Chvála knihobudek
Foto: autorka

Chvála knihobudek

27. 7. 2019

Nepředpovídala jsem jim velkou budoucnost. Znajíc potřebu zničit a/nebo odcizit vše, co lze, jíž se vyznačuje část našich spoluobčanů, obávala jsem se, že brzy zaniknou. Mám velkou radost, že jsem se mýlila. Knihobudky tu jsou stále. Chodím vlastně jen ke dvěma. Ta menší je naproti našemu domu u parku, ta větší na frekventovaném místě u stanice tramvaje a metra na Palmovce. Další občas potkávám na svých toulkách Prahou. Jejich princip, tak krásně jednoduchý, mi vyhovuje. Několik dní poté, co jsem do budky vložila svoji knihu, se jdu podívat, jestli tam ještě je. A potěší mne, když ji nenajdu.

Nedávno jsem na Palmovce objevila dvě knížky povídek I. A. Bunina. Obě v sobě měly vlepen bílý lísteček s následujícím textem: „Projekt ,Kniha do vlaku´. Jsem kniha z kralupské městské knihovny a jsem ráda, že máš zájem si mě přečíst. Pokud se ti bude chtít, dej vědět, kam až jsem se podívala. Zprávičku můžeš poslat na e-mail: vedouci@knihovnakralupy.cz. Přeji hezké počteníčko.“ Knížky vyšly v letech 1988 a 1989. Přestože jsem si myslela, že projekt už nejspíš skončil, na uvedenou adresu jsem napsala. Sdělila jsem, že si knížky nechám a místo nich dám jiné. Ke svému velkému překvapení jsem vzápětí obdržela od paní vedoucí knihovny poděkování.

Z webové stránky wiki.knihovna.cz jsem se dozvěděla, že knihobudky vznikly v Praze v roce 2013 jako originální, neziskový projekt. Byl to moc hezký nápad prima lidí, kteří mají rádi knížky. Nové, i ty hodně osahané. Děkuji všem, kteří se do provozu knihobudek zapojují a kteří je využívají. Mé poděkování patří i těm, kteří knihy ve svém životě nepotřebují, a přesto neničí to, co druhým dělá radost.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Knihobudky jsou chvályhodný počin. U nás ve městě jsou dvě a na poliklinice funguje docela velká knihovna. Knihobudky jsem na jaře pilně krmila, ale nakonec jsem - podle toho, jak rychle knihy mizely, nabyla dojmu, že nekončily u zájemců o čtení, ale o papír do sběru.
Vladislava Dejmková
Budky fungují leckde, moje oblíbená je v Poděbradech. Kdykoliv tam přijedu na delší dobu, najdu si tam něco ke čteni. Loni jsem knížky našla i v Telči - jsou umístěné v sedadlech laviček u rybníka.
Zuzana Pivcová
Poprvé jsem zjistila, že je možno dát knížky do pasáže Lucerna, to už je pár let. Nedávno tu jedna paní inzerovala, že shánějí knihy do Domova pro seniory, avšak má nabídka zůstala bez odpovědi. Ale nevzdávám to. Jakmile zjistím místo, kde můžu knížky poslat "do světa", ráda to udělám. Budky jsem viděla např. v Poděbradech. Teď jsem ráda za Tvé tipy.
Naděžda Špásová
Věrko, je to určitě moc dobrý nápad. V Praze možná funguje, ale v našem městě by to bylo k ničemu. Leda by u těch budek stála stráž. Vandal nezná překážky. :-)
Libuše Křapová
Tento projekt mi je také velmi sympatický, A popsala jsi přesně i mé obavy, když jsem se o něm dozvěděla, i mé potěšení, že funguje dále bez větších problémů :-) Díky za článek, Věrko :-)
Irena Mertová
Mně se to také líbí, ale zatím jsem při cestách po Praze na žádnou nenarazila. Tak snad ta na Palmovce bude nejblíž...
Jitka Hašková
Moc hezky jsi to Věro napsala.
Jitka Hašková
První knihobudku jsem kdysi objevila v zahradě roztockého zámku. Jsem ráda, že existují. Objevila jsem také možnost půjčovat si knihy nebo je darovat v kavárně Nona, která je v budově Nové scény vedle Národního divadla.
Libor Farský
To je úžasné !!! ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...