Příběh na 50 slov: Bylo šest hodin

Příběh na 50 slov: Bylo šest hodin

11. 6. 2019

Nebo třeba půl osmé. Jde mi o sloveso. Po časovém znamení v rozhlase, někdy i v televizi, slýchám BYLO. Vadí mi to. Možná po tom dvouslabičném slově údaj více vynikne. Ale stejně. Běžně se přece ptáme, kolik JE hodin. Kdy tedy JE šest hodin? Když ani ne tu první minutu?

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Věrko, tak tohle mě vůbec netrápí. Jestli je nebo právě bylo...
Květuše Pinkasová
Bylo fakt 50 slov. Přemýšlím, je to těžké ale zajímavé.
Věra Ježková
Děkuji vám za reakce. Některé mě zaujaly, jiné pobavily. Zdá se, že i vteřina je na pojetí přítomného okamžiku dlouhá. No, mně se to nebude líbit dál a nic s tím nenadělám. Dnes jsem v polospánku slyšela: Jsou čtyři hodiny. :-)
Jana Šenbergerová
Léta jsem měla na ledničce větu: "Jediným měřítkem času je tento okamžik." To proto, abych žádný nepropásla. A někde jsem četla, že lidé, kteří se pořád zabývají minulostí nebo budoucností, ve skutečnosti vůbec nežijí, protože jim TEĎ neustále uniká.
Zuzana Pivcová
A s tím "odbitím" jsem to tak v prvním příspěvku tak myslela, jak naznačuje i Ivana. Vždyť i v tom rádiu je nějaký zvukový signál, nemusí to být zvony (Libor). :-D
Zuzana Pivcová
A proto, jak říkají redaktoři, se nemá do článků psát výraz "dnes", protože, když ten článek vyjde (kromě snad pár mimořádných událostí, ale ty na i60 nejsou obvyklé), už to není "dnes", ale v nejlepším případě "včera". :-D
Blanka Macháčková
Takže každý okamžik za okamžik byl. A sotva řekneš je, tak už to není pravda, protože bylo. Je to zkrátka zapeklité.
ivana kosťunová
Bylo čtvrt a bude půl - se mi vybavilo. Věro, ale ono opravdu, než to dopovíš. tak už to bylo :)). Ale je tady další možnost- pokud hodiny odbíjejí každou hodinu, tak opravdu - bilo 6 hodin :))
Jana Kollinová
Článek je na téma bylo šest hodin. Jak by mohl znít článek na téma je za 5 minut dvanáct nebo je již po dvanácté a přesto nevyzněl apokalypticky, ale povzbudivě?
Jana Kollinová
Zajímavá úvaha, ale ve chvíli kdy vyslovím otázku o přesném času, je to ten okamžik, který nastal, který byl a nebude. Málokomu z nás jde o sloveso, většině jde o čas, který plyne a který mu ještě může být darován, čas, který může být prodloužen, aby někomu prospěl. Vůle žít překonává mnohdy akademicky definované hranice a je to bonus. Ne vždy a ne pro každého.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%