Technická památka - rozluštění
Foto: autor

Technická památka - rozluštění

10. 7. 2019

Ano, správně, jak mnozí poznali a jiní dohledali, jde skutečně o Nákladové nádraží Praha - Žižkov. Stavbu ve své době, ale nejen v ní, velmi ojedinělou a technicky de facto dokonalou. Ať architektonicky, stavebně/konstrukčně nebo funkčně. Dvě podzemní a tři nadzemní podlaží, vzájemně propojené soustavou tunelů, lávek a výtahů, byly po celých 66 let provozu nepřekonatelné. Mohutný provoz, kdy se zde denně vykládalo a překládalo téměř 300 vagonů zboží, se na jeho stavu samozřejmě podepsal, ale ne tak, jako 16 let po jeho ukončení. To místo mělo a má dodnes Genius Loci, což o dnešních "logistických centrech" (jímž bezpochyby z pohledu dneška tato stavba je), se říci rozhodně nedá. 

Pamatuji ty časy, pamatuji na brigády, kdy za jeden den se dalo vydělat i úctyhodných 120,- Kčs. Foti jsem tam několikrát a chodím tam dodnes. Dlouhá léta se vedou více či méně odborné, ale i zcela občanské debaty o otázce takřka Nerudovské..... "Co s ním???"

Tu a tam se zde konaly akce, výstavy, umělecké dílny, byla zde otevřena i kavárna, to vše s úmyslem oživit a zachránit tuto památku. Jenže žijeme v době, kdy stále více vítězí peníze a zájmy developerů nad rozumem a zájmy občanů. Zda a jak dlouho tu ještě bude, to je otázka, na kterou můžeme čekat tak dlouho, než dostane demoliční výměr. Stejně tak, jako tomu je v mnoha jiných případech.

Fotohádanky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Taky jsem tam loni na podzim byla fotit, dokud je co - má teď takové kouzlo zániku...příroda si bere svoje...
Zuzana Pivcová
Na nákladovém nádraží jsme se byly naposledy podívat před několika lety, když tam byl přechodně vystavován tzv. legiovlak.
Dana Puchalská
Jsem ráda, že jsem to uhádla. A byla by to ostuda, kdyby se mi to nepodařilo. Nedávno jsem se dívala v televizi na nějaký pořad o zvířatech(název už nevím). A tam jakýsi pán hovořil o tom, že tam je obrovská kolonie šneků z Balkánu. Prý sem přicestovali vlaky se zbožím. A nikde jinde se nevyskytují.
Helenka Vambleki
Kdysi neodmyslitelná železniční nákladní doprava byla vytěsněna kamionovou, která zatěžuje naše silnice, dálnice. Na silnicích umírají řidiči i chodci. Nervozita hýbe celou řidičskou armádou z objížděk, nekonečných oprav, zúžení do jednoho pruhu, neodklizení sněhu, spadlými mosty... a z důmyslného železničního překladiště bude za chvíli jen hromada sutin nebo zde vznikne další tolik potřebné nákupní centrum

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.