(Ne)hoří, má panenko!
Foto: autorka

(Ne)hoří, má panenko!

20. 7. 2019

Film Hoří, má panenko! režiséra Miloše Formana v době svého vzniku mnoho diváků pobavil, některé však i rozladil. Každopádně způsob, jakým prezentoval tehdejší venkovské hasiče, byl místy více než kritický. Rozumově poněkud omezení, nepoctiví, bez skutečného zájmu o svou práci.

Sbor dobrovolných hasičů v Týně nad Vltavou slaví právě 145. výročí svého vzniku. Za ta desetiletí, kdy jsem tady žila a stále ještě sem v létě pravidelně jezdím, mohu říct, že si hasiči zaslouží uznání či úctu. Některé roky byly takřka "na denním pořádku" zemědělské požáry, jindy museli odčerpávat vodu ze zaplavených sklepů při vydatných deštích (nemluvě o povodni 2002) nebo likvidovat lesní polomy a svou roli sehráli i v několika případech tonutí osob ve Vltavě. Jejich práce je však samozřejmě mnohem obsáhlejší.

V Městském muzeu v Týně nad Vltavou probíhá v současnosti výstava mapující historii a současnost hasičstva. Z ní si kromě přiložených fotografií dovoluji uvést několik informací.

Sbor dobrovolných hasičů byl založen v rámci hasičsko-tělovýchovné jednoty v roce 1874. Jeho hlavními úkoly bylo být připraven pro případ požáru, chránit majetek a životy obyvatel, udržovat tělovýchovu a pořádat společenské akce. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů v Týně má 138 členů, nejen činných, ale i pouze přispívajících, často celé rodiny. V současnosti existuje v jejím rámci i ženské družstvo a kroužek Mladých hasičů. Jednotka spadá pod Krizové řízení města. Je vybavena cisternovými i dopravními automobily a motorovým člunem.

Vedle dobrovolných hasičů existuje v Týně ještě pobočka profesionálního Hasičského záchranného sboru v Českých Budějovicích. Její pracoviště je v Týně od roku 1982. Panuje zde nepřetržitý 24-hodinový třísměnný provoz o 6 lidech, který má být v dohledné době vzhledem k blízkosti Jaderné elektrárny Temelín v každé směně ještě o 2 lidi posílen.

Hasičský sbor dnes sídlí v moderním objektu na okraji města. Dřívější tzv. hasičská zbrojnice byla v zámeckém nádvoří u náměstí. Dodnes si pamatuji, jak kdysi (bylo to o víkendu) začala houkat siréna, ohlašující požár. Přála bych vám vidět, jakou rychlostí se hasiči dostavili k zbrojnici - auty, na kolech, pěšky. Byla to skutečně otázka minut a nejednalo se o žádný hraný nácvik.

Prohlédněte si tedy se mnou na závěr alespoň několik fotografií z vltavotýnské výstavky. Doufejme, že i přes vrcholně zajímavou práci budou muset hasiči zasahovat v běžném životě co nejméně.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Dědečku sedněte si blíž k ohni, ať vám není zima.
Lidmila Nejedlá
Na hasiče nedám dopustit. Film Hoří, má panenko, pochopí jen český člověk. Takovou tragikomickou nadsázku v cizině nechápou a mají mylný pojem o naší mentalitě.
Soňa Prachfeldová
Dobrovolní hasiči vše dělají ve svém volném čase, spolupořádají dětské dny a j. vážím si jich.
Karel Hyndrák
Dobrovolní hasiči se v ČR těší zasloužené úctě. Ukázalo se, že jsou jediná velká organizovaná síla. Armáda a policie jsou proti nim mejdlíčka. V mojí rodné městysi Lhenice byli odjakživa hasiči a sokolové motorem veřejného života. Sokolové postavili v roce 1935 moderní sokolovnu, krychlovou budovu s plochou střechou. V sokolovně se odehrával všechen společenský život (kino, divadlo, plesy). Vrcholem zimní plesové sezóny byl Hasičský ples. Cca 5 let po uvedení filmu „Hoří má panenko“, byl mráz v den hasičského plesu. Hasiči začali v sále vytápět už ve 15:00 a to sice hodně. Jeden ze střešních trámů vedl komínem. Kolem půlnoci, během hasičského plesu, začala sokolovna hořet. Evakuace podnapilců byla obtížná, nicméně se povedla. Hasiči volali svým soudruhům do Netolic (8 km) a ti to považovali za dobrý vtip. Nepřijeli. Než přijeli hasiči z Českých Budějovic, propadl se strop a ze sokolovny zůstaly 4 stěny. Jó, život tropí hlouposti.
Marie Doušová
Film jsem viděla a nějak mi při něm bylo smutno. ale hasičů si velmi vážím ,jejich práce je velmi riziková a potřebná. Dík za zajímavý článek a pěkné foto z výstavy.
Věra Ježková
Zuzko, moc hezké téma. Hasiči jsou fajn. Díky.
ivana kosťunová
Když se zeptáte kteréhokoliv malého kluka, čím by chtěl být - odpoví vám, že chce být hasičem. Prostě je to povolání pro správné chlapy.
Naděžda Špásová
Zuzko, film byl nadsazený, ale mám ještě v paměti hasičské plesy. Tombola se sice nekradla, ale, použiji jedno trochu nelichotivé rčení, držka v louži vždycky byla. Ale plesy měli hasiči pěkné. Dneska to amatérský hasič i profík berou určitě zodpovědněji. :-)
Hana Práglová
Hasičský sbor v místě;to je učiněný poklad. Jak píše Hela;mimo svou nezávidéníhodnou práci je možné si s nimi zajistit exkurze;besedy,návštěvy v MŠ či ZŠ. Vše s obdivem...
Helenka Vambleki
Dík za přiblížení výstavy. V Ostravě máme hasičské muzeum, hlavně děti ho mají rády. V Bohumíně působí hasičský sbor v každé městské části a mimo práce samozřejmě ještě baví obyvatele různými dalšími společenskými aktivitami/zahradní slavnost, opékání makrel, smažení vaječiny, plesy..../

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.