Kočárky jako vzpomínka na dětství a mládí
Foto: autorka

Kočárky jako vzpomínka na dětství a mládí

13. 7. 2019

Město Bechyně, proslulé lázeňstvím, tradicí výroby keramiky, vysokým železobetonovým mostem přes Lužnici zvaným Bechyňská duha, zámkem a klášterem, řadou architektonických památek a turisticky lákavým okolím, svým letním návštěvníkům každoročně nabídne i zajímavé výstavy v Městském muzeu.

Tentokrát nás mimo jiné zaujala milá výstava s názvem Retrokárky paní Šárky. Jde o exponáty ze soukromé sbírky paní Šárky Špačkové. K vidění tu bylo (ve výstavních prostorách i ve vstupní chodbě) asi 80 kočárků pro děti i panenky, a to od prvorepublikových až po 90. léta 20. století. Z naší výroby převažovaly kočárky firmy Liberta, která je dnes údajně již v likvidaci, ale objevilo se tu i pár kousků zahraničních  (Německo, Itálie, Rusko, Velká Británie). Za povšimnutí stojí unikátní anglický Silver Cross, v němž se občas vozil i princ Charles. Myslím, že naše domácí kočárky si provedením ničím nezadaly s těmi zahraničními, které byly svého času k dostání především v Tuzexu.

Sbírka kočárků pak byla doplněna panenkami, kterých má majitelka údajně tolik, že zde musel být už proveden výběr. Z našich převládaly panenky značky Hamiro - mrkací a chodicí, a další hračky, především z někdejšího Gumotexu a Fatry.

Při pohledu na tuto retrosbírku vás možná trochu přepadne nostalgie. Ano, s něčím takovým jsme si jako holčičky hrály, v dalších kočárkách mnohé z nás vozily vlastní děti. Jak je to dávno!

Ale není třeba smutnit, naopak, vždyť výstava dokáže vykouzlit především úsměv na tvářích malých i velkých. A divili byste se, kolik obsahuje návštěvní kniha milých vzkazů od dnešních dětí! Máte-li tedy možnost, zavítejte do Bechyně. Výstava v Městském muzeu potrvá do 15. září.

Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Jako dítě jsem kočárek na hraní neměla. Hezký výstava i tvé přiblížení.
Lidmila Nejedlá
To je hezké...
Jitka Hašková
Zuzko díky za přiblížení krásné výstavy.
Ilona Erika Kolář
Strašně se mi líbí výstavy hraček, hlavně panenek a kočárků. Je to milé připomenutí.
Eva Krausová
Mě se vždy moc líbily kočárky proutěné s malýma kolečkama a líbí se mi, když vidím maminky, jak v nich vozí svá miminka i dnes. Můj otec v Bechyni byl, přivezl mi keramický hrnek, na který nechal napsat Eva Bechyně. To mne tenkrát moc potěšilo, mám ho dodnes jako památku na tátu.
Alena Vávrová
Moc hezké - po všech stránkách vzpomínkové - díky, Zuzko.
ivana kosťunová
Já jsem si s panenkami nehrála, v kočárku jsem vozila kocoura, ale přesto si ráda zavzpomínám
Marcela Pivcová
Podobných výstav - nejen kočárků, ale i jiných hraček - jsem viděla už několik. Vždycky hledám stejnou hračku, ať už panenku, medvěda nebo cokoliv jiného. co jsem jako dítě také měla. Kupodivu se mí to zatím ještě nepodařilo.
Dana Kolářová
Milá retro výstava.
Naděžda Špásová
Jé, kočárky. Víš, že už si fakt nepamatuju, jestli jsem jako dítě kočárek měla? Ty tvoje jsou epesní. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.