Pět nejkrásnějších chorvatských ostrovů
Ostrov Brač. FOTO: pixabay.com

Pět nejkrásnějších chorvatských ostrovů

29. 6. 2019

Pokud se chystáte letos do Chorvatska a stále váháte, na kterém ostrově zakotvíte, může vám napovědět tento malý přehled nejkrásnějších chorvatských ostrovů.

Ostrov Krk
Krk je jedním nejbližších chorvatských dovolenkových míst z Česka, s pevninou ho spojuje most a pyšní se několika krásnými starobylými městečky s kamennou dlažbou a kostelem uprostřed. Snad nejkrásnější je Vrbnik s pláží pod centrem a vyhlášeným vínem – Vrbnickou žlahtinou. Té se nedaří nikde jinde. Za vidění stojí také město Krk. Podél moře leží mnoho oblíbených letovisek – Baška, Vrbnik, Punat či Malinska. Nad Baškou objevíte turistické značení, které znáte od nás. Klub českých turistů zde totiž vyznačil několik turistických chodníků, které stojí za prozkoumání. Na další českou stopu narazíte na hřbitově – leží tu Zdeňka Čermáková, první lékařka, která kdy žila na ostrově.

Rab s Rajskou pláží
Nejjižnější z Kvarnerských ostrovů je hornatý, rostou tu borovicové a dubové lesy a jeho východní část je ošlehaná od větru bora. Nejvyšší kopec Straža dosahuje výšky 408 metrů. Navštivte městečko Ráb s půvabným starým centrem a čtyřmi věžemi kostelů. Krásné koupání lze najít také na západním pobřeží u zátoky Sveta Fumija a na poloostrovu Frkanj, který tvoří menší zátoky. Na severovýchodě se jezdí často na Loparský poloostrov, najdete tu jednu z nejoblíbenějších pláží na Jadranu písečnou Rajskou pláží. Na ostrov se dostanete ze Stinice na pevnině nebo z ostrova Krk.

Měsíční ostrov Pag
Češi si také oblíbili podlouhlý severodalmatský ostrov Pag, který měří 60 kilometrů. Ve vnitrozemí místy připomíná měsíční krajinu. Z té se ale dá odbočit na jedny z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku. Jsou kamenito-písčité, průzračné, což napovídají jejich názvy – Čista plaža. Tady není možné se ubytovat, je sem nutné dojet.

Za návštěvu stojí starobylé městečko Pag, které mimo jiné proslavily krajky místních žen, ochutnat musíte pažský sýr. Sice se trochu prodraží, ale litovat nebudete. Čtenáři www.60.cz by se měli vyhnout Novalje, kde je jedna z největších diskoték v Chorvatsku a spát se tu chodí až nad ránem. Tedy pokud si nechtějí pořádně zatančit. Na Pag se dostanete přes most nebo trajekty z Prizna.

Ugljan s olivovníky
Severodalmatský ostrov leží na dohled od Zadaru a je osázený olivovníky. Místní zde mluví s tak silným dialektem, že jim mají problémy porozumět i Chorvaté. Nejrušněji bývá v letoviscích Kukljica, Preko či Kali, najdete tu ovšem i mnohem klidnější místa. Vnitrozemí je hornaté, zelené a to především díky křovinám makchie. Navštívit můžete pevnost svatého Michala, která je dominantou ostrova a odkud je krásný výhled na okolní ostrovy i pevninu. Začíná tu také turistická stezka Željina. Na Ugljan se můžete dostat trajektem ze Zadaru nebo přes most z ostrova Pašman.

Brač s nejkrásnější chorvatskou pláží
Brač, největší ze Středodalmatských ostrovů, se může pochlubit nejkrásnější chorvatskou pláží. Je jí 600metrový Zlatý mys u města Bol. Moře i vítr si s ním pohrává, jak uzná za vhodné, a tak několikrát za den změní svůj tvar. Velmi příjemnou atmosféru má i samotné město Brač.

Za návštěvu stojí klášter Blaca založený v 16. století mnichy prchajícími před Turky. Tam je nutné dojít po svých. Stejně jako k Dračí jeskyni, která leží nad osadou Murvica, kde se tak trochu – dovolenkově - zastavil čas. Nejkrásnější výhled na ostrov a moře je ze 780 metrů vysoké Vidovy gory. Na Brač, na kterém prý stojí 116 kostelíků a pyšní se krásnými plážemi, jezdí trajekty z Makarské a Splitu.

cestování Chorvatsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Chybí mi tu ostrov Hvar se zaručovaným počtem slunečních dní. Byla jsem tam a bylo to tam opravdu krásné.
Dana Puchalská
Moc pěkný je malý ostrov Šolta. Byla jsem tam konkrétně v zátoce co se jmenuje Maslinica. Je to kousek od Splitu.
Dana Kolářová
Zajímavá nabídka.
Naděžda Špásová
Přidala bych Vir a poloostrov Pelješac.
Jana Šenbergerová
Při pobytu u Karlobagu jsem navštívila jen Pag. Moc se mi tam líbilo. Dovezla jsem si odtamtud zajímavou kruhovou háčkovanou letní tašku s krukovými uchy. Do vnitrozemí jsem se ale nedostala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%