Změna je život

Změna je život

25. 6. 2019

Změna je život.....

jedno z obvyklých rčení. Už jak napovídá název článku, je jasné, že dnes se budu věnovat jednomu obchodu, jehož určení během relativně krátké doby majitelé radikálně změnili. V průběhu času se různé věci mění, někdy k lepšímu, bohužel často k horšímu. V tomto případě to bylo Bohu dík nejen k lepšímu, ale i zdravějšímu, příjemnějšímu. A tak do Kolína v oblasti stravování přibyla jedna zajímavá, prospěšná a zároveň, co se dotýká interiéru, zdařilá novinka.
Nedávno jsem zde prezentovala článek o svých přátelích, kteří v Kolíně, Kouřimské ulici mají obchody a kavárnu Tradice 1894. Přišli s dobrým nápadem a jeden z jejich obchodů, kde byly potřeby pro kuchyň, přeměnili na kouzelné denní bistro s vlastní kuchyní. Tak přeci - kus kuchyně tam zůstalo. Nezapomněli ovšem ani na kuchyňské potřeby, které citlivě sladili s porcelánem do jednoho ze stávajících obchodů. Takže nemusíte ujít ani 20 metrů jako původně a na jednom místě vybavíte a sladíte celou vaši kuchyň.

Bistro, které bylo majiteli otevřeno v druhé polovině května, je laděno do příjemných barev, doplněno vkusnými dekoracemi a působivou, výraznou grafikou. Edisonovy retro lampy dodávají interiéru zvláštní nádech nostalgie. Posadit se lze nejen k baru, ale i ke stolkům s lavicemi a k oknům, která jsou otevřena do ulice. Počet míst je stavebně omezen dosavadním prostorem, a tak je tu dostatečné soukromí. Při posezení u okna vážně nemáte pocit, že by vás venkovní dění omezovalo. Ba naopak, na chvilku během návštěvy bistra se ocitáte jakoby přeneseni do slunné Francie.

V bistru si můžete objednat snídani, oběd, saláty, kávu a sladkou tečku. Vybíráte očima, stejně, jak je to zavedené i ve stávající kavárně. U baru v bistru je ve speciálních vitrinách vystaveno denní menu. Očima si vyberete a objednáte a obsluha vám následně jídlo naservíruje u vámi vybraného stolu. Funguje to tak i v řadě zahraničních restauracích a bistrech, takže v Kolíně jedna příjemná změna, myslím, že zatím jediná a hlavně, změna k lepšímu.
Bistro se otevře v 7.30 hod., stylové dveře zaklapnou úderem 15 hodiny. Zatím jsou soboty a neděle zavřené, neboť jde o zkušební provoz. Vybrané pokrmy lze odnést i s sebou, a to v eko obalech. Bistro nabízí několik druhů snídaní, k obědu polévku, tři hotová jídla a dvě minutky. Během dne si můžete vybrat i z několika druhů salátů. Zavítat do bistra můžete třeba jen na kávu, které mají nadstandardní výběr, a nějaký ten vyhlášený moučník. Čepují zde Plzeň. Jídla jsou připravována jako zdravá strava, je dbáno na čerstvost zeleniny, příloh, kvalitní maso a ryby. Tomu všemu odpovídá i přijatelná cena. Za mě si myslím, že za kvalitní oběd si připlatím a ráda, a tak to má i řada lidí se mnou smýšlejících. Platit můžete kartou i stravenkami.

Jistě, každá novinka se rychle šíří městem, a tak i přibývá ohlasů. Ty jsou jak pozitivní, tak i negativní, jako to už bývá. U starší generace převažuje především hodnocení podle ceny jídel, která se jim zdá vysoká. Občas však je pomíjena skladba jídla, čerstvost a hlavně, že se jedná o zdravější stravu. Jistě se nedá opomenout, že řada důchodců nedisponuje vysokým důchodem a po zaplacení nájmů a jiných plateb, jim zase tolik peněz nezbývá, ale čas od času si dojít na skutečně chutný oběd by asi měli. Škoda, že bydlím tak daleko a nemohu si oběd dopřát alespoň každý týden. Sleduji na fcb jídelníčky a řešila bych denně dilema, co si vybrat. Třeba i jen ty vynikající polévky a saláty. Mladí vítají tento typ stravování, jsou podle ohlasů spokojeni, o čemž svědčí i fakt, že v bistru je téměř neustále obsazeno.

Řada z vás je z okolí Kolína, Kutné Hory, Poděbrad, někdo možná bude jen Kolínem projíždět, proto si vás dovolím pozvat k posezení v tomto příjemném prostředí v centru města, 50 m od náměstí. Připojuji k článku ještě pár fotografií se souhlasem majitelů a taky jsem vybrala k nahlédnutí jídelní lístek uvedený na konci článku.
Jste zváni,dobře se nejen najíte v příjemném prostředí, ale i trochu si odpočinete třeba po objevování krás královského města Kolína.

A závěrem se sluší vyjádřit obdiv a poděkování majitelům - Hermínce a Ivanovi Pokorných za to, že naše královské město obahatili zase o nějaký pěkný, vkusný a účelný objekt. Ať se jim v podnikání i nadále daří.

Foto: Tradice 1894

 

 


Jídelní lístek


Polévka:
Květákový krém s arašídovou strouhankou
Saláty:
Těstovinový salát s řapíkatým celerem, kuřecím masem, koktejlovou zálivkou a čerstvou zeleninou
Míchaný listový salát s červenou řepou, kozím sýrem, ořechy a medovou zálivkou
Hotová jídla:
Čerstvé bramborové špalíčky s trhaným vepřovým masem, restované bílé zelí
Losos s glazem z javorového sirupu a pomeranče, pečené brambory, dip z pomerančového pepře
Čerstvé těstoviny s pečenou paprikou, rajčaty, parmezánem a bazalkou
Minutky:
Fish & chips s domácí tatarskou omáčkou
Lososový tatarák na listovém salátu, bagetka
Hovězí roastbeef s pepřovým dipem, listový salát, opečená bagetka

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Dobrá reklama, zavítám tam.
Hana Nováková
Děkuji všem za reakce na článek, určitě potěšil i majitele. Mají svůj profil i na fcb, kde je vždy uvedeno menu. Když bude čas, nálada a cesta do Kolína, tak neváhejte a zajděte...
Věra Ježková
Hani, tam jsem ještě nebyla. Dám návrh, až se někdy v Kolíně zase stavíme.
Zuzana Pivcová
Mě na tom článku láká do Kolína úplně všechno. Díky!!
Alena Vávrová
Při každé návštěvě Kolína vedly moje kroky, jako sběratelky hrníčků, právě do té původní prodejny. Takže by nebylo od věci navštívit i to současné bistro. Těším se už teď.
Alena Tollarová
To vypadá dobře.A zrovna ten květákový krém s arašídovou strouhankou bych i ráda ochutnala. Nemusíme mít každý den knedlo-vepřo-zelo :)
Vladislava Dejmková
Fandím těm, kteří se o něco snaží. Tady to vypadá velmi lákavě.
Daniela Řeřichová
Zajímavé pozvání, interiér i menu vypadá atraktivně.
Blanka Bílá
Sice zajímavé, ale, ten jídelníček, už ten květákový krém s arašídy mě odrazuje, možná bych si něco vybrala, ale ale, oslovují mě jednoduchá jídla nemusí být vždy nezdravá, ale taková v českém duchu.
Dana Puchalská
Vypadá dobře. Držím palce a přeju jim spoustu spokojených zákazníků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%