Zamyšlení na sklonku života
FOTO: Wikipedia.org a pixabay.com.

Zamyšlení na sklonku života

30. 7. 2019

Není to tak dávno, co jsem dostala jeden mail. Na rozdíl od jiných, které mi z velké části nic nepřinesou, jsem tento přečetla jedním dechem, slzy mi kanuly po tvářích a po celém těle mě mrazilo.

Tolik pravdy na konci úspěšného, báječného života jsem snad ani nečekala, zvláště pak od člověka, který si svou prací splnil sen. Díky jeho práci se zařadil mezi nejbohatší lidi na této planetě. Ale ani to nestačilo. Zákeřná nemoc – rakovina slinivky ho stejně po 7 letech od diagnostikování dostihla a ukončila jeho pohádkový život. Na konci života byl stejně sám se svojí nemocí, sám stál před branami nekonečna, zbyly jen vzpomínky a láska nejbližších...
Žádné peníze světa nemohou pomoci, když je člověk nemocen, trochu snad v lepší péči. Zkrátka za peníze se zdraví ani život nedají koupit. Moudro pro všechny chudé i bohaté na této planetě, které by si všichni měli uvědomit, když se ženou jen a jen za penězi. Do hrobu si stejně s sebou nic krom oblečení nevezmou.
Možná, že vám přijde vhod moje sdílení slov jednoho ze známých lidí na této planetě, který posunul vědu, techniku a lidstvo o velký kus kupředu. A tím tu tak nějak bude stále s námi....
Děkuji Steve, tam někam nahoru za vše a hlavně za Vaše poslední slova, která by měla posunout všechny lidi v jejich myšlení. Asi, nebo spíš určitě, se to stane, jen u mála z těch miliard na Zemi, nicméně i to je úspěch. Nadále budou světu vládnout peníze, bez kterých se sice nedá žít, které osvobozují, ale zdraví a život si za ně nekoupíš...

Steve Jobs:                              
Došel jsem až na vrchol úspěchu ve světě byznysu. V očích druhých je můj život nejspíš ztělesněním úspěchu. Nicméně mimo práce mám jen málo radosti. Na konci je bohatství jen aspektem života, kterému jsem přivykl.
Když teď ležím na nemocniční posteli a promítám si celý svůj život, uvědomil jsem si, že všechno to uznání a bohatství, na kterém jsem si tolik zakládal, zbledlo a ztratilo význam tváří v tvář blížící se smrti.
Ve tmě se dívám na zelená světla strojů, které mě udržují při životě, a slyším jejich mechanické bzučení. Cítím, jak se blíží dech boha smrti. Teď už vím, že když nakumulujeme dostatečné bohatství, aby nám vydrželo po zbytek života, měli bychom usilovat i o něco dalšího, co s bohatstvím nesouvisí. Mělo by to být něco mnohem důležitějšího: možná vztahy, nebo umění, snad sen z mládí…
Bezuzdné následování bohatství nás promění v pokřivené bytosti, jako jsem já. Bůh nám dal smysly a možnost cítit lásku v srdci každého, ne iluzi, kterou přináší bohatství. Bohatství, jež jsem vyhrál v mém životě, si nemůžu vzít s sebou.
Mohu si odnést jen vzpomínky vysrážené láskou. To je skutečné bohatství, které vás bude následovat, doprovázet a dodávat vám světlo a sílu k tomu jít dál. Láska může cestovat tisíce mil. Život nemá žádné omezení. Jděte tam, kam chcete jít. Dosáhněte výšin, kterých chcete dosáhnout. Je to všechno ve vašem srdci a ve vašich rukou.
Jaká postel je nejdražší na světě? Nemocniční postel. Můžete zaměstnat někoho, kdo bude řídit vaše auto, někoho, kdo pro vás bude vydělávat peníze, ale nikdy nemůžete najmout někoho, kdo by za vás nesl vaši nemoc. Ztracené materiální věci lze nalézt. Ale je tu jedna věc, která nemůže být nikdy nalezena v případě ztráty ~ život. Když jede člověk na operační sál, uvědomí se, že existuje jedna kniha, kterou má ještě dočíst ~ Kniha zdravého života.
Bez ohledu na stadium života, v němž se nacházíte, budete každý jednou čelit dnu, kdy se opona zatáhne. Ochraňujte lásku k vaší rodině, lásku k svému partnerovi, lásku vůči svým přátelům. Mějte sami sebe rádi a s láskou opatrujte ostatní. /zveřejněno 13.11.2015/

                                        Steve Jobs – zakladatel Apple svůj boj s rakovinou prohrál  5.10.2011  R.I.P.

Před svou smrtí pronesl před studenty:

"Nikdo nechce zemřít. Dokonce ani lidé, kteří se chtějí dostat do nebe, nechtějí zemřít, aby se tam dostali. Přesto je smrt destinací, kterou máme všichni společnou. Nikdo jí ještě neunikl. A tak to má být. Smrt je pravděpodobně nejrafinovanějším vynálezem života. Je to prostředník života pro změnu."

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Doušová
Zrození..........život..........umírání.Toť celý náš život,který můžeme ovlivnit a prožít v lásce ,pochopení k bližnímu a hlavně být sama sobě příkladem. Pak se smrti nemusíme bát ,je to poslední součást našeho života. Žij a nech žít........ Moc zajímavý článek.......
Zdenka Jírová
Je to vyjádření největší lidské pravdy. Odpovídá to rčení, že zdravý člověk má milion přání a nemocný jen jedno a bohužel , to bývá jeho přání poslední.
Věra Ježková
Hano, tento mail ke mně nedoputoval. Děkuji.
Soňa Prachfeldová
Když se blíží konec života je to bolestné nejen nemocí, zejména opustit naše nejmilejší, nevědět, jak vše v rodině bude pokračovat, člověk se loučí s tím co miluje a auto a zlato to jistě není. Nikdo tomu poslednímu dni neuteceme.
Alena Vávrová
Také jsem již tento "vzkaz" S. J. kdysi četla. Díky za připomenutí.
Zuzana Pivcová
Tolik lidí už k tomuto moudru na konci života dospělo, a přesto se z toho další nepoučí. Děkuji za zveřejnění.
Jana Šenbergerová
Tento mail jsem dostala už docela dávno a také mě zaujal. Není nad vlastní zkušenost, a ta je většinou nepřenosná. Škoda, že zmoudříme často až na té smrtelné posteli. A mnozí ani nemají to štěstí, aby vůbec měli nějakou postel pro život. S bohatstvím a možnostmi s tím spojenými se musí hodně špatně umírat. My, co tu necháme jen své zhuntované tělo, to budeme mít o chloupek lehčí. Nejvíc se mi líbí úplně poslední věta. Ta vyjadřuje všechno, co potřebuje smrtelník vědět. Skrývá se v ní nesmrtelnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.