lakovaným dřevem. U hry na housle jsem ale nevydržel a přešel ke klavíru. A tak to už zůstalo. Když mi bylo třináct, začal jsem doprovázet Holešovský dětský sbor, kde byl táta sbormistrem.

Kdy jste se rozhodl, že se hře na piano chcete věnovat profesionálně?
Pravda je, že jsem nikdy o ničem jiném neuvažoval. Jako bych se ocitl ve vodě a bavilo mě v ní plavat. Ale ta cesta nebyla úplně přímočará. Prošel jsem spoustou krizových období, kdy jsem měl chuť hrát maximálně někde v kavárně nebo rockové kapele. A pak byla zase období, kdy jsem cvičil deset i dvanáct hodin denně. Nakonec to dopadlo takhle a jsem za to rád. V rockové kapele jsem opravdu i chvíli hrál, ale klasická hudba mě naplňuje nejvíc. Přes všechen stres, který v naší profesi je, mě hraní pořád opravdu baví.

Myslíte si, že klasická hudba má v dnešním světě místo?
Ano, určitě má. Věřím, že nám pomáhá se v dnešní složité době vrátit zpět k tomu zásadnímu v životě. Důkazem toho je i nadcházející koncert v Rudolfinu, který zaštiťuje japonská kulturní nadace EG Art Production. Ta veškeré své aktivity směřuje k tomu, že právě hudba a umění jako takové mohou být cestou k porozumění mezi lidmi, k překonání různých bariér a nepochopení. Hudba má ten obrovský dar, že dokáže lidi bezprostředně oslovovat, zasáhnout je přímo do srdce. Někdy od lidí slyším „já tomu nerozumím“. Ale o tom to není. Klasické hudbě není potřeba rozumět. Buď se vás dotkne a osloví vás, anebo ne.

 

Info o koncertu:
Dvořákova síň, Rudolfinum,
Praha, 3. června 2019, 19:30
W.A.Mozart - Předehra k opeře Figarova svatba, KV 492
L.van Beethoven - Klavírní koncert č.5 Es dur op.73 „Císařský“
A.Dvořák - Symfonie č.9 e moll op.95 „Z Nového světa“

Global Art Philharmonic Orchestra
Karel Košárek - klavír
Robert Kružík - dirigent

Vstupenky je možné zakoupit na tomto místě.

Global Art_OPRAVA TEXTU 01 CZ.jpg

 

kultura vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Myslím, že nejen hudbě není nutné rozumět. Že u každého druhu umění je důležité, zda a jak na člověka zapůsobí. (Taky vás ve škole nebavily rozbory básní?)
Marie Měchurová
Měla jsem tu možnost několikrát ho slyšet na našem zámku. Byl to opravdu požitek. Dobře reprezentuje naše město Holešov. !!
Zuzana Pivcová
Je to nádherné a moudré. A japonská nadace má mé sympatie. Japonci byli odjakživa milovníky naší klasické hudby a České filharmonie. Před mnoha lety, když hostovala v Japonsku a hrála zrovna Mou vlast, byla v TV reportáž, jak posluchači přicházeli na koncert. Reportér oslovil mladou manželskou dvojici, kdy paní byla ve vysokém stupni těhotenství. Říkala, že jdou proto, aby si jejich dosud nenarozené dítě mohlo také poslechnout tu krásnou hudbu. Bylo to dojemné. Ilono, bravo.
ivana kosťunová
Zvláště ten poslední odstavec bych doporučila každému k přečtení.
Ilona Erika Kolář
Syn hrál s I. Ardaševem a K. Košárkem koncert tří klavírů ve Zlíně a v Ústí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.