Prázdninový tip: Léto v Jindřichově Hradci
Foto: autorka

Prázdninový tip: Léto v Jindřichově Hradci

29. 7. 2019

Toto léto jsem poprvé v životě strávila pár příjemných dnů v Jindřichově Hradci, a tak jsem mohla toto město lépe poznat. O historii města asi nemá smysl moc psát, každý si to může najít na wikipedii. Tak snad jen něco málo o tom, co mě v tomto městě zaujalo nebo překvapilo.

Na rozdíl od jiných podobných měst z této oblasti není toto město ještě přelidněné turisty a zahlcené cyklisty jako třeba Třeboň.

V centru v domech starého města se normálně bydlí (ne jako ve vylidněném Českém Krumlově).

Město je čisté, upravené, přívětivé a plné květin, a to nejen v centru, ale i na sídlištích.

Město je voňavé, nejsilnější vůně se snad linou z proslulé Fouskovy koláčovny na rohu Masarykova náměstí.

Ve městě je stále co objevovat, je tam hrad zámek v jednom s několika prohlídkovými okruhy. Je možné absolvovat i noční hranou prohlídku.

Milovníci historie mohou ve městě najít řadu kostelů i několik muzeí se zajímavými expozicemi. Nejznámější jsou asi Krýzovy jesličky - největší mechanický lidový betlém na světě s 1398 figurkami. Najdete je v muzeu Jindřichohradecka.

Přímo ve městě je rybník Vajgar a Malý Vajgar. Ke koupání sice vhodný není, ale dotváří zajímavou atmosféru města. Navíc rybník přitahuje čápy, a tak přímo z Černé věže zámku můžete sledovat hned dvě hnízdící čapí rodinky. Na pěkné koupání v přírodě musíte do písníku sousek za město.

Do přírody nebo jen prostě za město si můžete vyrazit úzkokolejnou železnicí a kochat se krásami České Kanady.

Ve městě je řada možností k občerstvení v různých cenových úrovních.

Často se konají i různé kulturní akce - jen já jsem jich zažila během týdne několik (vystoupení folklórního souboru, dva koncerty zdarma, muzika v kavárnách a hospůdkách).


Snad víc než slova řekne pár fotografií...

 

dsc-0453.jpg

Úvodní fotografie k článku s Jindřichohradeckým zámkem  je notoricky známá. Tento "zadní" pohled na zámek však není až tak obvyklý. Je vyfocen z tzv. Vyhlídky na podvečerní procházce. Pod zámkem klidně plyne Nežárka.

 

dsc-0181-1.jpg

Na nádvoří zámku najdete i takto vyzdobenou studnu.

 

dsc-0427.jpg

Hned pod zámkem se můžete pokochat pohledem na zadní trakty domů nad Malým Vagarem.

  

dsc-0115-7.jpg

V centru Jindřichova Hradce jsou dvě náměstí - Masarykovo a náměstí Míru. Část Masarykova náměstí vidíte na této fotografii. Líbí se mi, že součástí náměstí jsou odpočinkové zóny. 

 

dsc-0119-6.jpg

 Jedno z dalších příjemných míst pro odpočinek na Masarykově náměstí.

 

dsc-0106-4.jpg

Náměstí Míru je tak trochu do kopečka. Je krásně ozdobené květinami a plné laviček.

 

dsc-0313-1.jpg

Pohled z výšky na náměstí Míru - focené z vyhlídkové věže (v pozadí rybník Vajgar).

 dsc-0240-3.jpg

Osvětlený morový sloup na náměstí Míru.

 

dsc-0019-8.jpg

Jedním z pozoruhodných domů na Mírovém náměstí je tzv. Langrův dům s mnoha obrázky na průčelí.

 

dsc-0121-7.jpg

Průchodem se můžete dostat i na kouzelný květinový dvorek Langrova domu.

 

dsc-0249.jpg

Jindřichův Hradec vás upoutá i v noci - hotel U zlaté husy najdete na náměstí Míru. I tam se můžete dobře najíst.

 

dsc-0058-6.jpg

Muzeum Jindřichohradecka stojí opravdu za prohlídku. Octnete se ve světě ticha v nádherně zrekonstruovaném prostředí.

 

 dsc-0081-7.jpg

Největším tahákem muzea Jindřichohradecka jsou Krýzovy jesličky. Na fotografii je pro ilustraci pouze jejich malá část. Bohužel se špatně fotí. Jsou málo osvětlené a ještě za silným sklem. Lepší je určitě osobní prohlídka.

 

dsc-0273.jpg

Jindřichův Hradec je dobré si prohlédnout i z výšky. Jednou z možností je vystoupat na Černou věž zámku - odsud se vám naskytne tento pohled na město. Druhou možností je pokořit schody na městskou vyhlídkovou věž - tu vidíte na této fotografii.

 

dsc-0286-3.jpg

Z výšky se také pěkně pozorují čápi na hnízdech. V době mé návštěvy se právě starali již o trochu větší mládata. 

 

dsc-0330.jpg

Městem prochází i patnáctý poledník. Najdete ho označený na zemi nedaleko tohoto penzionu. Před několika lety však došlo k přeměření a "správné" místo poledníku je prý o pár metrů dál (informace od průvodkyně městem).

 

dsc-0471.jpg

Po návštěvě muzea fotografie a multimediálních umění si můžete odpočinout v malém parčíku hned vedle. Plakát zve na jednu z fotografických výstav.

 

dsc-0341.jpg

Z města na výlet do přírody můžete vyrazit úzkokolejkou. Jezdí buď motorové nebo i parní vlaky. Jezdí pomalu a z okénka se můžete kochat třeba pohledem na přírodu v České Kanadě. Na vlak se vydejte radši s časovým předstihem, bývá dost plný.

 

dsc-0360-2.jpg

Jedna z tras úzkokolejky končí v Nové Bystřici. A právě tam můžete najít a navštívit muzeum veteránů. Najdete tam snad stovky různě starých aut. Ani ženy se tam nenudí.

 

  

 

 

 

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Moc hezky zpracovaný článek a zajímavé fotky. Jindřichův Hradec se nám líbil, když jsme tam prožili jedno odpoledne na zpáteční cestě ze Šumavy.
Dana Nepejchalová
Znám to město, kdysi jsme jezdívali na dovolenou do Malého Ratmírova na podnikovou chatu a Jindřichův Hradec jsme několikrát navštívili i České Budějovice, mám to tam moc ráda.
Ivona Lachová
Jindřichů Hradec - město mého srdce. Kdysi nebylo tak zdobné, to až nyní, ale sluší mu to. Rondel, Nežárka, prohlídky na zámku i jiných míst v okolí stojí zato. I cesta úzkokolejkou do Nové Bystřice je úžasná.
Dana Kolářová
Zajímavý tip.
Jitka Hašková
Krása. Je ještě mnoho krásných míst v naší zemi, kde jsem nebyla. Děkuji.
Alena Tollarová
V JH jsem byla jen jednou. Pár fotek mám v albu, ale je vidět, že od té doby vyrostl do krásy. Ráda bych se tam podívala.
Eva Krausová
Hóóódně zajímavý článek. Díky.
Zdenka Jírová
Jindřichův Hradec je nádherné město, byla jsem tam několikrát, jak na zámku, tak se podívat na jesličky v muzeu. Jednou jsme trávili dovolenou v České Kanadě a do J.H jsme si dojeli motoráčkem. Byla to moc hezká dovolená.
Drahomíra Stínilová
Máme na polovinu září zajištěnou dovolenou v penzionu poblíž J.Hradce. Vzpomněli jsme si pozdě a dřívější termíny byly plné. Snad bude počasí přát. Už se moc těším a ještě víc po přečtení tohohle hezkého článku. Díky.
Jana Šenbergerová
Hodně dávno jsme byli na rekreaci v Nové Bystřici. Hodně tam pršelo, tak jsme vyjeli na výlet do Jindřichova Hradce. Moc se mi líbil a navíc jsem si tam pořídila krásnou letní bundu s kapucou. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.