Koně dojali klienty domova pro seniory přímo u jejich lůžek
FOTO: Senior Centrum Sene Cura Olomouc

Koně dojali klienty domova pro seniory přímo u jejich lůžek

23. 7. 2019

Jedno červencové dopoledne se stala v olomouckém SeniorCentru SeneCura nezapomenutelná událost.

Domov pro seniory poprvé navštívila chovatelka koní Martina Skokánková se svými dvěma svěřenci, Famirem a Fabiem, kteří vnesli do domova zážitky plné dojetí. Koně totiž zavítali až do pokojů klientů upoutaných na lůžka.

Nejdříve proběhla obecná beseda o chovu koní, následně si pak klienti SeniorCentra vyzkoušeli hřebelcování, krmení i zaplétání copánků z dlouhé hřívy. Ti odvážnější měli možnost si koně povodit a vyzkoušet jízdu v sedle. Dojetí a potlesk zněl celou zahradou domova ve chvíli, když se pětadevadesátiletý klient za pomoci asistentek vyhoupl se do sedla. „Je to nádherný pocit,“ svěřil se pan Karel, zatímco něžně hladil Famira po krku. Další klientka, paní Špundová, která se zamlada o koně starala, neváhala, a šla si také zajezdit.

Následně koně rozvážně vstoupili do budovy domova. Došli až na pokoj zcela imobilních klientů, čímž se všem přítomným zatajil dech. Kůň, který se do pokojíku jen s námahou vešel, se sklonil nad klientkou, která k němu s očekáváním natáhla ruce. Kůň se nechal hladit a pak opatrně položil hlavu až na lůžko. „Oběma jim zářily oči nadšením. Zavládl klid a naprosté souznění člověka a zvířete,“ dodal ředitel olomouckého SeniorCentra SeneCura Vítězslav Rychlý.

Po tomto speciálním zážitku se všichni shodli, že se koňská návštěva musí určitě brzy zopakovat. „Už věříme na zázraky, protože jsme jeden zažili. Ještě nyní v nás doznívají pocity dojetí. Famire a Fabio, děkujeme vám a brzy na viděnou “ vyjádřila se aktivizační pracovnice Lenka Bazgerová.

SeniorCentrum SeneCura Olomouc je domov pro seniory a domov se zvláštním režimem, který poskytuje péči seniorům s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence. Každý den SeniorCentrum připravuje pro své klienty různé aktivity, jejichž cílem je, aby život seniorů pokračoval dál i po příchodu do domova. Aby byli i nadále součástí společenského života, zůstali aktivní a zažívali krásné okamžiky.

domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Řada seniorů, kteří se o sebe jen s velkými potížemi, nechtějí do domova důchodců, protože se musí vzdát svého čtyřnohého kamaráda, s kterým prožili podstatnou část života a dělali jim společnost. Některé seniorskédomovy chovají podle možností několik kočiček a pejsků, s kterými mohou klienti jít na procházku či si je pohladit. Všude se to setkává se zájmem. Proto popisovaná událost byla určitě velmi dobře přijata.
Marie Doušová
Vnikly mi slzy do očí při pohledu na obrázek a atmosféru tohoto počinu.Mám ráda koně a je to až neuvěřitelné,že je možné něco takového podniknout .Přeji ještě hodně takových zážitků pro seniory.**********
Alena Vávrová
Téměř neuvěřitelné.
Anna Potůčková
Dojemný článek, v dnešní době všelijakých možných předpisů téměř zázrak.
Libor Farský
Jsem nadšený ! ♥
Jitka Hašková
To je úžasné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.