Seniorka mezi trolly a elfy ve virtuální bublině
Ilustrační foto: pixabay.com

Seniorka mezi trolly a elfy ve virtuální bublině

28. 5. 2019

Kouzlo magie severských a germánských mytologických bytostí mě vždy uchvacovalo a dodnes se ráda dívám na dokumenty a filmy s touto tématikou. Naprostým odklonem od fantazie je realita, která je, jak jsem zjistila, prezentována ve virtuálním světě novodobými trolly a elfy. Jak se má senior orientovat? Zdravým selským rozumem? Asi ano!

Pokud se uchýlíte na přátelsky uživatelský web, máte štěstí. Naleznete prostor pro sdílení poznatků, informací a navazování internetových i osobních setkání. Vstoupíte do světa dialogů  v chatech, konfrontací názorů a mnohdy  se setkáte se zvláštnostmi nebo novinkami, se kterými jste se nikdy nesetkali. Snažíte se pochopit, proč vás někdo monitoruje jako studijní materiál a z příspěvků zveřejněných nic netušícími seniorskými respondenty čerpá  materiál pro studenty a netají se tím, že jde o studium seniorského trollingu. Po čase vás nepřekvapí jedinci, kteří sáhnou hodně hluboko do slovníku a označí některý z chatů  za žumpu. Pokud je pravdou, že trolling je obtěžující činnost a  trolla baví samotný proces ničení a dehonestace a podle mnoha studií je každý internetový troll psychopat, pak by mohlo být záchranou, že jsou od roku 2018 mezi námi  vznešení čeští elfové.  Dle Wikipedie: Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“.

Nechci být studijním vzorkem trolla ani názorově nesouzním s českými elfy a  tak, když  je v mé virtuální bublině nedýchatelno, zvolím tlačítko  OFF a jdu se věnovat smysluplnějším činnostem. Přesto občas nahlédnu, která mytologická  skupina má v názorových duelech převahu. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Jano, pěkně jsi to vystihla. Já ale uhýbám od severské mytologie a vracím se k českým šaškům a kašpárkům, i když nejsem žádná kalupinka. Ale přečetla jsem si veledílo jednoho psychopata a směji se jak BLÁZEN. Díky za článek.
Mirek Hahn
Blaničtí rytíři nezasáhnou..., rozešli se poté, co odprodali podzemní prostory pod Blaníkem státu. Ředitelství silnic a dálnic tam teď projektuje tunel na připravované dálniční trase Divišov-Načeradec.
Zdenka Soukupová
Jano, krásně, krátce a srozumitelně napsáno. Kéž bychom se všichni nad tím zamysleli a trollovské versus elfovské boje ukončili příměřím.
Jana Kollinová
Moje úvaha vychází z běžně dostupných informací a některých příspěvků na webu. Nic nepaušalizuji, sdílím své subjektivní vnímání dost kontroverzního tématu a rostoucího napětí mezi trolly a elfy. Nejen trollové, ale i elfové jsou placeni za působení v internetovém boji a velmi dobře. Na odbornou analýzu nemám správnou kvalifikaci, ale jsem flexibilní přijmout zajímavé argumenty, ale přitom si zachovat zdravý rozum. A co se se týká pochybností, můj názor koresponduje s citátem: „Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell logik a jeden z prvních analytických filozofů 1872 - 1970. Jen ještě na závěr jedno odlehčení. Není nejvyšší čas, aby do boje zasáhli blaničtí rytíři? :-))))
Libor Farský
Na to se musím vyspat, už mi to nemyslí ...
Danka Rotyková
Jestli o sobě tady někdo pochybuje, má na to právo. Já pro tuto chvíli vezmu zpátečku a zhasnu. Dobře se vyspím a zítra si možná článek přečtu za bílého dne ještě jednou. Možná ...
Oldřich Čepelka
a ještě: rozhodně každý troll není psychopat, jak jste nadnesla. a vy taky ne. Skoro nikdo tady mezi námi, tak klid a pohodu. Nebuďme vztahovační a nepaušalizujme. Přece o sobě pochybovat nikdo nemusí.
Oldřich Čepelka
Jestli jste to paní autorko myslela i na mě, tak zapomente, není to pro vás nic vážného. Ale víte, oni i lékaři zkoumají,co se to děje s lidskými těly, tak proč se divit básníkům nebo sociologům.Existuje řada studií, např. když kdysi spadlo letadlo nad Ukrajinou (sestřeleno), tak jak ruská média o tom kupodivu mlčela, kdežto u nás se hodně psalo a do toho se vložila vlna příspěvků lidí, že za to může určitě někdo jiný než Rusové. Jsou to zajímavé studie. Jedna celosvětově uznávaná firma z čech kvůli tomu denně monitoruje přes 1 milion článků! Prostě dnes to je věda, která se uplatňuje i v politice. Mění to výsledky voleb. Skandalizuje firmy a politkiky. A myslíte, že na i60 se trollové nevyskytují? Ano, naščtěstí málo, a dokonce o tom ani nemusí vědět. A nejspíš to dělají dobrovolně (jsou trollové, kteřéjsou za to placeni). Ona totiž už dávno zuří virtuální válka (jako součást té hybridní).
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavý článek nad jehož obsahem je nutné se zamyslet.
Mirek Hahn
Příjemně napsáno, stručně, odlehčeně.... Možná až moc odlehčeně, o něčem tak konfrontačním.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.