Letní ráno
Foto: autorka

Letní ráno

28. 6. 2019

Je úterý, 26. června. Léto se narodilo teprve před pár dny, ale zdá se, že na svět přišlo v sedmimílových botách. Slunce žhne a pálí. Doksany - a to je od nás co by kamenem dohodil, už včera hlásily teplotu 34 stupňů.

Probouzím se po šesté hodině a rychle se rozhoduji, že si svoji alespoň minimální porci kroků vyberu hned teď. Nohy mě vedou za město. Je tam zbytek historické Lužické cesty, při níž stojí má oblíbená kaplička V Jirchářích. Však jsem vás s ní už jednou seznámila. Přestože není ani sedm hodin, slunce svítí jako o závod. Roudnice za mnou je ve slabém oparu, zato majestátní České středohoří se z obzoru úplně ztratilo. Jen na konci vyjetých kolejí v obilí se dá tušit Házmburk.

Po obou stranách polní cesty se rozprostírají do nekonečna zlátnoucí obilné lány. Nechápu, kde klásky berou sílu k růstu, země je jako beton a cesta je pokrytá vrstvou jemného prachu. Nad hlavou mi zpívají skřivani, po zádech mi stékají pramínky potu, a přece se ještě nevrátím. Za horizontem se už brzy musí objevit kaplička. Svítí bíle už z dálky a já u ní jako obvykle chvíli posedím, srovnám si myšlenky a poděkuji za to, že tu můžu být. V dálce ze zlata vykukují věže chrámu doksanského kláštera a jen se chvějí v horkém vzduchu.

Je čas jít domů na snídani. Nohy mám obalené prachem, ale v duši klid. A to jsem ještě netušila, že bonusem k ranní vycházce bude rehek, sedící na zábradlí schodů do našeho domu. Děkuji.

Můžete porovnat, jak stejné místo vypadá jindy Mé oblíbené místo od jara do zimy

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Musím se přiznat, že běžně takhle brzy nevstávám, ale to ráno mě něco pudilo ven. A tento den právě v Doksanech padl teplotní rekord a bylo tu naměřeno 38,9 st. Děkuji za váš zájem :)
Jan Zelenka
Krásná fotka, příjemné povídání. Ale když vstávám v deset, tak taková pěkná rána asi nezažiji.
Alena Vávrová
Přidám ráda nemálo své chvály, Ali♥ za tvoje časné kroky, za slovíčka i fotky, jsi *1*
Soňa Prachfeldová
Pěkné, pěkné, pěkné.
Zdenka Jírová
Hezký popis naší krásné země. Snad nejlépe svůj obdiv k naší zemi vyjádřil Jaroslav Seifert ve své básni Hora Říp. Možná si ji ještě pamatujete ze školních let." ..... Tu nemohu se vynadívat a všechno ve mně začne zpívat, zpívat i plakat, maminko má, jak je to krásné u nás doma."
Ilona Erika Kolář
Krásné fotky hned po ránu.
Eva Mužíková
Alenko, jako vždy, nádhera.
Irena Drob
Zajímavé, jak pěkné fotky se stihnou do snídaně.
František Matoušek
Koukám, jaká ve Vás dříme poetická duše. Hezké fotografie.
Dana Kolářová
Léto zpívá ranní píseň s lahodnou melodií!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.