Doporučte v práci známého, dostanete bonus
Ilustrační foto: pixabay.com

Doporučte v práci známého, dostanete bonus

20. 5. 2019

Firmy mají problémy najít šikovné pracovníky, a tak přicházejí se zajímavou nabídkou. Nabízeí bonus za doporučení známého, kamaráda nebo jiné osoby. Kdo přijde se zajímavým tipem na nového zaměstnance, se může těšit na odměnu v řádu tisícikorun a někdy i větší.

„Pro firmy je bonus za tip na novou sílu další možností, jak mohou pracovat s náborem,“ říká personalista Tomáš Surka. Finanční lákadlo nabízejí malé i velké firmy - nadnárodní korporace, ale třeba také malé restaurace hledající personál. Přístup k samotné odměně bývá různý. Některé firmy vyplácejí slíbenou provizi hned po nastoupení doporučené osoby do pracovního poměru. Jinde čekají, zda nováček vydrží celou zkušební dobu. Pokud ano, nastane čas pro výplatu sjednané odměny.

„Výše takového bonusu se pohybuje nejčastěji v tisícikorunách. Ale znám i případy, kdy IT firma slibuje desítky tisíc korun za doporučení vhodného kandidáta,“ uvádí Tomáš Surka. Některé firmy dávají namísto hotovosti odměnu v podobě různých odběrných poukazů.

Jedno úskalí však doporučení známého nebo kamaráda může mít. Na jednu stranu leckoho potěší, když do pracovního kolektivu získá svou oblíbenou nebo jinak blízkou osobu. Na druhou stranu je to určitý závazek, protože se příjemce bonusu za nového kolegu tak trochu zaručil.
Na odměnu za doporučení se však nemusí těšit jen zaměstnanci společnosti, která hledá nové pracovníky. „U nás v Devire nabízíme finanční motivaci komukoliv, kdo doporučí vhodného kandidáta na námi nabízené pozice. Půlku vyplácíme po podpisu smlouvy a druhou polovinu po skončení zkušební lhůty,“ vysvětluje Tomáš Surka.

Jelikož nedostatkem pracovníků trpí v Česku v současné době velká řada firem i institucí, nebývá bonus za doporučení jedinou finanční pobídkou. Zaměstnavatelé stále častěji nabízejí odměnu také samotnému pracovníkovi, který novou smlouvu podepíše. Nástupní příspěvek bývá mnohdy rozložen do delšího časového úseku. Aby měl nový pracovník motivaci v nové práci zůstat a nevyhlížet po krátké době jiné uplatnění.

práce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.