Alejí Praotce Čecha na Říp
FOTO: autorka

Alejí Praotce Čecha na Říp

20. 7. 2019

Zeměkoulí vede plno pěkných cest, ale na Říp jenom jedna může vést - dovolím si parafrázovat Waldemara Matušku. První část věty je pravdivá, druhá nikoliv.

Na bájnou horu Říp, ten puchýř, klobouk či prs matky země, račte si vybrat, totiž nevede jen ta nejznámější a nejvíc používaná cesta z Rovného, kterou jste někteří se mnou na vlastní nohy absolvovali. Když se podíváte na mapu, zjistíte, že se k ní stáčejí barevné nitky z různých míst. Jednou z nich je i nitka barvy modré, která se z klubíčka turistických cest začíná odvíjet v Ledčicích. Pojďte se se mnou projít jinou řipskou alejí, než tou, které jste možná spolu se mnou pomohli k titulu Alej Ústeckého kraje 2018.

Z Ledčic je to k úpatí Řípu jen asi pět kilometrů, a přesto se projdete dvěma kraji a dvěma okresy. Ledčice totiž leží na samém okraji Středočeského kraje a okresním městem mu je Mělník, zatímco Říp máme v kraji Ústeckém a okresním městem mu jsou Litoměřice. Ledčice je poměrně malá obec, obklopená lány polí. Mají tam kostel sv. Václava, který nemůžete přehlédnout při jízdě po dálnici D8. Však vás taky hukot dálničního provozu bude provázet drahnou dobu při chůzi romantickou krajinou. Nedaleko vyrostla štěrkopískovna. Jako tip na výlet s dětmi by se mohla hodit informace o HistoryParku, kde se mohou seznámit s prací archelologa a historika, zkusit si vykovat hřebík, utkat látku apod.

Nicméně nás čeká letní procházka prosluněnou alejí o délce dvou kilometrů. Tato alej nesestává z prastarých velikánů, mezi poli se vine stromořadí staré jen asi deset let. Tehdy alej se třemi sty stromy nechala vysázet obec Ledčice až na okraj Středočeského kraje a nainstalovala tu Naučnou stezku Praotce Čecha s devíti tabulemi. Po několika letech bylo dílo dovršeno dosazením aleje i za hranicí Středočeského kraje a alej tak spojila obce Ledčice a Mnetěš, která je již v kraji Ústeckém. V aleji najdete lípy, javory a duby.

Stojíme nyní u přístřešku za Ledčicemi s obnoveným křížkem, za zlatavými lány vykukuje na obzoru Říp a záhy nás čeká pomyslná brána se vstupem do aleje. Věřte mi, že putování alejí mezi klasy je velmi romantické a já si v duchu znovu opakuji díky praotci Čechovi, že zůstal právě tady. Alej končí u železničního přejezdu u obce Kleneč, která už je přímo pod Řípem. Modrá značka vede skrz vesnici až pod Říp, kde se nakonec barevné nitky spojí a dovedou vás nahoru na Říp. Já jsem tentokrát nahoru nevystoupila, ale obešla jsem ho a sešla známou alejí do Rovného na druhé straně Řípu. Na mě tam čekal odvoz, ale vy můžete dojít pěšky až do Roudnice nad Labem a jet vlakem do Prahy. Trasa Ledčice - Roudnice nad Labem je dlouhá 12 km. Pokud jste do Ledčic přijeli autem, nezbyde vám než se tam vrátit. V Ledčicích jste autem z Prahy po D8 za necelou půlhodinku nebo se tam dostanete autobusem.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Alej Praotce Čecha se stala Alejí roku 2019 Ústeckého kraje. Gratuluji!
Alena Tollarová
Tato alej soutěží v anketě Alej roku 2019. Kdybyste měli chuť, dejte jí svůj hlas. Jestli máte někdo chuť, můžete i letos hlasovat v anketě Alej roku. Letos tam opět soutěží alej na Říp, tentokrát ta od Mnetěše. Psala jsem o ní: https://www.i60.cz/clanek/detail/23540/aleji-praotce-cecha-na-rip . Odkaz na hlasování je: https://alejroku.cz/2019/mnetesska-alej a hlasuje se do 7. ledna 2020. Děkuji.
Marta Kucharovičová
Ja, hoci Slovenka som na Řípe bola. Dokonca 2x. Alej-krásná, cesta trochu namáhavá, niesla som vnučku. Výhľad som si užila. Říp je také moje vodítko na ceste z Prahy na sever.
Karel Boháček
No nevypadá použitě, málo turistů ?
Květuše Pinkasová
S dojetím jsem sledovala naší bájnou horu Říp, když jsme se seniory v podvečer z Prahy mířili do Švédska - Norska. Krásné Alenko. Je vidět, že je to Tvá srdeční záležitost. Opět nádherně jsi nám přiblížila naše dějiny přírodou zase z jiné strany i s popisky a radami k procházce i jinou trasou, aleji, třeba z Ledčcic. Je to můj sen, který se mi ještě nesplnil ani třeba ze známého Rovného. V mobilu stále mám foto aleje z Tvé loňské úspěšné alejové soutěže.
Věra Ježková
Ali, bezva. Jsem moc ráda, že jsem tu jednu cestu s tebou absolvovala. :-)
Lidmila Nejedlá
Takové aleje v polích mám také ráda. Obilné pole, lipová alej, boží muka a hora Říp, to je krásný obraz české krajiny.
Soňa Prachfeldová
Bájný Říp , člověk když může, rád se tam vypraví. Kaple je nádherná. Je dobře , že se vysazují nové aleje .
Naděžda Špásová
Byla jsem na Řípu 2x, jednou jsme šli alejí, podruhé ze Ctiněvse, to bylo horší. V každém případě, procházka je to moc pěkná. :-)
Marie Novotná
Tahle alej, jak se mi zdá, je mnohem mladší, než kterou jsme spolu šlapaly. Nic to neubralo na krase. Naopak. Vsak výšlap stojí za to, stát na Řípu, koukat dolů, ať přijdeš z jaké chceš strany. Díky průvodkyně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.