Jak jsme se dozvěděli, že máme doma Boženu Němcovou

Jak jsme se dozvěděli, že máme doma Boženu Němcovou

21. 6. 2019

Dcera se vracela před lety tramvají plnou lidí domů z práce, sedla si na jediné prázdné místo vzadu, zírala z okna a náhle si všimla, že starý pán sedící naproti ní si ji upřeně prohlíží, ba co víc, vůbec z ní nespouští oči. Znejistěla a zpytovala se, cože má na sobě špatně. Pán to po chvíli už zřejmě nevydržel, naklonil se k ní a povídá nahlas na celou tichou tramvaj: Slečno, nezlobte se, ale já vám to musím říct…vy jste celá Božena Němcová zamlada!

V tu chvíli se jako na povel všichni v tramvaji otočili a jali se dceru prohlížet, aby zjistili, co je na tom výroku pravdy. Dcera zrudla,  kde mohla, a přála si propadnout se v tu chvíli sto sáhů pod zem.

Tedy nevím, jak na to ten pán přišel, nejsme šlechtického rodu a všichni naši prapředci spíš pro šlechtu dřeli na poli. Navíc já ve škole jednou malovala portrét paní Boženy podle portrétu Švabinského do kulturního deníku, a to bych snad zjistila už dávno, že máme doma Boženu.

Dcera neunesla tíhu okamžiku a na další zastávce vyskočila z tramvaje a došla domů pěšky. Doma mi líčila barvitě celý proces a já ji uklidňovala, že starému pánovi se holt líbila a chtěl jí tímto polichotit. Dcera se durdila, že přece není žádná Božka a že Babičku přečetla jen z donucení, a já jí oponovala, že to je přeci vyznamenání a ne žádná ostuda být podobná spisovatelce přímo národní ! A pak jsem dodala, abych ji trochu podráždila: Počkej, dej tu hlavu takhle...a víš, že měl vlastně pravdu ? Ty vlasy…ten pohled…!

A pak jsme dostaly záchvat smíchu, nevím, jestli jste to zažili někdy taky – smějete se tak, že to přejde až do hysterie, skončíte na zemi a držíte se za břicho a pak už jen hýkáte a skučíte…tak tohle se stalo nám a já z té země přerývaně vykřikovala: Tak…jááá…jsem po..ro..dila náárodu druhou Boženu Něm..coo..vo..ouuu a dozvím se to a a a ž po..vosumnácti léééteech !!!  J

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Moje spolužačka na střední škole byla taky ten typ, navíc její nevlastní tatínek se jmenoval Němec, což jsme zase nevěděly my, znaly jsme ji pod jiným příjmením. Takže jsme k vysvětlení, proč naší spolužačce Helence říkal jeden profesor Boženka, potřebovaly další informace...
Marie Doušová
Dík za hezké vyprávění.
Dana Puchalská
Super, pobavila jsem se. :-) :-) :-)
Libuše Křapová
Jani :-)
Jana Hošková
Děkuji všem za ocenění mého příběhu ze života :-)). Jinak k Věře: nevím, jestli jsem neprošvihla nějakou novou informaci ohledně původu Boženy, přečetla jsem o ní toho dost i od různých badatelů a historiků...doposud se nejvíc přikláněli k tomu, že zřejmě byla dcerou kněžniny sestry Dorothey, ovšem jisté samozřejmě není nic. Jen to, že dřív se nemanželské děti běžně takto odkládaly do různých rodin. Dnes by se to pochopitelně dalo jednoduše zjistit pomocí DNA. A velice zajímavý byl medailon s jejími potomky - její prapra (teď nevím, kolik pra) vnučka je jí dost podobná a nechala si i její jméno.
Věra Ježková
Přirovnání k Boženě Němcové bych vnímala jako kompliment. Nevím, proč píšete o šlechtě – šlechtický původ rozhodně neměla.
Naděžda Špásová
Jano, chudák holka. Dovedu si představit, jak jí muselo být. Ale zase na druhou stranu je určitě moc hezká, protože Božka žádna šeredka nebyla. To jí musí blažit. Jinak ten smích jsme s dcerou taky jednou zažily a nešlo přestat. Moc hezky jste to napsala. :-)
Eva Mužíková
Jani, není třeba psát sáhodlouhé příběhy, stačí zvolit správné téma a pobavení pro čtenáře je na světě. Pobavila jsi i mne. takové záchvaty smíchu mívám, je to pro mne docela velká psychická vzpruha:)))))
František Matoušek
Hezká příhoda. Pozdravujte Boženu, musela v té době být a jistě i je, šťastná to žena.
Helenka Vambleki
Doufám, že si dcera vzala Němce a je už opravdu Němcová :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.