Seniorské závislosti
Ilustrační foto: ingimage.com

Seniorské závislosti

6. 6. 2019

Je to téma, o kterém se mluví čím dál více. Seniorské závislosti. Psychiatři, psychologové, adiktologové, zkrátka odborníci na závislosti tvrdí, že se čím dál častěji setkávají s lidmi vyššího věku, kteří mají problém, že něco užívají častěji a více, než je vhodné. Ať už jde o léky či alkohol.

Dá se to vysvětlit několika způsoby. Dožíváme se čím dál vyššího věku ve slušné kondici, takže logicky přibývá lidí, kteří třeba v sedmdesáti popíjejí více, než je zdrávo. Dříve totiž bylo v sedmdesáti po nich nebo byli v tak špatné kondici, že na veselí u vína neměli ani pomyšlení. Další vysvětlení: Nyní je předmětem zkoumání vše, tak není divu, že se dělají výzkumy i na téma závislosti seniorů. Ale je tu i další vysvětlení. Je to prostě fakt. Nikdy dříve lidé nepili tolik alkoholu a nebrali tolik léků jako nyní a je jedno, jestli je jim čtyřicet nebo sedmdesát. Stalo se prostě běžné spolknout nějaký prášek nebo si dá pár sklenek vína pokaždé, když nás rozbolí hlava nebo když nemůžeme spát.

„Budoucnost našeho oboru spočívá v seniorských závislostech,“ uvedl již několikrát veřejně Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie. A dodává, že se mnohem více řeší závislosti mladých lidí, zatímco na lidi vyššího věku se zapomíná. Podle něj je jasné, že mnozí z nich časem budou potřebovat pomoc, jenže jinou, než jaká je poskytována mladým.

Zaměstnanci domovů pro seniory se velmi často setkávají s tím, že jejich klienti požadují alkohol nebo různé léky, které by ve skutečnosti brát vůbec nemuseli. „Nemůžeme bránit nikomu, aby si koupil láhev vína, pokud jde o svéprávného člověka, i když víme, že mu to škodí,“ uvedla pracovnice jednoho ostravského domova pro seniory, která si přeje zůstat v anonymitě. A pokračuje: „Máme tady pána, kterému syn, lékař, nosí spousty různých prášků. Především na spaní. Pán je na ně zvyklý, k nim si klidně dává víno. Paradoxně se tím jeho potíže zvyšují. V noci se pak budí, protože léky přestávají účinkovat. Nedávno se šel v noci projít a upadl na chodbě. Samozřejmě jsme z toho měli problém my. Jeho syn nám vyhrožoval žalobou, že jeho otci nejsme schopni zajistit bezpečné prostředí.“

Potíž je v tom, že se do seniorského věku dostává generace, která je zvyklá užívat různé léky a pít alkohol více, než generace předešlá. Pro mnoho pracovně velmi vytížených lidí je běžné brát prostředky na povzbuzení nebo naopak na uklidnění. Je naivní myslet si, že s odchodem do penze nebo s přibývajícím věkem s tím přestanou.

„Zjistil jsem, že v penzi piju víc, než když jsem chodil do práce. Tehdy jsem sedmičku vína před spaním omlouval sám před sebou jako řešení stresu, který v práci podstupuju. Jenže já si ji dávám i teď, když jsem v penzi a žádné stresy bych mít neměl. Jenže já jsem neklidný, vlastně se na to posezení u vína už od odpoledne těším,“ říká sedmašedesátiletý Petr z Ostravska, který donedávna vedl středně velkou firmu.

Stává se, že na závislost seniorů přijdou lékaři v nemocnicích, až když si dotyční způsobí nějaký problém. Je známý případ paní, která si zlomila nohu. Měla v nemocnici návaly horka, úzkosti, chovala se divně. Až když byla poslána na psychiatrii, vyšlo najevo, že jí chybí její obvyklé léky na spaní, proti bolesti, na uklidnění. A ještě byla zvyklá dát si k nim večer pár sklenek vína. Přitom šlo o velmi vzdělanou aktivní dámu, o jejíž závislosti nikdo z rodiny ani z jejích přátel neměl tušení. Jen se prostě ukázalo, že není schopna žít bez léků a alkoholu, když se dostala do nemocnice. Podle některých výzkumů je nyní na prášcích na uklidnění či na spaní závislá až pětina lidí v seniorském věku.

Čím déle je berou, tím více si zadělávají na problém. Vzhledem k tomu, že se věk stále prodlužuje, je jasné, že se tento problém v příštích letech bude více a více projevovat. Jistě, nepůjde o lidi potácející se po ulici v drogovém opojení. Půjde o problém, který se projeví v situacích, jako je třeba hospitalizace v nemocnici nebo onemocnění, kdy si prostě hrst prášků a pár sklenek dát nepůjde.

psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Spíš to vypadá, že hodně seniorů je závislých na skuhrání na jakýkoli statistický odhad (nebo výzkum), který se nás týká jako sociální skupiny :-) Hlavně "nás nechte v klidu a na pokoji"...., aspoň pár minut, než začneme skuhrat, že si nás nikdo nevšímá a jsme každému jedno.... :-)
Vlasta Simonová
Nejlíp by bylo, kdyby nám, všem seniorům dal každý pokoj. Aby nám nevyčítal, že se máme dobře, že máme peníze měsíčně jisté, že nemusíme nic dělat, že si ráno můžeme poležet, když druzí musejí do práce, že zavazíme v dopravních prostředcích právě když jezdí hodně pracujících, zavazíme s marketech, když přišlo nové zboží...atd.atd. Za pravedlivého socíku jsme si na důchody vydělali, a to poctivou prací - jinak to dřív ani nešlo. O mnoho jse přišli po sammetu, kdy byl důchodový systém "vytunelován", správně ROZKRADEN, a nejen ten. Nedemonstrujeme,, nikoho neurážíme, nikoho na potkání neokrádáme ani nevraždíme, nechodíme ani nejezdíme svými ojetinami "sjetí" drogou nebo opilí, jezdíme opatrně, ale pomalu. STÁŘÍ ZPOMALÍ KAŽDÉHO ČLOVĚKA, i ty psychiatry, psychology, adiktology, zkrátka "odborníky a závislosti". Že si někteří dají vínko, cigárko, dortík..., obzvlášť když to byli zvyklí, TO JE NÁS PROBOHA POTŘEBOVAT ZKOUMAT? Nemají ti lidi jiné, potřebější objekty zkoumání? Třeba proč se v našem Ústavou zaručeném bezplatném zdravotnictví platí, ba dokonce musí i uplácet, proč se dělají sbírky!! na záchranu lidského života, když aše zdravotnictví vůbec není tak chudobné a milion dalších věcí. Nechte nás laskavě v zaslouženém klidu v této pro nás těžko pochopitelném dění dožít. Záměrně nepíši "důstojně" dožít, protože "důstojné" je dnes silně zprofanované slovo. Zkrátka bádejte v jiných vodách a páni doktoři ať si pokusné králíky také dělají např. z plasteliny a ne z nás.
judita lišková
Alkohol jsem vždy pila málo...posledních tak 30 let téměř nepiji - pokud jsou dvě sklenky nealko piva týdně po víkendovém obědě, nebo jedno či dvě martini s kamarádkou za rok možno počítat za pití. Prášky na spaní neberu, ač nespavostí trpím, ale to radši probdím celou noc, než se uvést do závislosti. Jinak seniory, kteří pijí - skoro nikoho ve svém okolí neznám, kdo by pil... pár lidí s prášky na spaní ano.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jedinou "závislost", kterou mám je cestování, moje práce a pohyb. Léky neberu, nekouřím a při společenských příležitostech si dávám suché víno. O kouření sice výzkum nepíše, ale i to považuji za druh závislosti. Nevím o jaké výzkumy se článek opírá, moji přátelé a kamarádi žijí stejným životem jak jsem já popsala. Nevím proč by měl senior být alkoholikem či závislákem na prášcích. Senioři nejsou jedna homogenní skupina. Tvoří ji různorodí lidé.
Věra Halátová
Vážení mistři, vážení magistři, psychiatři, psychologové, adiktologové, maagnificence, zkrátka, inteligence. Mluvíte o "generaci", ale příklad uvádíte z domova důchodců, pardon, seniorů. Syn tam otce strčil, aby od něj měl pokoj, protože snacha se určitě o dědu starat nechce. No tak mu občas šoupne nějaký ten alkohol, ať má od dědy pokoj. Děda se oblbuje prášky a alkoholem, protože se mu v takovém ústavu nelíbí.
Věra Ježková
Mám jiný názor než K. B. V rámci své profese i osobního života jsem jich několik poznala. Také nevím, proč by měl být průměrný člověk odtržen od života. A nemám ráda zobecňování, navíc ničím nepodložené.
Jana Gondášová
Je mi 68 let, nepiju alkohol, nikdy jsem ho nepila, mám štěstí s ničím se zatím neléčím, spotřeba léků celkem nulová, ale kouřím, je to taky závislost a já ji prostě neřeším, taky to není nic moc, ale doufám, že je to o chlup lepší než léky a alkohol.
Dana Puchalská
Ano závislosti na lécích a alkohol k tomu jsou špatná kombinace. Ale nikde jsem se nedočetla, že by kouření a léky dohromady by vyvolaly něco podobného. Článek je zajímavý.
Danka Rotyková
Před 10 lety jsem se dostala až na dno svých sil a rok poté ztratila manžela. Moje plíce odmítaly dýchat a tak jsem se seznámila s antidepresivy. Nikdo si neumí představit, jak jsem byla vděčná i s vědomím, že si pěstuji závislost. Nelituji, za 2 měsíce začínám s odvykáním. Léky za mne rozhodly o abstinenci, což mi bylo pár let líto. Teď už mi to ani nepřijde. Věřím, že pokud bych nebyla v životě spokojená a trpěla nemocí, mohlo by se mi stát to samé, jako ostatním lidem žijícím se závislostí. Život je někdy moc těžký a ne všichni mají dost síly bojovat. Vidím to velmi často v Domě seniorů, kam chodím za maminkou.
Jana Šenbergerová
Naštěstí nepotřebuji ani uklidňovat, ani uspávat. Do jisté míry souhlasím s panem Boháčkem. Často přivedou lidi k závislosti právě lékaři. Sváděla jsem tvrdé boje o minimální dávky léků na srdce, zatím úspěšně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.