3 + 1 město

3 + 1 město

30. 7. 2019

Hádáme názvy tří měst, která leží na stejné řece. Všechna tři mají bohatou historii, jedinečné kulturní památky a mnohasetleté soužití s německými obyvateli. Fotky jsou ale ze čtyř měst – jedno tam nepatří. A hned zpočátku napovím: všechny názvy, které hledáme, jsou dvojslabičné. Asi tak jako Trutnov, Mělník a Děčín. :-)

 

Město A je jedním z královských měst. Vévodí mu katedrála s oddělenou věží (asi 200 schodů, píšu asi, protože na těch posledních už prostě neumíte počítat ani do tří). Vždy hrálo důležitou úlohu uvnitř katolické církve, neboť bylo a je střediskem diecéze. Na ulici mne zaujala dívka s virgulí, která právě nachází vodu, a tak jsem vám ji vyfotil. Kostel na snímku, přezdívaný Bílý, je zasvěcen Všem svatým a dominuje hlavnímu náměstí, které kupodivu nemá historické jméno.  

Kostel ve městě B (samozřejmě také královském) má rovněž bílou věž (gotickou), jak vidíte při průhledu ulicí od Mikulovické brány. Pozoruhodný je mohutný a zdobný sloup Nejsvětější Trojice a kostel Povýšení svatého Kříže. V blízkosti jsou šeredné, avšak užitečné elektrárny, které zadrátovaly širé okolí. Mně se město líbí proto, že bylo jedno ze dvou prvních, které mají elektrickou cyklorikšu pro vyjížďky se seniory, kteří se už nemohou sami dobře pohybovat (psal jsem o tom mohutně loni v létě v seriálu Leoš jede… např. https://bit.ly/2OU66AH).  

Přemysl Otakar II. se zasloužil i o vznik města C. Dnes jej ovšem proslavuje něco docela jiného než konkrétní lidé. A není to mohutný chrám Nanebevzetí panny Marie ani pečlivě opravená synagoga. Dokonce to nestojí nikde ve městě, musí se to každý rok znovu a znovu vytvořit. Nebýt toho, pili bychom snad hlavně vodu.

Celkový pohled na město D jsem poskytnout nemohl, protože byste jej hned poznali. Vévodí mu mohutný hrad, v němž je kromě výstavy porcelánu a dalších věcí především středověká mučírna. Hrad proslul též jako místo domácího vězení jednoho z našich pozdějších králů. Jeho otec, sám král, tam jednoho dne vtrhl a dva sluhy nechal mučit tak dlouho, až si vzpomněli přesně na to, co sám chtěl slyšet: že jeho manželka usiluje sama o vládu prostřednictvím chlapce. Jeden z těch, kteří se do tohoto příběhu zapletli, má na hradě pěknou sochu.

Pozoruhodný je nejen hrad, ale celé městečko se zhruba třemi tisíci obyvateli. Je pěkně upravené, vybarvené, ošperkované, a jak vidíte, jen z focení se mi točila hlava (visel jsem ve věžním okně). Na obrázku je mohutný kostel zasvěcený sv. Václavu. Celou tuto lokalitu milují vodáci.  

 

Jak se jmenují ta tři města na stejné řece? Ono se zdá, že jsem toho o nich moc nenapsal. Ale když je spojuje jedna řeka, tak zase tolik možností být nemůže…

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Oldo, hezky jsi to napsal. V Alenině okresním městě jsem nikdy nebyla; třeba se vydaří íčkový výlet příští rok. Zeměpis jsem nikdy moc neuměla.
Alena Vávrová
Znám...
Zuzana Pivcová
Řeka je také na dvě slabiky, jako města B, C a D. A je na jiné řece na 2 slabiky, ale název města ne. Snad vím.
Zdenka Soukupová
Ach jooo, ten zeměpis. Myslím, že ve městě B jsem kdysi byla, zdá se mi povědomé to náměstí, ale ne a ne si vzpomenout. Tak se nechám podat.
Naděžda Špásová
Tak to jsem tedy zvědavá. Podle Jany a Aleny jsem asi vedle jak ta jedle. I když třeba ne. :-)
Alena Tollarová
A je mým městem okresním a v roce 2020 tam bude veselo. To už bude po oslavách 800 let založení, které probíhají letos. Ostatní tři leží na řece, kterou jsem dávala před pár dny na FD pod názvem Pojď si smočit nohy. Ale fotka je z místa nedaleko soutoku s řekou na dvě slabiky, kousek od města A.
Jana Šenbergerová
Myslím, že to mám. Nepatří k nim A. Ta další tři začínají písmeny ze druhé poloviny abecedy. Kupodivu jsem všechna uvedená místa navštívila. Když u nás byly povodně, byla řeka, která jimi protéká, téměř bez vody. Z jednoho jsem si přivezla parádní jídelní soupravu, v dalším jsem navštívila zajímavou soukromou galerii a v tom třetím jsem na návštěvě dostala výborné lívance s borůvkami, i když je proslulé něčím úplně jiným. Hezká hádanka. :-)
Naděžda Špásová
Zřejmě jsem na to přišla. Pokud je to řeka, kterou myslím, má krátký název a je ženského rodu. Pokud se pletu, tak se omlouvám, jo a je to směrem SZ.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.