V našich zeměpisných šířkách většina z nás do nedávna používala k dochucování pokrmů hlavně bylinky, které vyrostly na zahrádce. Bez majoránky, petržele, libečku nebo pažitky a dalších si tradiční česká jídla dokážeme představit jen těžko. Jejich společným jmenovatelem je vysoký obsah vitaminů, a to zejména v čerstvém stavu. Přidejme k nim i další druhy, jako je pepř, nové koření, kmín či například paprika, jež mimo jiné podporují trávení. Ne každý však zná a používá i exotické koření a to je škoda. Dejme mu šanci. Pokud vám chutnají například indická jídla, při jejich přípravě se bez speciálních dochucovadel neobejdete.
Indie jako kolébka léčivého koření
Indie k vaření od pradávna přistupuje vlastně jako k léčení. Vaření je totiž úzce spjaté s původním indickým medicínským systémem – ájurvédou. Specifické je v tom, že koření či byliny nepoužívá jako dochucovadla jídla, ale jako nástroje k upevnění zdraví. Množství koření v indické kuchyni je opravdu bohaté. Nesmí v ní chybět například adžvajn, římský kmín, pískavice řecké seno, kardamom, koriandr, chilli, hřebíček, pepř a samozřejmě kurkuma, u které stojí za to se na chvilku zastavit. Proč? V české kuchyni totiž za poslední léta hodně zdomácněla a je čím dál oblíbenější.
Co dokáže kurkuma
Tradiční léčivé účinky kurkumy jsou zajímavé. Má pozitivní vliv na srdce, játra a plíce, na trávicí, oběhovou a dýchací soustavu. Ve vyšších dávkách posiluje zažívání a zlepšuje střevní mikroflóru. Je také výborným antibakteriálním prostředkem při chronických nemocech a oslabení organismu. Díky své schopnosti čistit krev byla často užívaná jako podpůrný prostředek při léčbě zánětů, ale také jako podpora při očistě organismu. Velké úspěchy kurkuma dlouhá také sklízí u kloubních onemocnění, artritidy či revmatu. Dost pádné argumenty k tomu, abychom tomuto druhu koření věnovali pozornost.
Proč je tak účinná?
Kinické testy prokázaly, že kurkuma vděčí za své doslova zázračné účinky látce zvané kurkumin. Jde o žlutooranžový pigment patřící mezi polyfenoly, který patří mezi silné antioxidanty. Bylo vypozorováno, že kurkumin potlačuje záněty v těle, a to bez vedlejších účinků. Pokud jde o léčivé účinky, má užívání kurkumy malý háček. Ve vyšších dávkách, jež by mohly příznivě působit na zdravotní obtíže, je totiž hůře vstřebatelná. Proto je dobré používat ji v tobolkách – doplňcích stravy.
Na co si dát pozor
Je důležité, aby nebyla kurkuma obsažena v jedné kapsli spolu s dalšími látkami určených pro léčbu kloubů. Snižuje to totiž její vstřebatelnost, protože se na sebe látky navážou. Proto je vhodné studovat složení kloubních preparátů a zvolit si preparát od výrobce, který zná původní ájurvédské postupy. Klinické pokusy ukazují, že pokud si vyberete tobolky, v nichž byla kurkuma dobře zpracována a kurkumin v nejvyšší možné míře zachován, je možné, aby takový preparát nahradil některá tradičně užívaná kloubní farmaka, která nejsou postavena na přírodní bázi. Skvělým tipem je například přípravek Flexofytol, který koupíte v lékárnách.