Tip na výlet: Až nad koruny stromů
Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

Tip na výlet: Až nad koruny stromů

27. 6. 2019

Exkurzi do korun stromů nabízí unikátní stezka v krkonošských Jánských lázních. Tam i zpět je dlouhá 2240 metrů a když vystoupáte nahoru na věž, otevře se vám výhled na část Krkonoš i vršky 80 let starých stromů. 

1900 m3 dřeva, 75 mikropilotů, 20,3 km nerezového lanka, pět let práce a 67denní montáž - to je v kostce Stezka korunami stromů v Jánských lázních. Je to sice turistika pro nenáročné, ale dovolí vám nahlédnout tam, kam se jen tak nepodíváte - do korun stromů, několik z nich tu dokonce stojí 150 let.

Hned po prvních sto metrech se ocitnete 23 metrů nad zemí, les šumí, ptáci zpívají své árie a můžete se tu i vzdělávat. Jsou tu informační tabule se zajímavými informace, dřevění ptáci v životní velikosti, ale i čtyřicet kukátkových cedulí. Jsou namířené na lesní zajímavosti – mech či lišejníky.
Prvních 440 metrů vede lesem, pak se začíná stoupat na 42,7 metrů vysokou věž. V jejím sklepě je expozice věnovaná půdě. Ze stropu visí opravdové kořeny smrku a informační tabule napoví, jak to vypadá pod zemí lesa.

Věž má tvar hořce, rostliny typické pro Krkonoše (konstrukce se z 26,7 metrů rozšiřuje do 40metrového průměru). Až na vrchol je to 890 metrů a projdete všemi vegetačními pásy lesa – od mechového, přes bylinné, stromky, keře po nejvyšší – stromové. 

Ochoz věže nabízí výhled do korun stromů (ty nejvyšší mají 35 metrů) i na část Krkonoš. Sněžku ale nezahlédnete. Zajímavostí jsou zde Ptačí hodiny, které mají místo číslic dvanáct druhů krkonošského ptactva. Po otočení speciálním klíčem se hodiny rozběhnou a podle toho u jakého obrázku ptáčka se jejich ručička zastaví, vydávají jeho zvuk z reproduktorů. Baví to děti i dospělé. 

Až se pokocháte krásným výhledem, je tu jedna atrakce pro odvážné děti i dospělé. Osmdesátimetrový tobogán. Za pěkného počasí prý dolů v průměru metrovou trubkou pojedete 11 vteřin.

Díky bezbariérovosti si nahoru vyjedou i lidé na vozíku nebo rodiny s kočárky. 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Díky za tip na výlet. Zkusíme to.
Ilona Erika Kolář
Zde jsem ještě nebyla, na Lipně je asi o něco větší i s tobogánem, ale vůbec nejlepší je ta první v bavorském Neuschonau.
Lukaš Kokeš
Lepší nežli dát plno peněz za tuto stezku je vyjet lanovkou na Černou horu ! Z Černé hory je stokrát lepší výhled.Vím co říkám byl jsem tam osobně.Lepší stezka je na LIPNĚ.
Alena Vávrová
Byla jsem tam vloni a je to super!
Dana Puchalská
Vypadá to moc krásně.
Blanka Macháčková
Hledala jsem informaci o Janských lázních a jako na zavolanou přišel článek od vás. Příští týden jedu vyzkoušet a díky vašim informacím se moc těším.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.