Zamyšlení
Foto: autorka

Zamyšlení

11. 7. 2019

Vážení íčkaři,
léto je v plném proudu. Slunce umírnilo naše grilování a doufám, že se koncem týdne, podle předpovědi počasí, dočkáme kýžené vláhy. Mám ráda déšť hlavně v noci, když bubnuje do střechy, ale když musím někam cestovat s deštníkem, tak to mi moc nevyhovuje. Letošní léto vyhlížím každý mrak, ze kterého by mohlo pršet. Ale i ten, co vypadá na déšť, nás jen lehce mime a ani kapka. Je to zoufalé, ještě že máme 4 velké nádrže a 10 sudů – každý má 200 litrů. Ale když dlouho neprší, i to se lehce spotřebuje. Tak se v duchu těším na páteční avizovaný déšť. No, uvidíme, nezbývá jen se snad modlit za déšť...
A když bude pršet a možná i nějaká ta bouřka se objeví, tak budeme doma odpočívat a já bych vám k tomu odpočívání nabídla krátké zamyšlení. Poslala mi ho jedna z mých opravdových kamarádek, se kterou sledujeme články jednoho z našich předních vědců. Až toto zamyšlení budete číst, uvědomíte si tu pravdu, kterou si při běžném životě ani neuvědomujeme.

Děkujeme Vám pane Doc. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslave Maxmiliáne Kašparů, Ph.D., dr. h.c za Váš pohled na běžný život, že jste nám opět otevřel oči.


Hodnotový svět po celé generace znal tzv. sedmero hlavních hříchů:

pýchu
lakomství
závist
hněv
smilstvo
nestřídmost
lenost.

Postupem času se jejich obsah proměnil do dnešní podoby:

z pýchy               se stalo zdravé sebevědomí;
z lakomství        zákon ekonomiky;
nestřídmost      se povýšila na vyšší životní úroveň;
závist                  v boj o spravedlnost;
hněv                    ve zdravou reakci na nekorektní jednání druhých;
smilstvo             v prevenci proti neurózám;
lenost                 se proměnila ve výraznou a chronickou tendenci odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu.

Díky této moderní nomenklatuře zbavil se starý kontinent těžkých hříšníků. Připočteme-li k tomu ještě jiné, dnes už málo známé, skoro archaické pojmy jako:

hulvátství,                                             které se změnilo ve svobodu projevu,
okrádání                                                definované jako svobodný trh,
zanedbanou výchovu dětí                  jako tvorbu vlastního názoru potomstva,
neúctu k tradici                                    proměněnou ve vítězství zdravého rozumu a
likvidaci pozitivních hodnot               jakožto zbavení se předsudků

Nacházíme se ve známém prostředí uprostřed Evropy. K tomu dodám, že:

svoboda             se povýšila na svévoli jednotlivce,
tolerance           se proměnila v ustupování zlu
a korektnost     v povinný názorový koridor.

Celé shrnutí obsahu hříchů a jejich proměny v čase je nejen velmi poučné, ale určitě stojí za zamyšlení a já se s vámi chci o něj podělit.

 

                                                                    Mějte pohodové, letní dny...

 

titulní foto:pixabay.com.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Děkuji za reakci na Zamyšlení a to nejen těm, kteří jej komentovali, ale i těm, kteří jen bez reakcí četli. Za mě: ani pan docent není Bůh, aby našel návodné, učebnicové řešení pro řešení všech problémů. Já myslím, že řešení je hlavně v každém z nás. Ale v dnešní době se stačí podívat kolem sebe a bude vám zřejmé, že to asi nebude z velké části možné. My starší máme v sobě hodně dobrého, bylo to dobou a výchovou, ale ti mladí? Zodpovězte si každý sám....
Soňa Prachfeldová
Ano M.Kasparu je příjemný, laskavý , jen ne negativní. Řešení je jen a jen v lidech. Ti se semknou vždy, když je nejhůř . Myslím, že ti se zdravým selským rozumem tyto hodnoty uznávají více, než ti nejvyšší. A příroda nám ukazuje, jak umí s námi zatocit, když my si naši planety nevazime
Marcela Pivcová
Snad by se našlo bohužel i těch původních hříchů o několik více, například pomluvy, podraz, podvod... Vysvětlení té dnešní podoby je myslím hodně pravdivé. Ale pesimistům mohu dodat, že stále je kolem nás dost dobrých lidí - a přátele si přece vybíráme sami.
Ilona Erika Kolář
Přednášky a rozhovory s Max.Kasparu poslouchám ráda,je to velice chytrý pán.
Zdenka Soukupová
Taky v tom vidím hodně pravdy. A řešení? Že bychom začali malinko každý u sebe? Ale tím myslím spíš mladší generaci, my jsme byli vychováni ještě postaru... Už vidím, jak mi tu někdo řekne: a jak jsi tedy ty vychovala své děti? Já myslím, že dobře. Jsou to slušní a neproblémoví lidé.
Jitka Caklová
Řekla bych, že řešení hledat nemusíme. Příroda je moudrá a jak vidíme všude kolem, umí, bude umět a udělá to, že si to vyřídí sama - se všemi -, jak s těmi co ji chrání, tak s těmi co ji nemilosrdně drancují, ale i s těmi, co jen nečinně přihlížejí, protože jim to momentálně vyhovuje. Ale to už je o SKROMNOSTI. Dary přírody nejsou ZADARMO, jak jsem tu někde četla :-(
Jitka Caklová
Nějak v tomto prapodivném výčtu postrádám SKROMNOST a pochybuji, že v dnešním světě tento pojem ještě někomu něco říká.
Mirek Hahn
Jako anekdota je to slaboučké ale budiž.... Jinak to vidím jako nesmysl. Nevím kdo v takovém světě žije, kolem mne tyto "souvislosti" přijímány nejsou. Nehledě na to, že u některých je to tak nelogicky nesmyslné, že z toho na sto honů čpí chtění něco negativního tam napsat. Můj názor je tento: k negativnímu a pesimistickému vnímání světa mnohem víc příspívají vymyšlené hlouposti jako tato, než případná neveselá realita.
Marie Doušová
Zhodnotit svět a lidi v něm je hezké si přečíst,ale najít řešení, nejde tak snadno. Nyní je generace počítačů,chytrých telefonů a málo čtení knih a málo psaní.Vemete-li lidem počítače a telefony , tak nastane takový chaos,že nic nebude fungovat.Stali jsme se všichni závisláky . No modernizace se nedá zastavit,ale jednou se to bude muset řešit.
Marie Ženatová
Také jsem toto zamyšlení dostala, ale i já se ptám jako paní Alenka T. - je vůbec nějaké řešení?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.