Měkké dovednosti jsou žádané zboží
Ilustrační foto: ingimage.com

Měkké dovednosti jsou žádané zboží

16. 7. 2019

Čím dál více personalistů a majitelů firem se při vybírání zaměstnanců zajímá o jejich takzvané měkké dovednosti.

Používají anglický výraz soft skills. Jde o schopnosti, které sice nelze změřit či porovnat, ale mnohdy o člověku vypovědí více než jeho diplom ze školy a potvrzení, kolik kurzů absolvoval. Měkké dovednosti bývají silnou zbraní lidí vyššího věku. Problém je, že o nich mnohdy nemají ani tušení.

Jaký zaměstnanec bude pro firmu, s jejíž prací souvisí neustálá komunikace s lidmi, větším přínosem? Ten, který má vystudovánu prestižní univerzitu, absolvoval několik kurzů etikety, krizové komunikace a mediální vědy, ale ve skutečnosti se oboří zle na číšníka jen proto, že mu místo kávy přinesl kapučíno?

Nebo ten, který má méně prestižní školu, žádné odborné kurzy, ale číšníka dokáže jemně upozornit, že spletl objednávku?

Manažeři a personalisté někdy zvou uchazeče o zaměstnání na pracovní pohovory na roztodivná místa, na nichž se mnohdy ukáže, jak dotyčný reaguje na nečekané nebo krizové situace, co ho znervózní, zda se umí chovat. Zkoušejí jejich chování třeba v restauracích a někdy při tom s nimi i jejich personál spolupracuje, aby se ukázalo, zda se  prověřovaný člověk nechá snadno rozčílit.  Někomu se to možná může zdát přehnané, ale když jde o významné pozice či místa, na kterých firmě velmi záleží, opravdu se to děje.

Každopádně přechází doba, kdy žádaní byli takzvaní mladí všehoschopní dravci.

„Atraktivní a charismatičtí uchazeči nemusí být vždy ti nejschopnější. Přesto se však v náboru tendence posuzovat kandidáty tímto způsobem vyskytuje,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka firmy Grafton Recruitment a dodává: „Tradiční výběrové řízení přináší jen omezený obraz o měkkých dovednostech, které představují stále důležitější složku profesního působení. Jsou to schopnosti, které nemůžeme exaktně změřit, jednoduše prokázat a jasně kategorizovat odpověďmi ano či ne. Vyplývají z charakteru povahy kandidáta a z vlivů okolí a projevují se v dané situaci. Ve zkratce je to spektrum reakcí na různé podněty.“

S podobnou situací se před časem setkal padesátiletý Martin, který se hlásil na práci správce budovy. „Překvapilo mě, že se už i na takovou pozici vypisuje výběrové řízení. Měl jsem zkrátka přijít na určité místo a tam nás bylo osm chlapů. Všichni byli mladší. Někteří byli sebevědomí sympaťáci, až jsem se divil, proč se hlásí na takovou práci, ale jsme z malého města a tady moc příležitostí není,“ vysvětluje. Nakonec mu po týdnu z firmy volali, že práci dostal právě on. Po půl roce je velmi spokojený a dostal ve firmě ještě další úkoly a vyšší plat. „Až později mi došlo, že si nás testovali, jak řešíme krizové situace. Já jsem typ, který se nebojí vzít do ruky volant, šroubovák ani hadr na podlahu a asi to šéfové pochopili. Ti mladí kluci tam spíše mluvili o tom, jak umějí komunikovat s lidmi a podobně a byli dost sebevědomí. Překvapilo mě ale, že jsem ve svém věku takto uspěl,“ vypráví. 

Personalisté se u mladých lidí čím dál častěji setkávají s tím, že se už v pracovních pohovorech takzvaně naučili chodit. Vědí, na co se jich budou ptát, mají připravené odpovědi. Vědí, co personalisté rádi slyší. Lidé vyššího věku, kteří mnohdy strávili v jednom zaměstnání řadu let a na časté střídání práce, tudíž na časté pohovory, nejsou zvyklí, bývají naopak nejistí, nervózní. Zastřou tím však mnohdy své schopnosti, zkušenosti.

Ve světě personalistiky se však nyní používají podivuhodné metody mající za cíl ulovit ty ideální zaměstnance. Modelovým případem otestování měkkých dovedností je například už zmíněný pohovor v restauraci, při kterém tajně spolupracující číšník podle předem daných instrukcí splete objednávku. Uchazeče o práci v automobilce zase někdy personalisté testují, když se s nimi jedou projet v autě. Některým lidem se už stalo, že personalisté pořádali pohovor v lunaparku a vzali je na ruské kolo. Takové věci se dějí především uchazečům o manažerské posty. Personalisté jsou totiž přesvědčeni, že neobvyklé situace prověří, zda jsou schopni čelit čemukoli nečekanému.

„Prověrky soft skill se vlastně dělaly už před desítkami let, jen se jim tak ještě neříkalo. Traduje se, že když Tomáš Baťa hodlal někoho povýšit, pozval onoho zaměstnance na oběd a podle toho, jak se ten člověk choval při jídle, padlo rozhodnutí. Dokonce se konkrétně zachovalo tvrzení, že pokud si daná osoba osolila pokrm ještě před ochutnáním, Baťa jí vyšší post nedal,“ uvedla Jitka Součková.

Každopádně je to sympatický trend. Mnohem příjemnější než doba nedávná, kdy byli lidé už ve věku kolem čtyřicítky mnohými personalisty označováni za zbytečné starce, natož, aby se tak ještě někdo zajímal, co doopravdy umějí, jak reagují v nečekaných situacích, jaké jsou osobnosti. Ono totiž to, jestli má někdo řidičský průkaz na traktor, svářečský kurz nebo státnici ze tří jazyků se porovnat dá. Ale jak se ten člověk pak v práci bude chovat, když nastane nějaký problém, to pozná jen zkušený personalista a věk uchazeče v tom mnohdy roli vůbec nehraje.

práce
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vlasta Simonová
Hodnotné myšlenky v citlivě psaném článku.
Anna Potůčková
Pozdě ale přece! Takových suverénů v mém bývalém závodě by se našla velká spousta. Ale když byla krize, bylo málo lidí, tak museli chodit THP pracovníci i na dílny k baličkám, kde se ukázalo jak jsou neohrabaní a díky nim se nenajelo. A vrcholem bylo, když na konci směny se sebrali a šly do svých kanceláří aniž by okolo sebe a stroje uklidili. Dělala jsem tehdy partačku a jednoho chytrolína jsem chytla za triko a vrátila jej zpět se slovy: To se nestydíte aby za Vás uklízely ženy které mají před důchodem? Pak jsem to řekla i na poradě, že je příště nechceme, že za ně dělat nebudeme. Pak se mně výrobní náměstek ptal o které jedince šlo a víckrát jsem je na naší dílně na výpomoc neviděla.
Dana Puchalská
Velmi zajímavý článek. Ano, někdy je chování takových "vedoucích" pracovníků na pováženou.
Zdenka Soukupová
Jo, jen by se to mělo rychle rozmnožit. Aby se pak nestávalo to co mě, když mi šéf (ve věku mého syna) před odchodem do důchodu řekl, že strategií firmy je zbavovat se důchodců. Na to jsem neměla co říct, a že nejsem zrovna málomluvná...
Jana Šenbergerová
Ale že jim to trvalo, než na to přišli. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%