Proti samotě a smutku
Foto: autorka

Proti samotě a smutku

9. 8. 2019

Pocit samoty čas od času prožije každý a je jedno, zda jde o samotu vyhledanou záměrně nebo nečekanou, nežádoucí, devastující duši i tělo. Jak se s takovým stavem vypořádat, existuje v současné době mnoho rad a doporučení, odborná pomoc, poradny, léčebny. Nezastupitelnou roli má v prvé řadě podpora rodiny, ale pomoc lze nalézt u různých organizací, z nichž bych vám ráda jednu představila.

Osobně jsem obdobné instituce nevyhledávala, ale příležitost seznámit se s aktivitami a programem jedné z nich se mi naskytla při nedělní procházce v teplické Zámecké zahradě. Zde pod čtyřmi platany javorolistými seděla malá skupina mladých lidí. Piknik. Jsem zvyklá na pikniky v parku, které obvykle pořádá arabská lázeňská klientela nebo v horším případě známí místní bezdomovci. Tohle bylo jiné. Prošla bych bez zastavení, kdyby můj pes nezamířil k prostřenému stolu se zákusky, ovocem a nápoji. Při odchytu uprchlíka mě oslovil mladý usměvavý muž a zval na posezení v trávě. Byl z Vysočiny, jak vyplynulo z rozhovoru, a rád by pokračoval v poskytování zázemí a podpory těm, kdo chtějí pomáhat lidem trpícím samotou i zde v Teplicích. Jejich dobrovolnický program by zajišťoval společné návštěvy kulturních představení, vzdělávacích kurzů, výlety a procházky nebo osvětu týkající se samoty. Nezisková organizace se jmenuje Spolu proti samotě a byla založena teprve před třemi týdny. Nedělní piknik byl jejich prvním počinem. Během rozhovoru přicházeli postupně další účastníci setkání a odpoledne jsem viděla mezi dvaceti mladými lidmi a dětmi i tři živě diskutující seniorky.

Co napsat závěrem? Možná jsem hovořila se zakladatelem jedné z mnoha „neziskovek,“ které měly zajímavý program, ale krátkou existenci. Možná právě nově vznikající Spolu proti samotě uskuteční svůj záměr ke spokojenosti osamělých teplických občanů. Chci věřit, že jsou skupiny mladých inteligentních lidí, které mohou pomáhat lidem nejen proti samotě. Věřím v mladou generaci.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Další nedělní piknik se sešlo kolem čtyřiceti lidí. Dozvěděla jsem se o organizování společné návštěvy kina. Přemýšlela jsem jak akci budou organizovat a odpověď byla na FB. SPOLU PROTI SAMOTĚ hledá dobrovolníka, který si stoupne s cedulí opatřenou nápisem SPOLU DO KINA před kino a pokud se k němu nikdo nepřipojí akce se nekoná. Takto chtějí organizovat i společnou návštěvu fotbalu. Poněkud nestandardní způsob. :-) Na FB bylo několik reakcí, z nichž nejzajímavější byl dotaz: Přijdu a kolik dostanu zaplaceno?
Jitka Caklová
Ze slovníku spisovného jazyka českého: "Blahosklonný - příznivě nakloněný, zpravidla s vědomím nadřazenosti." Nevyžádaná pomoc - špatná pomoc, ale pokud vím, že kdokoliv potřebuje pomoci, například se neadresně zmíní, ráda pomohu, bez toho abych za pomoc cokoliv očekávala. Odměnu za pomoc s díky odmítám, protože pomáhám dobrovolně a pomoc není obchod.
Anna Potůčková
Moc hezký článek a super nápad!
Eva Mužíková
Jani, jsem zvědavá na Tvoji informaci o návštěvě další akce.
Elena Valeriánová
Jani, byla bych ráda za pokračování. Nevím,jak bych se cítila v partě mladých lidí, protože nesnáším když se ke mně někdo chová blahosklonně. A k tomu mají někdy mladší ročníky sklon. Ale jak píšete, je třeba si ověřit, jestli se nejedná jen o nějaké vymývače mozků, pro ně bývají osamocení senioři snadný cíl. Ale člověk by neměl všechny házet do jednoho pytle před tím, než se o jejich úmyslech přesvědčí. A ten, kdo vykřikuje, že nikoho nepotřebuje často volá o pomoc.
Libor Farský
Každopádně hezký nápad !
Soňa Prachfeldová
Jsem zvědavá na Tvé příští pokračování Jano, beru to s velkým nadhledem. Je fajn, když mají mladí zájem o staré lidi, jenže všelijakých spolků vzniká mnoho a přece jen pokud vznikne spontánně parta starších a jsou schopni pro sebe něco sami udělat, je to nejlepší. Charitativních spolků je nějak moc , ušlechtilé myšlenky mají i bohatí , v životě těch potřebných a osamělých se to nijak neodráží.
Danka Rotyková
Moc si vnímavých mladých lidí vážím. Vím, jak je to občas těžké potěšit člověka, který už všechno vzdává. Lidí, kteří mají tak silnou psychiku a věnují se seniorům, není mnoho. Bohužel ani já nemám takové přednosti a s postupujícím věkem se psychika spíše oslabuje. Proto svoji sílu věnuji mé mamince, což mi přijde nejsprávnější.
Věra Ježková
Jano, příhodné téma. Zatím naštěstí nejsem osamělá; sama se sebou jsem ráda. Nemohu vědět, jak se zachovám, až jednou osamělá budu. Předpokládám ale, že na cestu mezi lidi se hned tak nevydám. Ostatně, třeba to bude jistit íčko. :-)
Oldřich Čepelka
Já bych sice na mladou generaci tak moc nespoléhal, ale nakonec, co nám zbývá že? :-) A mezi nimi je spousta dobrých a nadšených lidí. Vím třeba o těch, kteří měli dlouho nemocného dědu nebo babičku a to jim ukázalo, jak je důležité se o někoho postarat, potešit, poskytnout něco, co starým lidem schází. Takže to je dobře. A je to velmi důležité pro staré (nad 80) a mírně starší (nad 60?) lidi. Protože , jak já říkám, ale nerad a s ostychem - samota zabíjí. Je to tak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.