Prázdninový tip: Povydří
Foto: autor

Prázdninový tip: Povydří

28. 6. 2019

Každý z nás má svá oblíbená a zamilovaná místa, tím mým je oblast Šumavy, konkrétně Povydří. A tam bych Vás chtěl dnes pozvat.

Sama říčka Vydra je neobyčejně krásný klenot přírody i přes to, že její tok není nikterak dlouhý. Začíná v malebné Modravě soutokem Modravského a Roklanského potoka a po pouhých 23 kilometrech končí u Čeňkovy pily, kde spojením s Křemelnou vytváří kdysi zlatonosnou Otavu. Podél jejího toku najde oko tulákovo mnoho krásných, nevšedních a přírodních i technických míst, památek a zákoutí, z nichž připomenu jen několik nejzajímavějších.

Hradlový most zvaný Rechle, sloužící ke směrování plaveného dříví, a s ním úzce spjatý Vchynicko - Tetovský plavební kanál, jedna z nejvýznamnějších technických památek u nás i ve světě. Dalším zastavením je bývalý Královácký dvorec Antýgl, jenž se zachoval v téměř původní podobě (Dnes je v něm autokemp).

Při další cestě potkáme Turnerovu chatu, u níž se můžeme seznámit se životem vydry říční. Kaňon Vydry nás vede dál a na každém místě se mění a má vždy co nabídnout.  A to už se blížíme ke konci putování, k Čeňkově pile s dlouhým náhonem s malou vodní elektrárnou, pod jejíž výpustí se Vydra spojí s Křemelnou. Ale to už je jiný příběh.

Prázdninový tip
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Na Šumavu jezdíme velmi rádi a řeku Vydru s jejími krásnými kameny vždy navštívíme. Čeňkova pila a soutok řek patří k naším oblíbeným místům, zrovna tak Vydra na Modravě...díky za připomenutí :-)
Soňa Prachfeldová
Jak slyším a čtu o Šumavě, hned mám chuť všeho nechat a jen tam spěchat. Tohle vše znám a nikdy se nemohu dosyta vynadívat. Díky Ivane.
Jarmila Nedvídková
Skleněná křišťálová koule je na experimentální foto príma. Mám 10 cm v průměru. I pravou křišťálovou o dva cm menší, ale přes tu nelze fotit, protože není čirá.
Jarmila Nedvídková
Na Šumavu jsem se dostala předloni s manželem na čtyřdenní zájezd s daným programem. Pivovar Budvar v Č.B. Lanovkou na Kleť, vesnice Holašovice Stezka v Oblacích, Klášter ve Vyšším Brodě a u kláštera je muzeum Pošty. Prohlídku Kláštera i pošty vřele doporučuji.
Zdenka Jírová
Přestože jsem kdysi toužila právě sem zajet a projít si tu nádhernou krajinu, nevyšlo mi to. Tak jsem si ráda přečetla váš pěkný článek.
Alena Tollarová
Lákavá pozvánka.
Dana Kolářová
Zajímavý tip.
Daniela Řeřichová
Povydří je nádherné, na vyjmenovaná místa jezdíme opakovaně, stále je co objevovat. Počítejte ale, že množina turistů stále stoupá a loni bohužel např. Antýgl vykázal známky trestuhodné zanedbanosti. Fotografie jsou úžasné.
Eva Mužíková
Miluji přírodu. Když se skloubí voda, kameny a les, je to teprve nádhera. No a když vše zachytí fotoaparátem ten, kdo to umí - co dodat.
Elena Valeriánová
Toužim se na Šumavu podívat, ráda bych viděla Modravu, Srní, Kašperské Hory a mnoho jiných míst. Fotky jsou krásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...