Kořenov 2: Sobota - Mumlava a Jizera
Foto autorka

Kořenov 2: Sobota - Mumlava a Jizera

9. 6. 2019

Nastal další den v Kořenově a tím je sobota. Už je to hodně let, kdy jsme s dětmi o jarních prázdninách navštívili Harrachov a Mumlavské vodopády. Tenkrát byly všude hromady sněhu, navíc ještě sněžilo, takže z vodopádů jsme toho moc neviděli. Uvítali jsme proto, když byl vybrán Kořenov, jako setkání íčkařů. V pátek večer jsme se domluvili ještě s dalšími zájemci o návštěvu tohoto přírodního úkazu a v sobotu po snídani jsme vyrazili na autobus do Harrachova.

Po příjezdu do města jsme se vydali po pravé straně řeky Mumlavy lesní cestou k vodopádům. Něco málo technických údajů. Mumlavský vodopád se rozprostírá v Harrachovské kotlině na řece Mumlavě., je v průměru 8,9 m vysoký a výška je na levé a pravé straně odlišná, od nejvýše položené tůně je vysoký 9,9 m.  Nachází se 760 m n. m a povodí je zhruba 19 km čtverečních. Je jeden z nejmohutnějších vodopádů v ČR a také nejvyhledávanějším a nejkrásnějším.  Zajímavostí  jsou  tzv. obří hrnce, nebo se jim také říká čertova oka. Jsou to přirozeně vytvořené tůně, dosahující až 6 m v průměru a 3 m hluboké. Koupání v nich se opravdu nedoporučuje, z jejich proudu hrozí bez cizí pomoci utonutí.

Cesta lesem vede mírně do kopce, po levé ruce teče Mumlava a my se začínáme kochat krásou přírody. Ten nahoře nám zařídil krásné počasí a já nevím, co fotit dřív. Jak postupujeme výš, řeka nabývá na síle a hukotu. Všude kolem jsou obrovské kameny a není problém se dostat až k vodě. Pomalu postupujeme k cíli našeho snažení. A už je před námi, neumím popsat pocity, které tento nádherný přírodní úkaz vyvolá.  A to si myslím, že nedostatkem slovní zásoby netrpím. Přešli jsme na druhou stranu a se Soničkou P., jsme sestoupily až k vodopádu. Před námi padala dolů nádherná vodní stěna a my jsme opravdu neměly slov, bylo to až magické.

Dále jsme pokračovali po silnici a já jsem si hrála na kamzíka, protože jsem neodolala a musela jsem si všechno fotit z blízka. Narazila jsme i na čertova oka a myslím, že jsme si to všichni zúčastnění opravdu užili.  Po dobrém obědě jsme se autobusem vrátili do Kořenova.  A aby toho nebylo málo, odskočili jsme si ještě k Jizeře, kde o obrovské balvany také nebyla nouze, i když vody v ní bylo podstatně méně.

Příroda je opravdu mocná čarodějka, tak se pojďte pokochat jejím dílem a sílou. Nechci moralizovat, ale tohle bychom si opravdu neměli ničit.

Hodnocení:
(4.8 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Nadi, to jsou tak krásné fotky a k tomu hezký článek, děkuji. Znovu jsem si všechno prošla s tebou.
Libor Farský
Příroda nádherná, ale stejně se mi nejvíc líbí "Malý turista"
Jana Šenbergerová
Po příšerném cestování ze severovýchodu republiky jsem se moc ráda na chvíli vrátila na severozápad. Bylo tam krásně a jsem ráda, že si to mohu připomenout z jiných úhlú pohledů. Všechny jsou krásné.
Naděžda Špásová
Moc děkuju za příspěvky, setkání se mi opravdu moc líbilo. :-)
Alena Vávrová
Napsala jsi to a nafotila moc krásně. Mumlava (ale i Jizera) nás "vzala" opravdu všechny. Člověk si pak uvědomí, jakou obrovskou sílu ta voda má, když vidí řečiště plné i obřích kamenů a nebo ty vymleté "hrnce". Velké díky za fotodokumentaci. Až se mi zasteskne, vím kam jít. Doufám, že i znovu jet ♥.
Lenka Hudečková
Nadi, moc hezky napsané, popsané a nafocené. Byli jsme tam před pár lety taky, moc se nám Mumlava i Kořenov, kde jsme i my bydleli, líbila :-)
Alena Tollarová
Ta řeka si opravdu mumlá ... ale taky hučí a cáká. Nebyla jsem tam s vaší partou, ale zaběhly jsme si tam s Hankou před večeří. Neměly jsme čas, tak jsme hnaly jako o závod, ale užily jsme si to stejně jako vy. Je to krása, kterou by měl vidět každý. Tady má příležitost :)
Blanka Macháčková
Moc hezké přiblížení vašeho setkání. Škoda, že mi to nevyšlo. Ale tobě to vyšlo moc hezky.
Marie Doušová
Nádherná příroda ,dík za foto.*********
Oldřich Čepelka
Škoda že jsem nemohl přijet, ale musel jsem do jižní Albánie. Chystám článek, abyste z toho taky něco měli (měly). Bude to hustý!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.