Ledoví muži
Foto: autorka

Ledoví muži

28. 5. 2019

Každý z nás už se s nimi nejednou setkal. Nevěříte? Jen si vzpomeňte.

Přijde jaro, sluníčko svítí a my rádi odložíme teplé oblečení, zatímco příroda začne odívat svou nahotu.
Ze země se začne klubat všechno, co v ní celou zimu spokojeně spalo, vyrojí se kdejaký hmyz, ptáci se rozezpívají, až přechází sluch, stromy a louky rozkvetou tak, až přechází zrak, ulice se zaplní lidmi, kteří už se nemohli dočkat sluníčka. A ono svítí a krásně hřeje, ale najednou „bác“.

Jsou tu. Ledoví muži. Nevím, jestli jste někdy slyšeli o tom, že první je Marek (25. dubna), pak Robert (29. dubna) a úplně poslední nás může potrápit ještě Norbert (6. června).
Mezi nimi ovšem jsou mnohem známější „velcí ledoví muži“. Už jen ta jména nevěstí nic dobrého – Pankrác, Servác, Bonifác. Začátkem května je najdeme v kalendáři. S nimi přicházejí studené dny, jejich ledový dech nás donutí hezky vytáhnout teplé oblečení ze skříně. Zemědělci, zahrádkáři i ostatní hospodáři trnou, aby jim slibně se rozvíjející budoucí úrodu nespálil mráz nebo nepobily kroupy. Všichni pak neví, co na sebe. Polední sluníčko už se snaží, ale po ránu a večer bychom klidně snesli i rukavice.

Řeklo by se, přijdou, odejdou. To sice ano, ale nesměli by jim být v patách další, tzv. „malí ledoví muži“. Jejich příchod bývá mnohem zrádnější a také jejich jména jsou méně známá, i když o něco přívětivější. Proti Urbanovi, Filipovi a Bedovi nelze mít námitek, pokud se ovšem neprojeví podobně, jako ti prvně jmenovaní. A to oni také umí.

Proč zrovna ledoví muži a navíc v květnu, o tom si můžete přečíst leccos zajímavého na internetu.
Třeba tady:
https://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/portal/_zprava/6941

Pro ty, kterým se nechce hledat, alespoň několik pranostik vztahujících se k ledovým mužům:

Studena svatého Jiří (Jiřího - 24. dubna) se přenesou přes kopí ledových mužů (12.-14. května) a vydrží až do Urbana (Urbana - 25. května).
Nejvíce proklínaní svatí jsou ti tři ledoví.
Tři ledoví květům nepřejí.
Pankráce, Serváce a Bonifáce bojí se všechny zahradnice.
Pankrác, Servác a Bonifác často květy klidí, pro královnu Žofii.
Pokud Urban z pece nesleze, tepla nebude.
Urban, Filip a Beda - může být běda.

A část textu z výše uvedeného článku:

Německý meteorolog Gustav Hellmann například prokázal, že výrazná květnová ochlazení se ještě v některých obdobích minulého století dostavovala s četností výskytu 55 až 65 %. K podobným vývodům dospěl i náš klimatolog Karel Pejml. Velcí i malí ledoví muži se v současnosti nejčastěji dostavují pouze jako mokří muži. Tedy asi tak, jak jejich příchod ve svém čtyřsvazkovém díle Myslivcův rok vylíčil spisovatel Jan Vrba:
"Ledoví muži stáli přede dveřmi, a bylo jich se báti, poněvadž třešně a švestky plně kvetly, hrušně neměly do té slávy daleko, a koruny jabloní byly ozdobeny spoustou růžových a rudých poupat. Ten zázrak způsobila řada pěkných dnů, které se dostavily po vleklé sychravé studené nepohodě dubnové. Všecko bylo zdrženo, a proto nyní rázem povyskočilo, ale bylo dosud křehké, takže mrazy by způsobily značnou škodu, ne-li úplně zničily úrodu ovoce... A právě když se dostavil Pankrác, rozpršelo se v noci vydatně a potom od svítání až do božího poledne vytrvale mžilo, mžilo a mžilo..."

Tak ještě 6. červen a měli by být za námi.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
V Polabí příliš velké změny v počasí nezažíváme. Pokud ti muži přijdou v červnu, je to jen malé ochlazení, nic ledového. Jani, díky.
Libor Farský
Zajímavé na tom je, že to většinou funguje, téměř každoročně. Jen vždy zapomenu ohlídat jestli Žofie opravdu noci upije.
Elena Valeriánová
Znám jen ty tři: P + S + B, jejich jména mně připomínají pekelníky. I když nehřejí, ale většinou pořádně studí.
Naděžda Špásová
Jako dítě jsem určitě o malých ledových mužích slyšela, jsem z vesnice. Mám ale pocit, že dříve to počasí bylo stabilnější. Hezky jsi to, Jani, napsala. :-)
Věra Ježková
Jani, tak tuhle ledovou trojici jsem neznala. Hezké doplnění k mým pranostikám. :-)
Dana Puchalská
O malých ledových mužích se tak často ani nepíše a ani nemluví. Děkuji za zajímavý článek. A ať už nezlobí, myslím že jaro si přeje dost lidí.
ivana kosťunová
Tak jsem se dozvěděla odpověď na otázku dne a v originálním provedení.
Zuzana Pivcová
Moje maminka byla Žofie a to byla ta, která podle pranostiky zatopí po ledových mužích. Vím, že jsme to díky jejímu jménu jako děti sledovaly a obvykle to tak vycházelo. Dnes už je to dost rozházené. Ale myslím, že ještě ti "malí" neřekli poslední slovo. Ale tenhle víkend, kdy je sraz v Kořenově, by si mohli dát pauzu. Díky za pěkný přehled.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.